Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Το φάντασμα του σχεδίου Ανάν πλανάται πάνω από την Κύπρο



Μπορεί να έχουν περάσει εννιά χρόνια από το βροντερό «όχι» των Κυπρίων στο σχέδιο Ανάν, όμως οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες επαναφέρουν τα σενάρια για επίλυση του Κυπριακού μέσω της «αναβίωσης» μίας…
παρόμοιας φόρμουλα, αφού η Άγκυρα θέλει να εκμεταλλευθεί τη δύσκολη θέση της Λευκωσίας.
Δύο είναι οι παράγοντες που έχουν επαναφέρει στην επικαιρότητα τη σχετική συζήτηση. Η οικονομική κρίση, που έχει κάνει ακόμα πιο ευάλωτη την Κύπρο, καθώς και η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στον προεδρικό θώκο.
Ως γνωστόν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2004, ως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν. Τελικά το 76% των Κυπρίων είπε «όχι» στο σχέδιο, όμως εννιά χρόνια αργότερα έδωσε 57,48% στον Νίκο Αναστασιάδη. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο στήριζε την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε., νομιμοποιώντας άτυπα την εισβολή, ενώ ουσιαστικά θα παρέδιδε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Δύση.
Αποκαλυπτικά έγγραφα
Παράλληλα, προεκλογικά διέρρευσαν έγγραφα στον ιστοτόπο Wikileaks που έκαναν λόγο για κατ’ ιδίαν αναφορές του Νίκου Αναστασιάδη και τα παρουσίασε η «Πρωτοβουλία Νέων για το Μέλλον Μας», που στήριζε την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα.
«Τα έγγραφα καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2009 και καταρρίπτουν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο τον ισχυρισμό του κ. Αναστασιάδη ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί παρελθόν. Τα κείμενα, που μιλούν από μόνα τους και με την επιφύλαξη ότι αποδίδουν την αλήθεια ως προς τα γεγονότα, αποδεικνύουν τη σαφή πολιτική τοποθέτηση ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη μόνη βάση λύσης του Κυπριακού, όπου και εάν γίνονται οι συζητήσεις, στην Κύπρο ή ακόμη και στην Τουρκία», ανάφερε ο νομικός Σίμος Αγγελίδης παρουσιάζοντας επιλεγμένα έγγραφα.
Κάποια από αυτά μιλούσαν για συμμαχία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, με ένα εξ αυτών (με κωδικό 09NICOSIA317 και ημερομηνία 3 Μαΐου 2009) να αναφέρει ότι «ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι το κόμμα του εξακολουθούσε να θέλει να δημιουργήσει συμμαχία με το -υπέρ της λύσης- ΑΚΕΛ για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια δυναμική για να επιτευχθεί το “ναι” σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα». Ο ίδιος δήλωσε ότι «τα έγγραφα υπάρχουν και αποκαλύπτουν τη μόνη αλήθεια, ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Παρά τις προεκλογικές δηλώσεις, αποδεικνύεται ότι ο κ. Αναστασιάδης επιμένει σε λύση τύπου σχεδίου Ανάν με απλές ωραιοποιήσεις».
Άνοιξε η όρεξη της Άγκυρας
Όλα τα παραπάνω -πόσο μάλλον τώρα που η Κύπρος μπήκε για τα καλά στην εποχή του Μνημονίου- φαίνονται ιδιαιτέρως θετικά στην τουρκική πλευρά, με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να αποτυπώνουν τη βούληση της Άγκυρας να ξαναθέσει ζήτημα επίλυσης μέσω ενός νέου σχεδίου Ανάν.
Τον Φεβρουάριο, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών, ο τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι υπεύθυνοι για τη μη επίλυση του Κυπριακού δεν είναι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά που είπε «όχι» το 2004, για να σημειώσει ότι τότε ο Ν. Αναστασιάδης είχε κάνει εκστρατεία υπέρ του «ναι». «Αν συνεχίσει τη στάση του αυτή ανοίγοντας το δρόμο για την ειρήνη, οπωσδήποτε θα βρει ανταπόκριση», πρόσθεσε. «Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν και αυτό συνιστά ψυχολογικό πλεονέκτημα» είχε πει στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Star, όταν είχε κάνει την πρόταση πρόκληση για λύση ή διχοτόμηση της Κύπρου, είχε δηλώσει ότι «η εκλογή Αναστασιάδη αναπτέρωσε τις ελπίδες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε συμφωνία, «αν ο Αναστασιάδης που επιχειρεί να παρουσιάσει εικόνα νέου ηγέτη, προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βούληση για τη λύση».
Η κυπριακή κυβέρνηση πάντως, απορρίπτει την όποια σεναριολογία περί επαναφοράς του σχεδίου. Σε συνέντευξή του πριν από μερικές ημέρες, στην εφημερίδα Σημερινή, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι η απόρριψη από τον κυπριακό λαό του σχεδίου , αποτελεί και απόρριψη επαναφοράς οποιασδήποτε μορφής λύσης, η οποία να προσομοιάζει με αυτό. «Το σχέδιο Ανάν δεν υπάρχει. Το σχέδιο Ανάν έχει πεθάνει, με την απόφαση του κυπριακού λαού το 2004», τόνισε χαρακτηριστικά.
Δημοσίευμα του περιοδικού Economist, πάντως, ανέφερε στις 27 Απριλίου ότι οι προοπτικές της Κύπρου ίσως αποτελέσουν ευκαιρία για δεύτερες σκέψεις σχετικά με ενοποίηση. Όταν το γράφει ο κήρυκας των αγορών, κάτι ξέρει περισσότερο…
Πηγή: newpost.gr