Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου πήγε στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ - Τι είπε ο Κουβέλης


Το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου πήγε στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ -Τι είπε ο Κουβέλης

Με φόντο τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά και την ανάγκη να χαράξει πολιτικό στίγμα, άνοιξε η αυλαία για το 2ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει. Ή θα έχει στο επίκεντρό του τα ζητήματα των πολλών, της κοινωνίας και της νέας γενιάς ή θα καταντήσει συμπλήρωμα της Δεξιάς» είπε ρητά ο πρόεδρος του κόμματος, ανοίγοντας με την ομιλία του τις εργασίες του Συνεδρίου
«Η πολιτική ζωή της χώρας κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε αδιέξοδες πολιτικές και σε μια τεχνητή πόλωση - καρικατούρα του δικομματισμού. Εμείς διεκδικούμε ένα διαφορετικό δρόμο. Συγκροτούμε τον...
προοδευτικό δημοκρατικό πόλο. Συσπειρώνοντας όσους δεν συναινούν στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και βεβαίως δεν επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους συμπληρωματικό ρόλο σε μια λαϊκιστική Αριστερά που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες».
«Αυτά είναι τα όρια που θέτουμε για τη συμπαράταξη και αυτή είναι η πολιτική βάση» είπε ο κ. Κουβέλης και αιτιολογώντας τους λόγους για τους οποίους η ΔΗΜΑΡ κρατά την πόρτα κλειστή στο ΠΑΣΟΚ τόνισε πως « Η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσουμε με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του τρίτου πόλου δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης. Προκύπτει από την ανάγκη και την επιλογή μας η πολιτική συμπαράταξη να έχει συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο».
«Σε αυτή την πολιτική συμπαράταξη ο καθένας θα διατηρεί την αυτονομία του. Η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν ρευστοποιείται, αλλά ενδυναμώνεται με την ενίσχυση των σχέσεων με συμμάχους και με το μεγάλο άνοιγμα προς την κοινωνία», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συμπληρώνοντας πως «Η οργανωτική συγκρότηση θα κατοχυρώνει την ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή των συμμετεχόντων στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λειτουργία του σχήματος».
«Η ΔΗΜΑΡ θα πρωταγωνιστήσει και θα εργασθεί με συνέπεια, επιμονή και χωρίς ηγεμονισμούς για τη συγκρότηση αυτής της πολιτικής συμπαράταξης, για τη συγκρότηση αυτού του χώρου, του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού» υπογράμμισε.
Εξαπολύοντας πυρά στη κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως «Δεν συμμεριζόμαστε το αφήγημα της επιτυχίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Πιστεύουμε μάλιστα ότι συνιστά αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης αφού έτσι ενθαρρύνεται και η τρόικα για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής».
Εξίσου επικριτικός στάθηκε και για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «διατηρεί στο λόγο του ισοπεδωτική προσέγγιση, εύκολη και ανέξοδη ρητορεία και υποσχεσιολογία, αρνούμενος να υποστηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές για τον εξορθολογισμό της κατάστασης. Από τη μια επαναλαμβάνει την πρόταση μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και από την άλλη μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Μια τέτοια όμως πολιτική τακτική εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνακόλουθα τον κίνδυνο περιδίνησής της»
Εν είδη απολογισμού, ο κ. Κουβέλης ανέπτυξε τις δράσεις τους κόμματος και μίλησε για τις επιλογές της ΔΗΜΑΡ όλο αυτό το διάστημα. «Παρουσιάσαμε ένα νέο πολιτικό σχέδιο για τη έξοδο από την κρίση, που αναγνώριζε το δεσμευτικό πλαίσιο της χώρας και ταυτόχρονα επιχειρούσε να το αλλάξει».
«Δεν ψηφίσαμε τα μνημόνια διότι βλέπαμε ότι ήταν άδικα και τα λάθη της συνταγής οδηγούσαν στην αναπαραγωγή της κρίσης. Υποστηρίξαμε τη σταδιακή απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους, παράλληλα με την προώθηση μεγάλων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος. Δεν επιλέξαμε τα εύκολα, τα μεγάλα λόγια και τις ψηφοθηρικές υποσχέσεις. Δεν επενδύσαμε προεκλογικά στην αγανάκτηση των πολιτών» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Αιτιολογώντας την επιλογή να μετέχει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως «Δεν καθίσαμε στη βολική και ευρύχωρη θέση της αντιπολίτευσης, δεν μείναμε στην άκρη κάνοντας πως δεν ακούμε, όταν αυτό που χρειαζόταν η χώρα ήταν η άμεση παρέμβαση για την αποτροπή του εκτροχιασμού και της χρεοκοπίας».
« Πήραμε την ευθύνη να υπάρξει κυβέρνηση και είχαμε αποφασιστική συμβολή στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, μια εξέλιξη που δεν ήταν αυτονόητη. Δεν μας συγκίνησε ξαφνικά η κυβερνητική εξουσία» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, με φόντο τις ευρωεκλογές πρότεινε «το συνέδριό μας να αποφασίσει τη σύνδεση του κόμματος με την ομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στην οποία θα ενταχθεί στη συνέχεια με την εκπροσώπηση που θα επιτύχουμε στις εκλογές», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου στο συνέδριο
Στο συνέδριο του κόμματος παρευρίσκεται εκ μέρους της Βουλής ο κ. Γιάννης Τραγάκης, ενώ θα χαιρετίσουν ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Μεταξύ άλλων στο συνέδριο παρευρίσκονται οι κ.κ. Πάνος Μπεγλίτης, Ηλίας Μόσιαλος, Μαριλένα Κοππά, Αννυ Ποδηματά, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το κόμμα
Στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου καταγράφονται ουσιαστικά δύο κυρίαρχες απόψεις σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις.
Η «πλειοψηφική» άποψη στηρίζει τη θέση Κουβέλη για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου,-με τη συνέχιση της προσπάθειας για κοινή πορεία με τον Ανδρέα Λοβέρδο, φλερτάροντας -μετεκλογικά- με τον ΣΥΡΙΖΑ, και κλείνοντας την πόρτα στο «ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου».
Η άλλη άποψη επιθυμεί δίαυλο επικοινωνίας με την «Κίνηση των 58» χωρίς αποκλεισμούς και αποτελείται από τα προβεβλημένα στελέχη όπως ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, ο Εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος, o βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ στα σημεία έχει συμφωνήσει μαζί τους και ο ΠΑΣΟΚογενής Βασίλης Οικονόμου.
Συσχετισμοί και αντικαταστάσεις
Ένα από τα ανοικτά θέματα του συνεδρίου είναι ο τρόπος που θα κινηθεί ο κ. Λυκούδης, ο οποίος δεν έχει ενταχθεί στην «Κίνηση των 58», αλλά στηρίζει τις προσπάθειες συμπαράταξης των δυνάμεων του χώρου.
Ο ίδιος άλλωστε είχε καταψήφισε τις πολιτικές θέσεις του συνεδρίου και με βάση αυτό το δεδομένο θεωρείται απίθανο να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για γραμματέας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, δεν θα είναι υποψήφιοι για τη νέα Κεντρική Επιτροπή ο Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανος, ενώ πολύ δύσκολα μετά το Συνέδριο ο Ανδρέας Παπαδόπουλος θα παραμείνει εκπρόσωπος Τύπου.
Φωτογραφία: Eurokinissi


iefimerida.gr