Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η Ελλάδα εν μέσω σύγκρουσης Γαλλίας – Γερμανίας

Από Factorx Τρ. 16 Μαρ 2010, 01:11 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
Όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Αυτό ακριβώς πάει να γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας και της στήριξης ή όχι από την Ευρώπη. Ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται ότι έχει αρχίσει να σπάει και αφορμή είναι η οικονομική κατάρρευση της χώρας μας. Βασική αιτία είναι ασφαλώς η επικράτηση στην Ευρώπη, η πρωτιά που διεκδικούν Γαλλία και Γερμανία.

Το ψυχρό κλίμα φάνηκε και κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας. Από τη μια ο Ολι Ρεν έκανε λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης και από την άλλη οι Γερμανοί δια στόματος Σόϊμπλε επέσειαν την απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ. «Έχουμε ανάγκη αυστηρότερους κανόνες -πράγμα που σημαίνει, σε ύστατη προσφυγή, να έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε από τη ζώνη του ευρώ μια χώρα που δεν καταφέρνει να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Τόσο ο Ολι Ρεν όσο και οι Γερμανοί δε θέλουν επ’ ουδενί λόγο να προσφέρουν οικονομική στήριξη στην Ελλάδα και ζητούν αυστηρότερους όρους και τιμωρία της χώρας μας. Από την άλλη, η Γαλλία δια στόματος της Κ. Λάγκαρντ, στηρίζει την Ελλάδα και επιτίθεται στη Γερμανία αναφέροντας ότι: «Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ενδέχεται να αποβεί αβάσταχτο για τους γείτονές της στην ευρωζώνη. Όσοι έχουν εμπορικό πλεόνασμα θα μπορούσαν να κάνουν κι εκείνοι κάτι. Ο καθένας θα πρέπει να συμβάλει όπως μπορεί“, τονίζει αφήνοντας αιχμές για την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας.

Στη μέση της σύγκρουσης λοιπόν η Ελλάδα η οποία πάει χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό για το τι θέλει, αλλά και χωρίς να ζητά κάτι. Θέλει η χώρα μας οικονομική βοήθεια ή όχι; Θέλει μόνο πολιτική στήριξη και εγγυήσεις για χαμηλότερα επιτόκια; Τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα, όμως το γεγονός πως μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να βρούμε περί τα 25 δις για να πληρώσουμε ομόλογα που λήγουν, δείχνει το δρόμο που τελικά θα ακολουθηθεί.

Δεν αποκλείεται, πάντως, και η προσφυγή στο ΔΝΤ αφού έτσι κι αλλιώς και οι Βρυξέλλες ζητούν παράλογα μέτρα που θα τινάξουν στον αέρα την κοινωνική συνοχή και ηρεμία.