Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ναι σε ανασχηματισμό, παράταση της θητείας και νέα μέτρα ο Παπανδρέου


Ανοιχτός σε ανασχηματισμό, παράταση της θητείας της κυβέρνησης, αλλά και σε όποια μέτρα χρειαστούν εμφανίζεται το μεσημέρι ενώπιον του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ο προκάτοχός του και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Παράλληλα θεωρεί «απολύτως εύλογη» την απαίτηση του Μεγάρου Μαξίμου να μην εμπλακούν σε εσωκομματικές αντιπαραθέσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κορυφαίοι υπουργοί και υπ’ αυτήν την έννοια η μάχη της διαδοχής στην Ιπποκράτους να καθυστερήσει.

Ο Γ. Παπανδρέου-που συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Λ. Παπαδήμο το Σάββατο το πρωί-αναμένεται να εκφράσει την έμπρακτη στήριξή του στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, καθώς η επιτυχία τους ή όχι θα διευκολύνει ή όχι και την επόμενη ημέρα του ιδίου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει στη δημόσια τοποθέτησή του πως η θητεία της κυβέρνησης θα πρέπει να επεκταθεί όσο απαιτηθεί για την υλοποίηση του έργου που έχει αναλάβει και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα ή πρόκειται να ζητηθούν για τη νέα σύμβαση. Αν ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κάνει ανασχηματισμό, ο ίδιος δεν έχει καμία αντίρρηση ή προτίμηση σε πρόσωπα, ενώ-σύμφωνα με τις πληροφορίες-κατανοεί πλήρως τη θέση του Μεγάρου Μαξίμου πως κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι στα καθήκοντά τους και να μην εμπλακούν σε εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Γεγονός, βεβαίως, που σημαίνει πως και η μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ αναβάλλεται για μετά τον Φεβρουάριο.

Προτείνει αλλαγή εκλογικού νόμου
Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, θα προτείνει εκ νέου στον πρωθυπουργό αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για την καλλίτερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι τέτοια θέματα είναι καλύτερο να τα αντιμετωπίσει από κοινού μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Όχι σε συνάντηση με Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, θεωρεί ότι δεν απαιτείται πλέον συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αυτό επειδή εκτιμά-μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου-ότι οι συναντήσεις με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη πήγαν πολύ καλά και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται μια συνάντηση που εκ των πραγμάτων θα δώσει την εικόνα διαρκούς κρίσης της κυβέρνησης. Αν χρειαστεί άλλωστε θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, χωρίς την εποπτεία του Προέδρου της Δημοκρατίας-κάτι που απέρριψε και στη συνάντησή του με τον Λουκά Παπαδήμο και ο Αντώνης Σαμαράς.

Εκλογές τον Απρίλιο
Το Μέγαρο Μαξίμου εξάλλου θεωρεί ότι στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά συμφωνήθηκε οι εκλογές να γίνουν τον Απρίλιο. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμενε οι εκλογές να γίνουν έως το Πάσχα (15 Απριλίου) και ο πρωθυπουργός έως το τέλος του Απριλίου ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, θεωρείται ότι δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης.

Θα ψηφίσει το νέο Μνημόνιο

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr ενημέρωσε τους συνεργάτες του, ότι ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε το κόμμα του να ψηφίσει το νέο Μνημόνιο, που θα συνοδεύσει τη νέα δανειακή σύμβαση, εφόσον βεβαίως η χώρα φτάσει έως εκεί. Αντιθέτως δεν υπήρχε συμφωνία για νέα μέτρα, με τον πρωθυπουργό να θεωρεί ότι το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί όταν προκύψει, ελπίζοντας προφανώς ότι τότε θα υπάρξουν νέες ασφυκτικές πιέσεις στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Άγνωστος «Χ» ο ΛΑΟΣ

Άγνωστος «Χ» για την πορεία της κυβέρνησης παραμένει ο ΛΑΟΣ, με τον Γιώργο Καρατζαφέρη να συνδέει ευθέως την παραμονή του κόμματός του σε αυτή από τον χρόνο επίλυσης της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και από το να μην παραμένει «εκτός κάδρου» της λήψης των μέτρων ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ η οριστική απόφαση για την παραμονή ή όχι του κόμματός του στην κυβέρνηση θα ληφθεί αμέσως μετά τα Φώτα.
http://armageddon-news.blogspot.com/2011/12/blog-post_3313.html?