Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Παιχνίδι Πανάρετου με το 10


31/3/2010
Ανοιχτό άφησε ο υφυπουργός το θέμα της κατάργησης ή τροποποίησης της βάσης από φέτος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

Ανοικτό άφησε και επισήμως το θέμα της κατάργησης ή τροποποίησης της βάσης του δέκα από φέτος ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία ούτε καν ήξερε πως ο υφυπουργός της θα έκανε δηλώσεις!

O υφυπουργός Παιδείας δήλωσε χθες (στον ραδιοσταθμό Θέμα 98.9) ότι το ζήτημα της βάσης του δέκα- την κατάργηση ή τροποποίηση της οποίας η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό υποσχεθεί αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινίσει αν οι αποφάσεις θα ισχύσουν από εφέτος- είναι «δευτερογενές ζήτημα», αλλά πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Για το ποιες θα είναι οι αποφάσεις, περιμένετε λίγο».

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Πανάρετος παρενέβη ακόμη μια φορά αυτοβούλως σε ζητήματα που αφορούν την υπουργό Παιδείας, κύκλοι της οποίας έλεγαν χθες ότι δεν γνώριζε ότι ο υφυπουργός της θα έκανε δηλώσεις σχετικά με ανακοινώσεις σε σύντομο χρόνο, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαίωσε πλήρως το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» για τους φετινούς εισακτέους, από το οποίο προέκυπτε ότι «παίζεται ακόμα η βάση του δέκα».

65.000 κενές θέσεις
Όπως εδώ και καιρό έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», στο τραπέζι του υπουργείου Παιδείας έχουν πέσει ήδη τρεις προτάσεις για την πολυσυζητημένη βάση του δέκα, εξαιτίας της οποίας, από το 2006 που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, έχουν μείνει κενές περισσότερες από 65.000

θέσεις κυρίως σε περιφερειακά ΤΕΙ. Η πρώτη αναφέρεται στον προσδιορισμό της βάσης όχι στο δέκα, αλλά στο ήμισυ των βαθμών πρόσβασης των πέντε πρώτων εισακτέων του τμήματος. Αν δηλαδή οι πέντε πρώτοι έχουν εισαχθεί με βαθμούς που βγάζουν μέσο όρο 17, τότε η βάση στο τμήμα αυτό δεν θα είναι 10 αλλά 8,5. Η δεύτερη πρόταση προβλέπει δεύτερη κατανομή των κενών θέσεων που μένουν αδιάθετες λόγω της βάσης στα τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας, με κριτήρια κυρίως τοπικά και βαθμολογικά. Τέλος, την τρίτη πρόταση έχει κάνει ο κ. Πανάρετος ύστερα από ταξίδι του στις ΗΠΑ και σύμφωνα με αυτήν τα τμήματα με κενές θέσεις, αλλά και τα ΙΕΚ που λειτουργούν στην περιφέρεια θα μετατραπούν σε «τοπικά κολέγια». Πάντως όταν διατύπωσε αυτή την πρόταση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάνει λόγο για «προσωπικές του απόψεις».
ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Στο τραπέζι τρεις προτάσεις για τη βάση του δέκα, η οποία έχει αφήσει κενές 65.000 θέσεις σε ΤΕΙ


13.000 «παραπανήσιοι» φοιτητές στα Πανεπιστήμια

ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ χιλιάδες φοιτητές περισσότεροι από όσους δηλώνουν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν τα πανεπιστήμια με τους υπάρχοντες πόρους θα εισαχθούν για ακόμα μια φορά φέτος στα Ανώτατα Ιδρύματα!

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων για τους φετινούς εισακτέους στα 22 πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία είχαν δηλώσει προς το υπουργείο Παιδείας ότι έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν 27.124 νέους φοιτητές συνολικά. Ωστόσο το υπουργείο, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, δεν ακολούθησε τις προτάσεις των πανεπιστημίων και αποφάσισε την εισαγωγή 40.125 φοιτητών συνολικά, δηλαδή 13.001 περισσότερων από όσους μπορούν να εκπαιδευτούν με επάρκεια βάσει των υπαρχουσών υποδομών και του προσωπικού.

Η τακτική αυτή δεν είναι καινούργια, αλλά συμβαίνει χρόνια τώρα με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια- και ειδικά τα κεντρικά- να διαμαρτύρονται μονίμως για υπερπληθυσμό φοιτητών. Αυτό καθώς δεν είναι μόνο οι, κατά τα ιδρύματα, «παραπανήσιοι» που εισάγονται κανονικά, αλλά και όσοι εισάγονται σε δεύτερη φάση από το «παράθυρο» των μετεγγραφών, οι οποίοι σε αρκετά τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων μπορεί και να είναι έως και ισάριθμοι με τον αριθμό των εισακτέων με τις Πανελλήνιες!

Για παράδειγμα, πέρυσι τα ΑΕΙ είχαν προτείνει 26.509 εισακτέους συνολικά και το υπουργείο Παιδείας, με την προηγούμενη ηγεσία, είχε εγκρίνει 40.180. Με βάση το περσινό νούμερο λοιπόν, η αναλογία είναι φέτος λίγο καλύτερη.

Οι περισσότεροι εισακτέοι κόβονται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (-420), οι οποίοι όμως μεταφέρονται σε σχολές του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, που απορρόφησε σχολές από τα Ιωάννινα.

Εξάλλου, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε χθες δίνοντας στη δημοσιότητα ελλιπή στοιχεία για τον αριθμό των φετινών εισακτέων με ευθύνη του υφυπουργού κ. Ι. Πανάρετου, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε σήμερα τα πλήρη στοιχεία για τον αριθμό εισακτέων ανά κατηγορία υποψηφίων και ανά επιστημονικό πεδίο, καθώς και συγκριτικά στοιχεία με προηγούμενα έτη. Τα αναλυτικά στοιχεία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα www. ypepth. gr/exams.

Έκρηξη Άννας για το «ποιος διοικεί ένα υπουργείο»

ΘΕΜΑ «ποιος διοικεί ένα υπουργείο», ο υπουργός ή ο υφυπουργός, έθεσε- και με ιδιαίτερη ένταση μάλιστα- η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Η κ. Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο και με αφορμή, όπως είπε, «διάφορα μικροπολιτικά σχόλια», κατέστησε «σαφές» ότι «ανεξαρτήτως κατανομής αρμοδιοτήτων και σχέσεων, την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχο του υπουργείου μου την έχω εγώ».

Χωρίς να αναφέρει το όνομα του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου, ο οποίος νωρίτερα είχε «προαναγγείλει» την κατάργηση της βάσης του 10, η κ. Διαμαντοπούλου κατέστησε σαφές, και μάλιστα ενώπιον του Πρωθυπουργού, ότι οι διαταραγμένες εξαρχής σχέσεις της με τον υφυπουργό κ. Πανάρετο έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.

Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι μπροστά στην ένταση με την οποία έθεσε η κ. Διαμαντοπούλου το «θέμα Πανάρετου», ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε να συμφωνήσει με την τοποθέτηση της υπουργού, με τη φράση «είναι αυτονόητο, Άννα μου».

Το περιβάλλον της υπουργού Παιδείας ανέφερε αργότερα στα «ΝΕΑ», ότι η πρωτοβουλία της κ. Διαμαντοπούλου να φέρει το θέμα της δραστηριότητας του υφυπουργού κ. Πανάρετου στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» με τον υφυπουργό Παιδείας.
«ΤΑ ΝΕΑ»