Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα μέτρα, μετά το πακέτο των 11,5 δισ., αν ξεφύγει το έλλειμμα


Εφιάλτης για την κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν η υστέρηση εσόδων - Εξασθενεί η γραμμή «αυτά είναι τα τελευταία μέτρα»

Νέα μέτρα, μετά το πακέτο των 11,5 δισ., αν ξεφύγει το έλλειμμα
Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, που συμπυκνώνεται στη δέσμευση ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, δείχνει να εξασθενεί, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργείο Οικονομικών για το έλλειμμα.
Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο επτάμηνο του 2012, το έλλειμμα στο δημόσιο τομέα άγγιξε τα 10,6 δισ. ευρώ.
Αν συνυπολογίσουμε ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού, υπολόγιζε το έλλειμμα να φτάσει στα 13,3 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, είναι πολύ πιθανόν το έλλειμμα να εκτοξευθεί πέρα από την αρχική πρόβλεψη.
Η υστέρηση εσόδων είναι εμφανής και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα πραγματικό φορολογικό σαφάρι για την είσπραξη χαρατσιών και φορολογικών εσόδων.
Σε διαφορετική περίπτωση θα εξαναγκαστεί από την τρόικα να λάβει και άλλα μέτρα, γεγονός που θα πλήξει την αξιοπιστία της αλλά και θα πυροδοτήσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.
Η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο να υπερβούν το αρχικό ποσό των 11,5 δις ευρώ, ταμέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρχει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για τις αστοχίες στην εκπλήρωση των στόχων για το έλλειμμα. Αν υπάρξει μεγαλύτερο πακέτο μέτρων είναι βέβαιο ότι θα μιλάμε και ακόμα μεγαλύτερες περικοπές που θα αγγίξουν και τις συντάξεις κάτω των 600 ευρώ.
Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και στη συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε, με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών να θέτει, για πρώτη φορά και ακροθιγώς, το θέμα της επιμήκυνσης.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας είναι βαθύτατα προβληματισμένος τις τελευταίες ημέρες. Στη σύσκεψη που έγινε για τα μέτρα, απευθυνόμενος στον πρώην Υπουργό κ. Σαχινίδη, έφτασε στο σημείο να πει ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση συνεργασίας αποτελεί την ύστατη προσπάθεια για να σωθεί το αστικό καθεστώς στην Ελλάδα.
Είναι άγνωστο αν διατύπωσε την ίδια ανησυχία στον κ. Σόιμπλε και βέβαια αν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής.