Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Γιατί ο Βενιζέλος στοχοποίησε Εβραίους για τη λίστα Λαγκάρντ


venizelos-epitropi-lista-lagarnt-660
Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου σε «τρία ονόματα εβραϊκής καταγωγής» τα οποία ήταν πρώτα στη λίστα Λαγκάρντ με τους 1.991 φορολογουμένους που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και την οποία είχε στη διάθεσή του. Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας …επί πέντε ώρες στις επίμονες ερωτήσεις των μελών της, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της λίστας, ότι δεν είχε κάνει χρήση της και ότι το «στικάκι» παρέμενε αχρησιμοποίητο στο γραφείο του.

Κανείς δεν περίμενε από τον κ. Βενιζέλο να κατονομάσει κάποια από τα πρόσωπα που υπάρχουν στη λίστα -αφού υποτίθεται ότι δεν την είχε ποτέ δει- και πολύ περισσότερο να κατονομάσει τρία πρόσωπα εβραϊκής καταγωγής.
Πηγές από τον επιχειρηματικό κόσμο, με τις οποίες συνομίλησε το iefimerida.gr αιφνιδιάστηκαν από αυτή την αναφορά Βενιζέλου την οποία χαρακτηρίζουν «σκανδαλώδη» και «άτοπη». Κι αυτό, όπως εξηγούν, επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στοχοποίησε μια κοινωνική ομάδα συμπολιτών μας, σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα, όπου αρκεί μια λέξη για να ανάψει το φυτίλι των διακρίσεων. Και πρόσθεταν ότι αυτή η αναφορά θα ήταν δικαιολογημένη αν ο κ. Βενιζέλος έδινε κάποια στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις έρευνες, χωρίς να κατανομάσει δημοσίως τους ελεγχόμενους.
Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα δεν έκανε κανέναν σχολιασμό της αναφοράς Βενιζέλου ούτε διέρρευσε κάποια ενόχληση. Οι ίδιες επιχειρηματικές πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι πιθανόν πίσω από την στοχοποίηση τριών προσώπων εβραϊκής καταγωγής ο κ. Βενιζέλος ήθελε να κρύψει την αδυναμία του να πείσει για την αλήθεια των ισχυρισμών του και «θέλησε να μετατοπίσει το πρόβλημα στο γνωστό εξιλαστήριο θύμα, τους Εβραίους» ώστε τα ΜΜΕ να ασχοληθούν με αυτό αντί για την ουσία του θέματος που είναι η φοροδιαφυγή.
Στοχοποίησε τον Παπακωνσταντίνου και τον Διώτη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βάσισε χθες, κατά την πεντάωρη ακρόασή του στην επιτροπή της Βουλής, την υπεράσπισή του στο να καταλογίζει όλες τις ευθύνες στον προκάτοχό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη.
Ο κ. Βενιζέλος είπε πως παρέλαβε το στικάκι (usb) από τον κ. Διώτη μαζί με μερικές τυπωμένες σελίδες, στις οποίες αναγράφονταν κάποια τυχαία ονόματα που είχε επιλέξει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ για να εκτιμήσει το θέμα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το usb ήταν στο γραφείο του, χωρίς να το έχει χρησιμοποιήσει κανείς. «Το usb παρέμεινε στο γραφείο μου μαζί με πολλά άλλα ηλεκτρονικά υλικά μέχρι που το παρέδωσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλο αυτό το διάστημα δεν το χρησιμοποίησε κανείς», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε δεν γνωρίζει ούτε αυτός αν το υλικό που δόθηκε στο κ. Διώτη είναι το αληθινό ή αντίγραφο, αφού τη λίστα Λαγκάρντ, την πήρε πρώτος ο Παπακωνσταντίνου και εκείνος την έδωσε στον Διώτη.
Ανέμειξε και τον Χρυσοχοΐδη
Στην προσπάθειά του να αποσυνδέσει τους χειρισμούς του και να αποδώσει ευθύνες στον Γιάννη Διώτη ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ήταν επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και όχι δική του :
«Πριν το πάρω εγώ ήταν στην Ελλάδα για 16 μήνες οπότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί», είπε αναφερόμενος ουσιαστικά στον προκάτοχό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και στον Γιάννη Διώτη. «Δεν ρώτησα τον Διώτη ποτέ για την πορεία των ερευνών περίμενα πρόοδο και αποτελέσματα σε όλες τις υποθέσεις του ΣΔΟΕ δεν ήθελα να παρέμβω», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος. Μάλιστα αναφερόμενος στον κ. Διώτη είπε πως δεν ήταν δική του επιλογή, αλλά ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης του είχε πει τα καλύτερα.
Κριτική και στον Στασινόπουλο
Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε και την κυβέρνηση Σαμαρά για τους τωρινούς χειρισμούς της στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Ο κ. Βενιζέλος είπε πως η ευθεία και επίσημη χρήση του υλικού κινδυνεύει να ανοίξει τεράστια νομικά ζητήματα αντίστοιχα με αυτά που άνοιξαν στη Γαλλία και να ωθήσει τους εμπλεκόμενους να οχυρωθούν πίσω από αυτά. Αντιθέτως η ανεπίσημη και μη δημόσια χρησιμοποίηση τους θα βοηθούσε στις έρευνες.
Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως «κακώς ο κ. Στασινόπουλος έδωσε τη λίστα στον κ. Πεπόνη, διότι αν την είχε στείλει στο ΣΔΟΕ αυτή θα μπορούσε να φτάσει στη Βουλή. Τώρα κινδυνεύουμε από το απόλυτο αδιέξοδο. Αυτός ο Γόρδιος δεσμός μας εκθέτει διεθνώς».
Επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ
Από τις βολές του κ. Βενιζέλου δεν απουσίαζε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο κ. Τσίπρας τον είχε κατηγορήσει πως χρησιμοποίησε το usb στις εκλογικές αναμετρήσεις. «Στις 28 με 30 Σεπτεμβρίου που ήμουν στις Βρυξέλλες με πήρε τηλέφωνο ο κ. Διώτης και μου θύμισε ότι είχε αφήσει στο γραφείο μου το usb, εγώ μετά από πίεση και προσπάθεια θυμήθηκα πιο ήταν. Και αυτό το λέω για όσους έσπευσαν να χυδαιολογήσουν κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια λέγοντας πως έγιναν δύο εκλογικές αναμετρήσεις με το usb στο συρτάρι μου», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε μάλιστα «μετά το τηλεφώνημα τον κ. Διώτη αναζήτησα το υλικό το οποίο ευτυχώς δεν είχε καταστραφεί και ήταν μαζί με άλλα usb».
Και …οι Εβραίοι
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως ουδέποτε συζήτησε κάτι για τη λίστα με την Κριστίν Λαγκάρντ και πως ουδέποτε εκείνη του ανέφερε κάτι. «Εδώ δεν μου είπε ο Παπακωνσταντίνου, θα μου έλεγε η Λαγκάρντ;» διερωτήθηκε.
Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Βενιζέλου στα ονόματα που έδωσε στον κ. Καπελέρη σημειώνοντας πως τα 20 ονόματα αντιστοιχούν στα 2/3 του συνολικού ποσού στη λίστα το οποίο άγγιζε το 1,5 δισ. ευρώ.

Τέλος σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου τι απέγιναν οι σελίδες στο usb, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως δεν ξέρει τι απέγιναν ωστόσο του έκανε εντύπωση πως «τα τρία πρώτα ονόματα ήταν εβραϊκής καταγωγής».



πηγη

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/01/blog-post_6810.html#ixzz2HgENVyxL