Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Τι απαντά το υπ. Παιδείας στη ΔΟΕ για την πρόωρη αποχώρηση των Νηπίων


Τι απαντά το υπ. Παιδείας στη ΔΟΕ για την πρόωρη αποχώρηση των Νηπίων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Απάντηση στην επιστολή της ΔΟΕ σχετικά με την για πρόωρη αποχώρηση των Νηπίων από τα Νηπιαγωγεία απέστειλε σήμερα ο Ειδικός Γραμματέας του υπ. Παιδεία Σ. Γκλαβάς. Η επιστολή έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: Απάντηση σε επιστολή

Αξιότιμοι κύριοι,
απαντώντας στην από 15-10-2012 επιστολή της ΔΟΕ προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με την αρ. πρωτ. Φ.32/339/124196/Γ1/11-10-2012 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. που είχε ως θέμα τη δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης των νηπίων των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, σας ενημερώνουμε ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. με την εγκύκλιο αυτή δεν επιδιώκει παρά να ικανοποιήσει δίκαια αιτήματα της σημερινής κοινωνίας και των οικογενειών, που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν μακρινές αποστάσεις για να παίρνουν το δεύτερο παιδί τους ή επιθυμούν να φεύγουν μαζί τα αδέλφια, τα οποία φοιτούν στο Ολοήμερο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο με τα λεωφορεία ή με τους ίδιους τους γονείς. Και τούτο διότι, αν και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. είχε ζητήσει, με σχετικές εγκυκλίους από τα στελέχη της εκπαίδευσης, να διευκολύνουν τους γονείς και κηδεμόνες όταν επιθυμούν μια ενδιάμεση αποχώρηση από το Ολοήμερο Πρόγραμμα του Νηπ/γείου (για κοινωνικούς λόγους), αυτό δεν έγινε πραγματικότητα, με αποτέλεσμα δεκάδες γονείς να θέτουν επίμονα τα αιτήματά τους στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Με νεότερη εγκύκλιο το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. (Φ.32/346/131121/Γ1/23-10-2012) διευκρίνισε τα ως άνω, ώστε να μη δημιουργείται καταστρατήγηση του μέτρου.
Σκοπός του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. δεν είναι σε καμία περίπτωση «...η κατάργηση και απαξίωση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου», όπως αναφέρετε σε άλλη σχετική ανακοίνωσή σας, αλλά η εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών των εργαζόμενων γονέων, αφού ο ρόλος του Ολοήμερου σχολείου είναι παιδαγωγικός και κοινωνικός. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση την «κατάργηση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου», διότι το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, όπου χρειάζεται, λειτουργούν Νηπιαγωγεία και με λιγότερους από επτά (7) μαθητές, όπως ορίζεται στην πρόσφατη εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. (Αριθ. Πρωτ. Φ.32/269/102481/Γ1/6-9-2012).
Και επειδή το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο είναι κατάκτηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, σας βεβαιώνουμε ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση του δημόσιου Νηπιαγωγείου και των Νηπιαγωγών προς όφελος της εκπαίδευσης, της κοινωνίας, των μαθητών μας και των οικογενειών τους και θα αντιμετωπίσει τα θέματα των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων με απόλυτο σεβασμό των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και με κατοχύρωση των οργανικών θέσεων και του διδακτικού ωραρίου.
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Π.Ε. & Δ.Ε
ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΚΛΑΒΑΣ