Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ, ΤΟ... ΤΙΜΗΜΕΝΟ!

Στους πρώτους εννέα μήνες της θητείας του ως πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής έζησε μοναδικές συγκινήσεις, τόσες και τέτοιες που πολύ αμφιβάλω αν θα έχει ανάλογη δυνατότητα να νιώσει στο μέλλον άλλος πολιτικός!
Μπορεί να «έπεσε» αμέσως στα βαθιά (προετοιμασία 2004, Κυπριακό, διαμάχη Χριστόδουλου-Βαρθολομαίου για Νέες Χώρες και απογραφή), ωστόσο η συνέχεια τον... αποζημίωσε, έστω και αν αυτή είχε προετοιμαστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τον προκάτοχό του Κώστα Σημίτη. Έτσι:
  • Υπέγραψε το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στη Ρώμη.
  • Παρέστη στις εκδηλώσεις του Δουβλίνου για τη διεύρυνση της ΕΕ, όπου «σφραγίστηκε» η ένταξη της Κύπρου.
  • Έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο.
  • Κέρδισε τις ευρωεκλογές με εννέα μονάδες διαφορά (ΝΔ 43%, ΠΑ.ΣΟ.Κ 34%) και αποθεώθηκε στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.
  • Είδε την Ελλάδα να εκλέγεται για πρώτη φορά στην ιστορία της μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ελληνική υποψηφιότητα έλαβε 182 ψήφους επί συνόλου 187!
Η πιο μεγάλη... μέθη, όμως, ήταν η νίκη της Ελλάδας στο Euro της Πορτογαλίας και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας.
Θα περάσουν πολλά πολλά χρόνια για να ανεμίσουν τόσες χιλιάδες ελληνικές σημαίες στους δρόμους, όσες σε εκείνο το μαγικό καλοκαίρι του 2004. Ο Μίκης Θεοδωράκης εξομολογήθηκε με συγκίνηση τότε στον Κώστα Λαλιώτη, ότι οι εικόνες του θύμισαν έντονα τις μέρες της απελευθέρωσης του ’40. Τέτοιος ήταν ο παλμός!
Ο πρωθυπουργός, όπως και όλοι οι Έλληνες, ήταν σκεφτικός στην αρχή της διοργάνωσης του Euro για τις δυνατότητες επιτυχίας της ομάδας του Ρεχάγκελ, εξαιτίας του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας της. Γι’ αυτό και παρ’ ότι του προτάθηκε, δεν πήγε στο πρώτο ματς. Αντιθέτως, πιο αισιόδοξος, ήταν ο ξάδελφός του και υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος επιβιβάστηκε σε πτήση της Aegean, μετέβη στη Λισαβόνα και έζησε τον θρίαμβο της πρεμιέρας επί της γηπεδούχου Πορτογαλίας.
Στο τελικό όμως πήγε και δεν περιορίστηκε στον έξαλλο πανηγυρισμό που είδαμε στις οθόνες μας, μόλις έβαλε το χρυσό γκολ ο Χαριστέας. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι μετά την απονομή ο Καραμανλής κατέβηκε στα αποδυτήρια, πέταξε τη γραβάτα και το σακάκι, ήπιε σαμπάνια από την κούπα και με το πουκάμισο έξω τραγούδησε μαζί με τους παίκτες το περίφημο σύνθημα «σήκωσέ το το... τιμημένο!»
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του επιφύλαξαν άλλες εκπλήξεις. Το πρώτο σημαντικό τηλεφώνημα που δέχτηκε στο Μάξιμου από ξένο αξιωματούχο, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, ήταν από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζαγκ Ρογκ.
«Κύριε πρωθυπουργέ, είμαστε στο κόκκινο!» του ανέφερε και του απαρίθμησε μια λίστα από σημαντικές εκκρεμότητες.
Ο δρόμος για τον Μαραθώνα ήταν ακόμα στα χαρτιά, το στέγαστρο Καλατράβα στον αέρα, ενώ το σύστημα ασφαλείας, το περίφημο C41, δεν είχε τεθεί σε λειτουργία και δεν είχε δοκιμαστεί.
Μετά από τιτάνια προσπάθεια του Σουφλιά, της Πετραλιά και του Βουλγαράκη, μπήκε το νερό στο αυλάκι, ξεπεράστηκαν σταδιακά τα προβλήματα και η καρδιά του Καραμανλή επανήλθε στη θέση της.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σκάνδαλο ντόπινγκ Κεντέρη-Θάνου στο πλυσταριό μιας πολυκατοικίας στην Πλάκα, όπου είχε ανέβει μαζί με την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου, προκειμένου να δώσουν συνέντευξη στο CNN με φόντο την Ακρόπολη. Η είδηση τον σόκαρε.
Τα είκοσι μετάλλια που κέρδισαν όμως μετά οι ολυμπιονίκες μας και η άψογη διοργάνωση των αγώνων που διεκδίκησε και κέρδισε η Αγγελοπούλου, χάρισαν μοναδική αίγλη στην πατρίδα μας, μέρος της οποίας καρπώθηκε η κυβέρνηση της χώρας.
ΠΗΓΗ: ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ off the record του Μανώλη Κοττάκη Σελ. 35-37


Read more: http://kwstaskaramanlis.blogspot.com/2012/05/blog-post_7843.html#ixzz1vnYDRxXN