Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Το δίλημμα του εκπαιδευτικού στις εκλογές: να φάει ή να ψηφίσει; του Κωνσταντίνου Σιπητάνου

Το δίλημμα του εκπαιδευτικού στις εκλογές:
να φάει ή να ψηφίσει;



Οι διαδικασίες των εκλογών έχουν ήδη ξεκινήσει. Ξεκίνησαν και οι ανακοινώσεις για απαγόρευση χορήγησης κάθε κανονικής άδειας απουσίας σε τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς γενικά και τακτικούς υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στο διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη των εκλογών έως και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, δηλαδή από την 11η Απριλίου έως την 6η Μαΐου 2012.

Παράλληλα, δίνεται το δικαίωμα στους ετεροδημότες να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον η σχετική αίτηση έγινε μέχρι 29 Φεβρουαρίου.
Σε ειδικούς καταλόγους θα ψηφίσουν τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), τα οποία υπηρετούν σε περιοχή εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.
Τι θα γίνει όμως με τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους;
Πολλοί θα αναφέρουν ότι οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να έχουν εγγραφεί ως ετεροδημότες στους ειδικούς καταλόγους. Το γνώριζαν όλοι; Η αφελής απάντηση είναι θα έπρεπε να το γνωρίζουν, εκπαιδευτικοί είναι. Όφειλαν. Μοιάζει όμως ιδιαίτερα γελοία η παραπάνω απάντηση. Σε μία χώρα που οι εκλογές δεν είναι σίγουρο αν και πότε θα γίνουν, που οι νόμοι συνεχώς αλλάζουν, αναρωτιέμαι ποιος γνώριζε εκ των προτέρων ότι πρέπει να εγγραφεί σε ειδικό κατάλογο μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου. Ας είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές. Ακόμα και να έγινε αυτό θα στερήσουμε το δικαίωμα ψήφου; Λύσεις υπάρχουν.
Κάποιοι θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς. Αν λάβει όμως κανείς υπόψη του το μισθό των εκπαιδευτικών και την τιμή του εισιτηρίου, τότε θα καταλάβει πως ο εκπαιδευτικός (και δη ο νέος εκπαιδευτικός που πληρώνεται καθαρά 540 ευρώ) θα πρέπει να βάλει το εαυτό του στο εξής δίλημμα: να φάει ή να ψηφίσει;
Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να φτιαχτούν ειδικοί κατάλογοι για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας γιατί δεν γίνεται το ίδιο με τους εκπαιδευτικούς;
Θα μπορούσαν οι κατά τόπους διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αποστείλουν έγγραφο στα σχολεία με τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους και εν συνεχεία σε συνεργασία με το υπουργείο εσωτερικών να καταρτίσουν ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για εκπαιδευτικούς.
Για να καλυφθεί το έλλειμμα δημοκρατίας θεωρώ πως η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ πρέπει να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σιπητάνος Κωνσταντίνος
Καθηγητής Μ.Ε.
http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=62160