Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΣΟΚ εναντίον κυβέρνησης: Λέει «όχι» για το 25ευρω στα νοσοκομεία

ΠΑΣΟΚ εναντίον κυβέρνησης: Λέει «όχι» για το 25ευρω στα νοσοκομεία
Ποδαρικό στην κυβέρνηση με έριδες και διαφωνίες κάνει το ΠΑΣΟΚ το οποίο τά'βαλε τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.
Το πρώτο «όχι» στον Πρωθυπουργό για το ΕΚΑΣ
Το πρώτο επεισόδιο στο σήριαλ καχυποψίας μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη, αποτέλεσε η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, παραμονή Πρωτοχρονιάς να ανακοινώσει την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.
Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, χαρακτήριζε μεν την κίνηση της κυβέρνησης θετική, διευκρίνιζε, όμως, ότι είναι λειψή, επαναφέροντας δική του τροπολογία του πρόσφατου παρελθόντος, κατά την οποία διευρύνεται αισθητά ο κατάλογος των συνταξιούχων, που πρέπει να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ. Επιτελείς του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι η ΚΟ του κόμματος θα επανέλθει στο θέμα με νέα νομοθετική πρωτοβουλία, πιέζοντας την κυβέρνηση να την υιοθετήσει.
Το δεύτερο επεισόδιο αφορά το 25ευρω εισιτήριο
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βάζει αυτή τη φορά στο στόχαστρο του τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με το μέτρο, που τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή, για το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ, που πρέπει να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, στην περίπτωση, που εισάγονται για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο.
Oλόκληρη η ανακοίνωση εναντίον του Αδωνι Γεωργιάδη:
«Από τις αρχές Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τον Υπουργό Υγείας την επανεξέταση και μη εφαρμογή του μέτρου της επιβολής των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Κι αυτό έγινε και στη Βουλή, αλλά και κατά τη διάρκεια συνάντησής μας με τον κ. Α. Γεωργιάδη.
Δυστυχώς, το Υπουργείο προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου (χωρίς καν την ειδική πρόβλεψη για τους φτωχούς και τους ανέργους όπως δήλωνε) προσθέτοντας και την επιβάρυνση του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φαρμακεία.
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα επιμείνει μέσα στην Κυβέρνηση, αλλά και στο Κοινοβούλιο για την επανεξέταση και κατάργησή του.
Το επιχείρημα του Υπουργού ότι «το μέτρο περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και έχει ψηφιστεί» έρχεται - όπως είχαμε και πάλι τονίσει- σε ευθεία αντίθεση με ανάλογες πράξεις, που η ίδια η Κυβέρνηση πρόσφατα έκανε (π.χ. αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για μη εφαρμογή του 1‰ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, επιμονή για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ζητήματα που επίσης περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή).
Όταν λέμε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και προωθούμε διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία που οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων, μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε μέτρα που δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες και αναιρούν την καθολικότητα της παροχής του αγαθού της υγείας σε αυτούς».
Διαφωνούσαν από τον Οκτώβριο για το 25ευρω
Τη διαφωνία τους για την επιβολή των 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία, εξέφρασαν ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημήτρης Κρεμαστινός όσο και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ, σχετικά με τις οποίες ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ.Κουτσούκος τόνισε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να παράσχει καθολικές υπηρεσίες και το ποσό αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί από άλλα έσοδα, κάτι στο οποίο συμφώνησε ο κ.Κρεμαστινός, λέγοντας: «Ας βρεθούν από αλλού αυτά τα χρήματα, γιατί θα υπάρξει κόσμος που δεν έχει να τα δώσει και θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα».
Εκφράζοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΟΠΥΥ, ο κ.Κουτσούκος τόνισε ότι αποτελεί έναν δημόσιο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος θα ενοποιεί όλες τις υπάρχουσες δομές με πλήρη απασχόληση των γιατρών και εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων του, ασφαλώς ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, που θα επιτρέπει τον «ανταγωνισμό» μεταξύ αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών υγείας.
Παρατήρησε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα έχει τη θλιβερή πρωτιά σε αναλογία αξονικών-μαγνητικών τομογράφων ανά κάτοικο, σημείωσε ότι οι δαπάνες παροχής υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης εκτινάχθηκαν από τα 5,5 δισ. ευρώ το 2004 στα 8,3 δισ. το 2009 και αναρωτήθηκε «γιατί ο υπουργός Υγείας καταργεί το μόνο αντικειμενικό κριτήριο για τη λειτουργία των διαγνωστικών κέντρων, που είναι το πληθυσμιακό».
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας: Είναι νόμος του 2012
Πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας κάνουν λόγο για «ακατανόητη άρνηση» να στηριχθεί ένα μέτρο το οποίο είχε γίνει νόμος του κράτους από τον Νοέμβριο του 2012 και είχε ψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ.