ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. 
Τις παρασκηνιακές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς παρακολουθούν στενά ισχυροί οικονοµικοί παράγοντες και υπολογίσιµοι παίκτες στον δηµόσιο βίο της χώρας, όπως είναι οι «βαρόνοι» των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης, οι οποίοι αναµένουν την έκβαση του αποτελέσµατός τους.

∆εν είναι τυχαίο -κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από όσους βρίσκονται σε ετοιµότητα για να ανοίξουν ζήτηµα ηγεσίας- ότι ισχυρά εκδοτικά συγκροτήµατα δίνουν ακόµη τα ρέστα τους προκειµένου να υποστηριχθεί το εγχείρηµα της «Ελιάς», ώστε µέχρι τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ µε τη ∆ΗΜ.ΑΡ. και οι επιµέρους εκσυγχρονιστικές και µεταρρυθµιστικές οµάδες να έχουν ενώσει τις δυνάµεις τους στην κατεύθυνση ενός ενιαίου σχήµατος, στο οποίο επικεφαλής θα τεθεί είτε ο Αν. Γιαννίτσης, που είναι πρόταση του Κ. Σηµίτη, είτε ο καθηγητής Γ. Παγουλάτος, τον οποίο στηρίζει σηµαντικό µέρος από την κίνηση των 58 προσωπικοτήτων.

Ο Ευ. Βενιζέλος, παρά το γεγονός ότι δέχεται κριτική εκ των έσω, ενθαρρύνει την πρωτοβουλία των «58», καθώς µπορεί να αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για τον ίδιο προκειµένου να «αποδράσει» µε εύσχηµο τρόπο από την πρώτη γραµµή του εκλογικού µετώπου και η ευθύνη ενός αρνητικού αποτελέσµατος να διαχυθεί στο κυοφορούµενο συλλογικό σχήµα.

Ωστόσο, από τον χώρο της ∆ΗΜ.ΑΡ. τόσο ο Φ. Κουβέλης όσο και ο σύµµαχός του ο Α. Λοβέρδος δεν πρόκειται να «συρθούν» πίσω από την κίνηση των «58». Ανησυχούν όµως για το ενδεχόµενο να βρεθούν «καλοθελητές  αποστάτες» στο προσεχές συνέδριο του κόµµατος, οι οποίοι θα αποχωρήσουν για να στηρίξουν τη συνεργασία µε το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο Α. Λοβέρδος τονίζει πως όρος για να προχωρήσει η συνεννόηση µε το ΠΑΣΟΚ είναι να τεθεί εκτός ηγεσίας ο Ευ. Βενιζέλος.

Πέραν της επίδρασης που θα έχουν τα αποτελέσµατα του συνεδρίου της ∆ΗΜ.ΑΡ., ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να διεκδικεί πολιτικό χρόνο για να έχει λάβει οριστικά τις αποφάσεις του µέχρι το τέλος του έτους, καθώς αντιλαµβάνεται πως σε κοινοβουλευτικό και εσωκοµµατικό επίπεδο δεν έχει πλέον υποστηρικτές για να επιβάλει τη θέλησή του σε επιλογές της αρεσκείας του.

Ήδη έχει γίνει αποδέκτης της πληροφορίας για τις κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη µε στόχο την αμφισβήτηση των ηγετικών του προσόντων από έξι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ: Τους Κ. Σκανδαλίδη, ∆. Ρέππα, Μ. Χρυσοχοΐδη, Φ. Γεννηµατά, Φ. Σαχινίδη καθώς και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι προαναφερθέντες «αµφισβητίες» έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόµου, προκειµένου να βρουν την κατάλληλη συνταγή που θα οδηγήσει στην αντιµετώπιση του υπαρξιακού προβλήµατος που αντιµετωπίζει το ΠΑΣΟΚ επί των ηµερών του Ευ. Βενιζέλου.

 
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. 
Τα εσωκοµµατικά µηνύµατα που δέχεται ο πρόεδρος του Κινήµατος σε καµία περίπτωση δεν τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει την προσπάθεια ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ, καθώς όλοι τον θεωρούν «βαρίδι» για την προοπτική της παράταξης, κάτι που επιβεβαιώνεται και στις αρνητικές δηµοσκοπήσεις. Ο Ευ. Βενιζέλος αναγνωρίζει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ότι δεν ελέγχει πλέον το ΠΑΣΟΚ, αλλά σε καµία περίπτωση δεν θέλει να αποχωρήσει από την ηγεσία του µε ταπεινωτικό τρόπο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε παρασκηνιακή διαπραγµάτευση µε όσους του δείχνουν την πόρτα της εξόδου, ώστε να µη δοθεί η εντύπωση στην κοινή γνώµη πως φεύγει ως «αποτυχηµένος». Οι εσωκοµµατικοί του αµφισβητίες δεν έχουν αντίρρηση στο ενδεχόµενο να δροµολογήσει ο ίδιος την αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, παραµένοντας στην κυβέρνηση ως υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος.

