Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ευπρόσδεκτο το ενδιαφέρον των Ρώσων για τη ΔΕΠΑ



Ευπρόσδεκτο το ενδιαφέρον των Ρώσων για τη ΔΕΠΑΕυπρόσδεκτο  είναι το Ρωσικό ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ.  Όπως σημείωσαν πηγές από το Μαξίμου, το ενδιαφέρον των Ρώσων είναι ευπρόσδεκτο όχι μόνο για τις προαναφερόμενες ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και για όλους τους διαγωνισμούς. Από  το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζεται ακόμα ότι θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ΔΕΠΑ, για την οποία ο ρώσικος όμιλος έχει εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον του. Η Gazprom φέρεται να έχει εξασφαλίσει ήδη την έκδοση ομολογιακού δανείου σε ευρώ, προκειμένου να χτυπήσει τη ΔΕΠΑ, αφού ως γνωστόν, οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στις 12 Απριλίου. Η Credit Agricole, η Γαλλική Τράπεζα, έχει αναλάβει ήδη σύμβουλος του ρώσικου κολοσσού ενέργειας. Σημειωτέον, ότι Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι αντίθετες στην πώληση της ΔΕΠΑ προς την Gazprom.

Θέμα εκμετάλλευσης των νέων κοιτασμάτων;
Καλά ενημερωμένες σχετικά με τα ενεργειακά θέματα πηγές, εκτιμούν ότι η επίσκεψη του κ. Μίλερ στον κ.Σαμαρά δεν αφορούσε μόνο τη ΔΕΠΑ, αλλά και το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο καθώς η Κύπρος έχει διαφορετική άποψη από την Ελλάδα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη.
Οι Κύπριοι θέλουν να φτιαχτεί στην Κύπρο σταθμός υγροποιημένου αερίου και οι μεταφορές να γίνονται με καράβια, ενώ οι Έλληνες θέλουν να γίνει αγωγός που να περνά από Κύπρο, Κρήτη, Πελοπόννησο και στη συνέχεια να περνά στην Ιταλία. Οι Κύπριοι έχουν βάλει στο παιχνίδι και τους Ρώσους, πράγμα που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και στην Ευρωπαϊκή  Ένωση και στις ΗΠΑ, αλλά και μεγάλο εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση.
Στη σημερινή συνάντηση λοιπόν, αναμένεται οτι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον κ. Μίλερ και αυτό το ζήτημα.