Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Η επίκαιρη ρήση του Κ. Καραμανλή στην Ελλάδα του 2014

«Γνωρίζετε από την ιστορίαν, παλαιάν και πρόσφατον, ότι η πολιτική και η οικονομική αστάθεια, και προ παντός τα πάθη τα πολιτικά παρημπόδισαν την πρόοδον του έθνους και πολλάκις υπήρξαν αιτία εθνικών συμφορών».
Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει όρθια...

Του Αλέξη Παπαχελά

Τα λόγια αυτά του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1961 έχουν και σήμερα τη σημασία τους και βεβαίως την επικαιρότητά τους. 
Ίσως εκείνη την ώρα που τα πολιτικά πάθη είχαν όντως ανάψει να μην μπορούσε κανείς να τα εκτιμήσει. 
Η συνέχεια του συγκεκριμένου λόγου ήταν όμως προφητική: 
«Διά να εκτιμήσετε τα αγαθά αυτά, θα πρέπει να ενθυμηθείτε την εικόνα την οποίαν παρουσίαζεν η Ελλάς κατά το παρελθόν. Εμφύλιοι πόλεμοι, επαναστάσεις, μεταπολιτεύσεις, στρατιωτικά κινήματα, αλλεπάλληλαι κυβερνητικαί κρίσεις, χρεωκοπίαι και αναπροσαρμογαί, υπήρξαν τα μόνιμα γνωρίσματα της δημοσίας μας ζωής και ενεφάνισαν την Ελλάδα ως πολιτικώς και οικονομικώς αναρχουμένην». 
Καλό θα ήταν όλοι μας να τα έχουμε αυτά στο μυαλό μας καθώς ανατέλλει μια νέα, δύσκολη χρονιά για τον τόπο μας. Δεν μαθαίνουμε Ιστορία δυστυχώς και ξεχνούμε ότι τα τελευταία 40 χρόνια ήταν μια παρένθεση ομαλότητας και ευημερίας μέσα σε μια μακρά πορεία περιπετειών και ανωμαλίας. 
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
Το 2014 θα βαδίσουμε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. 
Το παλαιό πολιτικό σύστημα σαρώνεται μαζί με ένα σύστημα εξουσίας που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας. 
Το καινούργιο δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα. 
Θα έλθει όμως, θα εμφανισθεί γιατί το απαιτούν οι ιστορικές συνθήκες και το καθιστούν εφικτό οι ικανότητες του Έλληνα να ξεπερνά τις μεγάλες κρίσεις. 
Πρέπει όμως η χώρα να μείνει όρθια. 
Ο διχασμός, το μίσος, ο ανεξέλεγκτος λαϊκισμός έχουν θεριέψει και κάνουν τη λογική και τη σύνεση να νιώθουν μεγάλη μοναξιά. 
Ελπίδα μάς δίνει η ωριμότητα και η καρτερικότητα την οποία έχουν δείξει οι Έλληνες που δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά, σέβονται τους νόμους και θέλουν την προκοπή του τόπου και των παιδιών τους. 
Αισθάνονται οργή τώρα, γιατί είναι τα πλέον αδικημένα θύματα της κρίσης. 
Σε αυτούς όμως στηρίχθηκε πάντοτε η χώρα στις περιόδους αναγέννησης, αυτοί συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της πατρίδας. Αυτοί μας δίνουν ελπίδα ότι το 2014 θα είναι δύσκολο, αλλά δεν θα αναβιώσει εφιάλτες του παρελθόντος.


Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή
http://paliakokkinia.blogspot.gr
http://emprosdrama.blogspot.gr/2014/01/2014_7768.html?spref=fb