Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα -Μακριά ακόμα η συμφωνία για τους πλειστηριασμούς

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα -Μακριά ακόμα η συμφωνία για τους πλειστηριασμούς
Ούτε βήμα δεν έγινε προς τη κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας, μετά από τη πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της Τρόικας, ενισχύοντας την αίσθηση ότι μόλις και μετά βίας οι δύο πλευρές θα προλάβουν να δώσουν τα χέρια έως το τέλος του μήνα, τουλάχιστον για τη τύχη των αμυντικών βιομηχανιών.
«Ανοίξαμε όλα τα θέματα», σημείωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν υπήρξε πρόοδος υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό ήταν και το κλίμα που μετέφερε ο Γ. Στουρνάρας στον Α. Σαμαρά, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση των συζητήσεων και για το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών. Υπό τη βαριά σκιά της πληροφορίας περί ερωτήματος της Τρόικας για το τι μπορεί να αποφέρει δημοσιονομικά το «πάγωμα» στην έκδοση νέων συντάξεων για ένα έτος- που διαψεύστηκε επισήμως και ανεπισήμως από τα συναρμόδια υπουργεία- οι δύο πλευρές συζήτησαν για το δημοσιονομικό «κενό» χωρίς όμως να πείθει ο ένας τον άλλο για το «βάθος» του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο νέο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα φτάσει στη Βουλή με πολλούς αστερίσκους από τη Τρόικα, για το ύψος της εισπραξιμότητας του. Ειδικότερα, οι επικεφαλής της Τρόικας ζήτησαν διευκρινίσεις επί των εκτιμήσεων που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών για έσοδα 2,650 δις ευρώ, ζητώντας ουσιαστικά διευκρινίσεις για τα στοιχεία πάνω στα οποία έχει βασιστεί το οικονομικό επιτελείο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι επί του παρόντος η Τρόικα επιμένει ότι ο νέος Φόρος ως έχει, δημιουργεί μια «τρύπα» τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το ΓΛΚ θα πρέπει να βρει πώς θα καλύψει περίπου 200 εκατ. ευρώ, πέρα από τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν καλυφθεί με το «ψαλίδισμα» του ΠΔΕ.
Όσον αφορά, δε, στη τύχη του ΦΠΑ στην εστίαση, πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι το θέμα θα κλείσει λίαν συντόμως, με βάση στοιχεία που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, ωστόσο το ΔΝΤ έχει ήδη εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις, εκτιμώντας μάλιστα ότι εάν ο συντελεστής παραμείνει στο 13%, θα δημιουργηθεί «τρύπα» 300 εκατ. Ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2014.
Στο «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών, η ελληνική πλευρά άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει μια βελτίωση στο κλίμα, ειδικά όσον αφορά στη μεταβατική περίοδο που μπορεί τελικά να είναι ένας χρόνος αντί του εξαμήνου που ζητούσε η Τρόικα. Ίχνη προσέγγισης φάνηκαν και στο ύψος της προστατευόμενης αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας, που σήμερα είναι 200.000 ευρώ με προσαύξηση 50%, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στις 180.000 ευρώ, αλλά μένει ανοικτό το ενδεχόμενο να ισχύσουν και εισοδηματικά όρια. «Δεν μπορούμε να προδικάσουμε συμφωνία» τόνισαν, πάντως, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, δείχνοντας έτσι ότι η διαπραγμάτευση έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της.


Πηγή: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα -Μακριά ακόμα η συμφωνία για τους πλειστηριασμούς | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/134542#ixzz2nCOrf8Ic