Τα γραφεία στοιχημάτων νομίζω ότι δεν έχουν ακόμη ασχοληθεί ακόμη επισταμένως και οι αποδόσεις αναμένονται εν ευθέτω χρόνω, καθώς ο χρόνος προκήρυξης εκλογών και ο ανασχηματισμός αποτελούν δύο όπλα στην φαρέτρα του εκάστοτε πρωθυπουργού με κοινό χαρακτηριστικό: τον αιφνιδιασμό, και κατά συνέπεια ο στοιχηματισμός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμπεριέχει ρίσκο.
Μόνο που σε ότι αφορά το θέμα των εθνικών εκλογών και μάλιστα εντός του 2014 ή λίγο αργότερα δεν εμπεριέχεται κανένα στοιχείο αιφνιδιασμού για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και μήνες είναι σε εκλογική ετοιμότητα.
Και αυτό γιατί είναι σχεδόν δεδομένο ότι ο χρόνος διεξαγωγής τους στηρίζεται πάνω σε σημαντικές παραμέτρους και συνδέεται άμεσα με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και οι οποίες μπαίνουν σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο αφού θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το δημοσιονομικό-χρηματοδοτικό κενό αλλά και για την βιωσιμότητα του ελληνικούς χρέους.
Έτσι λοιπόν ο Μάιος του 2014, λόγω των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών (18 και 25/5) είναι αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο για να αποφασίσει η κυβέρνηση Σαμαρά το στήσιμο “τρίτης κάλπης”, ώστε να διαχυθεί η ψήφος αντίδρασης απέναντι στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.
Υπάρχει όμως ένα ερώτημα και πάλι. Θα γίνουν στις 18 ή στις 25 Μαϊου, δηλαδή με το πρώτο γύρο των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών ή με τον δεύτερο γύρο και τις ευρωεκλογές; Πάντως και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της το χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος, με βάση την απόφαση της EUROSTAT τον Απρίλιο, και της διοχέτευσης του 70% στις ευπαθείς ομάδες.
Άλλωστε λένε στο Μαξίμου είναι προτιμότερο να πηγαίνεις στις εκλογές έχοντας να διαχειριστείς την προσδοκία νίκης από το να πας σε εκλογές μετά τον Μάιο όποτε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχεις να διαχειριστείς μια ήττα.
Βέβαια σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν και το Φθινόπωρο του 2014 αφού τότε υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της και τη λύση για το χρέος, “κούρεμα” (ΔΝΤ) ή μείωση και επιμήκυνση (ΕΕ-ΕΚΤ), αλλά σε αυτή περίπτωση ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ότι δε θα υπάρχει ταυτόχρονα και ένα τρίτο μνημόνιο ή μια παραλλαγή του, που λέγεται “δάνειο γέφυρα” για τη τριετία 2014-2016.
'Ενα τρίτο σενάριο που θεωρείται αισιόδοξο είναι να καταφέρει η κυβέρνηση Σαμαρά να περάσει όλο το 2014 αβρόχοις ποσί και να γίνουν οι εκλογές τον Μάρτιο του 2015 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η θητεία του λήγει στις 5//2/2015, αφού η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ιδίως δεν πρόκειται να συναινέσουν ακόμη και σε περίπτωση “αριστερής” υποψηφιότητας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ερωτηματικό θα μπορούσε να ήταν η στάση της ΔΗΜΑΡ σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ ΑΝΕΛ, ΧΑ όπως και οι 11 ανεξάρτητοι αποτελούν αστάθμητο παράγοντα σε εκείνη τη φάση.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων είναι:
ΝΔ 126
ΠΑΣΟΚ 27
ΔΗΜΑΡ 14
ΣΥΡΙΖΑ 72
ΚΚΕ 12
ΑΝΕΛ 18
ΧΑ 18
ΟΜΑΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ 11 (..εκ των οποίων 5 προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, 2 από τη ΔΗΜΑΡ, 3 από τη ΝΔ. 1 από τους ΑΝΕΛ), και
Θ. Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ) και Β. Πολύδωρας(ΝΔ).
Συνεπώς ακόμη και η συγκέντρωση 180 ψήφων κατά την τρίτη ψηφοφορία μάλλον είναι αδύνατη με τα δεδομένα αυτής της περιόδου.
Όποτε προκύπτει το εύλογο ερώτημα. Αν ο Μάιος του 2014, το Φθινόπωρο του 2014 και η Άνοιξη του 2015 είναι 3 αναμενόμενες περίοδοι για εθνικές εκλογές, σε ποιο θα χρόνο θα μπορούσε να αιφνιδιάσει αν το ήθελε ο Αντώνης Σαμαράς;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την δίνουν ορισμένες εισηγήσεις συνεργατών του πρωθυπουργού που μιλούν για εκλογικό αιφνιδιασμό πριν από τον Μάιο, με πιθανότερες Κυριακές την 30η Μαρτίου και την 6η Απριλίου! Τότε θα είναι ένα μικρό “νεκρό” διάστημα για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ και θα υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας 30-40 ημερών από τις αυτοδικοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές διάστημα ικανό για να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Στην περίπτωση μάλιστα που δεν έχει σχηματιστεί τότε θα στηθεί και η “τρίτη κάλπη” τον Μάιο.
Βέβαια το σενάριο του αιφνιδιασμού προσκρούει στη βούληση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου περί εξάντλησης της 4ετίας. Αλλά ως γνωστόν πάντα τα σενάρια πρόωρων εκλογών διαψεύδονται με δηλώσεις περί εξάντλησης της 4ετίας μέχρι να ληφθεί η απόφαση για εκλογές!