Η εικόνα αποσύνθεσης που επικρατεί στο εσωτερικό του Κινήµατος και πρώτιστα στην Κ.Ο., όπου η πλειονότητα των βουλευτών απειλεί να καταψηφίσει κρίσιµα νοµοσχέδια, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά και για την ίδια την κυβέρνηση, την οποία ο Αντ. Σαµαράς θέλει να κρατήσει όρθια, αλλά αυτή εκ των πραγµάτων κινδυνεύει ανά πάσα στιγµή από βουλευτές που δεν ελέγχει ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά οι εσωκοµµατικοί του εχθροί.

∆εν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν περιθώρια επανεκλογής, θα προτιµήσουν να σώσουν την υστεροφηµία τους, ώστε να µπορούν να κυκλοφορούν µε ψηλά το κεφάλι στις περιφέρειές τους, από το να κλείσουν την καριέρα τους έχοντας βάλει την υπογραφή τους σε επώδυνα µέτρα σε βάρος της κοινωνίας, όπως είναι αυτά για τους πλειστηριασµούς και τον φόρο ακινήτων.

Συνωµοτικά γεύµατα µε… µενού τον αρχηγό

Μυστικές συναντήσεις, συνωµοτικά γεύµατα και κρυφά ραντεβού δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ηµέρες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, µε κύριο σκοπό την «εκπαραθύρωση» του Ευ. Βενιζέλου και την αναζήτηση βιώσιµης λύσης για την παράταξη.

Στις συζητήσεις αυτές το δίληµµα που κυριαρχεί είναι εάν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ενωθεί και να «ξεφορτωθεί» τον Ευ. Βενιζέλο πριν από τις ευρωεκλογές ή να τον αφήσει να πιει µόνος του το… πικρό ποτήρι της ήττας και µετά να ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασής του. Σε καµία περίπτωση δεν θέλουν η ενδεχόµενη «απόδρασή» του από την ηγεσία του κόµµατος πριν από τις ευρωεκλογές να γίνει µε όρους εξυπηρέτησης προσωπικών του σχεδιασµών, γιατί τότε το διάδοχο σχήµα που προκύψει θα αναγκαστεί να διαχειριστεί το κόστος µιας αναπόφευκτης συµφοράς.

Ιδιαίτερο ζήλο για να µην οδηγηθούν οι δυνάµεις του κόµµατος στην απόλυτη συρρίκνωση και το «µαγαζί» κατεβάσει οριστικά ρολά, εξαιτίας της πολιτικής του χρεοκοπίας, επιδεικνύει το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου. Στο παρασκήνιο έχει αναλάβει δράση η διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου, Ρεγγίνα Βάρτζελη. Η αποστολή που της έχει ανατεθεί σε αυτή τη φάση είναι να «ενώσει» τις «αντιβενιζελικές» δυνάµεις, που έχουν επιλέξει να κινούνται εκτός ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Βάρτζελη έχει φέρει σε συνεννόηση, προκειµένου να τα «βρουν» µεταξύ τους, τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» και τον επικεφαλής της «Κίνησης των 75», Μιχάλη Καρχιµάκη. Ωστόσο, στο εσωτερικό της «Κίνησης» ο κ. Καρχιµάκης δέχεται πιέσεις από τους πρώην βουλευτές Π. Οικονόµου και Γ. Νιώτη να διαπραγµατευτούν την κάθοδό τους µε τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόµενες εθνικές εκλογές.

Την περασµένη Τετάρτη, η κ. Βάρτζελη γευµάτισε σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας µε δύο γυναίκες στελέχη του ΠΑΣΟΚ, την πρώην βουλευτή Α. Παπαθανάση, που ανήκει στην οµάδα «Σαχινίδη-Μωραΐτη», και την πρώην διοικήτρια της Αγροτικής Τράπεζας, Ντίνα Λάζαρη, η οποία διάκειται φιλικά στη Λούκα Κατσέλη.

Πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει και κορυφαίοι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι συζητούν για τη µετα-Βενιζέλο εποχή µε όλους τους εν δυνάµει πρωταγωνιστές στο παιχνίδι διαδοχής του. Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τ. Καραµίχα, τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, ∆. Ασηµακόπουλο, και τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ, Σ. Σπίρτζη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τις τελευταίες ηµέρες έχουν συναντηθεί µε τους ∆. Ρέππα και Β. Παπανδρέου, καθώς και µε τον Γ. Παναγιωτακόπουλο. Οι «πράσινοι» συνδικαλιστές έχουν άριστη σχέση και µε τους Θ. Μωραΐτη και Φ. Σαχινίδη. Με τον τελευταίο φέρονται να συναντήθηκαν πρόσφατα και να συζήτησαν το ζήτηµα της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στο ξενοδοχείο «Σοφιτέλ», πλησίον του αεροδροµίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

 Ο «Ιούδας» δεν έφαγε σουτζουκάκια

Στο δείπνο που παρέθεσε ο Ευ. Βενιζέλος την Πέµπτη το βράδυ στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην οικία της φίλης του Ε. Κούρκουλα, στην οδό Ηροδότου, στο Κολωνάκι, ο «Ιούδας» δεν εκδηλώθηκε. Αυτοί που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποψιάζεται ότι µπορεί να τον «προδώσουν» είτε αποχώρησαν νωρίς, όπως ο Θ. Μωραΐτης, είτε είχαν φροντίσει να ενηµερώσουν ότι δεν επρόκειτο να παρευρεθούν, επικαλούµενοι ανειληµµένες υποχρεώσεις, όπως ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Ο δε πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαµάνης, που επίσης δεν τίµησε µε την παρουσία του την εκδήλωση, το έκανε συνειδητά, καθώς δεν τρέφει και ιδιαίτερη εκτίµηση στην πάλαι ποτέ αντίπαλό του στην εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών.

Απών και ο Ν. Σηφουνάκης, ο οποίος µετά την παραίτησή του από τη θέση του υπευθύνου Ναυτιλίας στο ΠΑΣΟΚ, κρατάει σαφείς αποστάσεις από τον Ευ. Βενιζέλο και σε καµία περίπτωση δεν ήθελε να βρεθεί σε κλειστό χώρο µαζί του, για να µην έρθει σε δύσκολη θέση. Απόντες, επίσης, έχοντας ενηµερώσει προηγουµένως, ήταν και οι βουλευτές Β. Κεγκέρογλου και Γ. Ντόλιος. Ο τελευταίος, που την ίδια ηµέρα είχε ταχθεί υπέρ της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτηµα των πλειστηριασµών, φέρεται να επικαλέστηκε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Αγιο Νικόλαο στην εκλογική του περιφέρεια, ενώ ο πρώτος είχε προγραµµατισµένη οµιλία στην Πάτρα.

Ο Ευ. Βενιζέλος άλλαζε θέσεις κάθε δέκα λεπτά προκειµένου να συνοµιλήσει µε όλα τα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, αποφεύγοντας ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση µε την πορεία του ΠΑΣΟΚ ή τις αποφάσεις που σκοπεύει να λάβει ο ίδιος. «Πήγαµε να φάµε και όχι να τον φάµε ή να φαγωθούµε», έλεγε χαρακτηριστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» εις εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν ανήκει στον πυρήνα των θερµών υποστηρικτών του.

Η Ελένη Κούρκουλα είχε στρώσει τέσσερις ροτόντες στη µεγάλη σάλα της οικίας της. Στη µία από αυτές φρόντισαν να καθήσουν µαζί οι «δελφίνοι» του κόµµατος µε τους υποστηρικτές τους. Ο Κώστας Σκανδαλίδης µαζί µε τον Μ. Κασσή και ο Φ. Σαχινίδης µαζί µε τον Θ. Μωραΐτη και τον Γ. ∆ριβελέγκα. Ο τελευταίος επίσης αποχώρησε νωρίς, διότι δεν αισθανόταν καλά, επειδή τον ταλαιπωρούσε µια ίωση. Μαζί του αποχώρησε και η βουλευτής Κέρκυρας, Α. Γκερέκου.

Η Ελένη Κούρκουλα είχε ετοιµάσει κοτόπουλο και σουτζουκάκια µε ρύζι, τα οποία τίµησαν δεόντως οι προσκεκληµένοι.

Στο τέλος της βραδιάς, πάντως, ο Ευ. Βενιζέλος έµεινε µόνος µε την «παρέα» του. Τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο, την Ε. Κούρκουλα και τον σύζυγό της, ∆. Παναγιωτάκη.
Του Γιώργου Κατσίγιαννη
Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