Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ένας γρίφος με το όνομα «Καραμανλής»

Τι έχει τελικώς στο πίσω μέρος του μυαλού του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής;

Picture 0 for Ένας γρίφος με το όνομα «Καραμανλής»
Τι έχει τελικώς στο πίσω μέρος του μυαλού του ο πρώην πρωθυπουργός,Κώστας Καραμανλής;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί ολοένα και περισσότερους το τελευταίο διάστημα, αλλά οι απαντήσεις που δίνονται είναι το λιγότερο διφορούμενες. Όπως άλλωστε είναι και η στάση του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού.

Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής έχει πάρει πραγματικά την απόφαση να αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής της χώρας και κατ' επέκταση δεν τρέφει φιλοδοξίες επανόδου του στην ηγεσία της ΝΔ και πολύ περισσότερο στο Μαξίμου, υπό όρους και προϋποθέσεις.

Το λέει άλλωστε και ο ίδιος σε όσους τον συναντούν - και είναι ολοένα και περισσότεροι το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, μόνιμη αποστροφή του είναι ότι «πρέπει να στηριχθεί ο Σαμαράς και η κυβέρνηση».

Ωστόσο,  ένας άλλος, στενός κύκλος συνεργατών του, που έχει ανοιχτή γραμμή με τα λεγόμενα «ευρωπαϊκά» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και τον Αλέξη Τσίπρα, καλλιεργεί την αίσθηση ότι «ήταν και συνεχίζει να αποτελεί χρυσή εφεδρεία».

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής κατά καιρούς εμφανίζεται θιγμένος από τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει εναντίον της διακυβέρνησής του, σχετικά με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος -την ίδια ώρα- έχει την αμέριστη στήριξη του πρωθυπουργού. Έτσι, εξηγείται και η διαρροή, που δεν διαψεύστηκε, ότι ο Καραμανλής δεν πρόκειται να δεχθεί να είναι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ, εάν σε αυτό συμπεριληφθεί και ο νυν υπουργός Οικονομικών.
Δηλαδή, ο Καραμανλής στηρίζει τον Σαμαρά, ο οποίος στηρίζει τον Στουρνάρα, τον οποίο όμως δεν στηρίζει ο Καραμανλής. Ακούγεται μπερδεμένο, αλλά αποτυπώνει τις ισορροπίες που επιχειρεί να κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός, για... παν ενδεχόμενο.
Άλλωστε, πρόσφατα συναντήθηκε και με την Ντόρα Μπακογιάννη, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται, σε συμβολικό επίπεδο, για την κεντροδεξιά παράταξη...