Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ο Τρισέ της ΕΚΤ παρέδωσε τη “σκυτάλη” στον EFSF προκαλώντας πρωτοφανείς αναταράξεις στις αγορές


Η εύθραυστη ισορροπία που είχε διατηρηθεί στις αγορές ακόμη και κατά τη διάρκεια του διαλόγου για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους κατέρρευσε χτες εν ριπή οφθαλμού, όταν και ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει επαναφορά των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας για 6 μήνες καταδεικνύοντας ότι έχει επιδεινωθεί το κλίμα και μεταβληθεί επί τα χείρω η ρευστότητα των τραπεζών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Παράλληλα, οι ασαφείς δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ περί συνέχισης της αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, έφερε δεύτερες σκέψεις στους επενδυτές για τον πραγματικό ρόλο, ή ακόμη για τα πραγματικά κεφάλαια, που θα έχει το προσωρινό ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, το EFSF. Οι αγορές εξέλαβαν αυτά τα νεφελώδη μηνύματα ως απουσία λεπτομερούς σχεδίου, γεγονός που προεξοφλεί την αποτυχία της ΕΕ να ανακόψει τη μετάδοση της κρίσης.
Ο Τρισέ, ο οποίος σε δύο μήνες θα αφήσει το θώκο της ΕΚΤ στον Ιταλό διάδοχο τους, αρνήθηκε πολλές φορές να απαντήσει στις συνεχείς ερωτήσεις περί αγοράς ισπανικών ή ιταλικών ομολόγων, ώστε να αποσυμπιεστεί η αγορά, αποφεύγοντας να δώσει το στίγμα της ΕΚΤ στην επίλυση της κρίσης, αναφέρουν οι αναλυτές. Μάλλον, η ΕΚΤ σταδιακά αποσύρεται από τη στήριξη της περιφέρειας, δίνοντας επιδεικτικά τη σκυτάλη στον EFSF, αναφέρει Ankita Dudani της RBS.
Σύμφωνα με το σχόλιο της ING που επακολούθησε των δηλώσεων του Τρισέ, οι αγορές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η απόφαση της ΕΚΤ για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων δεν ήταν ομόφωνη, έχουν αρχίσουν να αμφιβάλλουν για το κατά πόσο οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ θα είναι αποτελεσματικές για να ανακόψουν το κύμα ρευστοποιήσεων στα ομόλογα της περιφέρειας. Μάλιστα, αν κρίνει κανείς και την “ταχύτητα” στη λήψη των αποφάσεων από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, είναι εύλογο να ανησυχήσει κανείς όταν η ΕΚΤ αρχίζει και αποτραβιέται από τις παρεμβάσεις της στην αγορά.

www.bankingnews.gr