Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Να «σπάσουν» την επιστράτευση ζητούν από την ΟΛΜΕ οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ


Να «σπάσουν» την επιστράτευση ζητούν από την ΟΛΜΕ οι τοπικές ΕΛΜΕ

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή θα γίνει γνωστό το αν θα ξεκινήσουν ομαλά οι πανελλαδικές εξετάσεις την Παρασκευή.


Οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν στα άκρα την κόντρα τους με το υπουργείο Παιδείας και ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος για να μπουν κανονικά στις τάξεις και να μεταφερθεί η συζήτηση για τον Σεπτέμβριο.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει σίγουρο για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, μιας και από το μεσημέρι της Τετάρτης ισχύει η επιστράτευση όλων των καθηγητών, έπειτα από την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ζητούν απεργία από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των λειτουργών μέσης εκπαίδευσης, με την απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεων να αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης. Οι πληροφορίες από τη συνεδρίαση των προέδρων των 86 ΕΛΜΕ της χώρας, αναφέρουν πως οι καθηγητές θα ταχθούν υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα «παρακάμψουν» την επιστράτευση.
Αυτό που σημειώνουν οι καθηγητές είναι πως αν απεργήσουν όλοι, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες, τότε το υπουργείο Παιδείας δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα διαλύσει κυριολεκτικά το εκπαιδευτικό σύστημα.
Παράλληλα, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ ζητούν από τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν 24ωρη απεργία για την Παρασκευή, προκειμένου να δείξουν στην κυβέρνηση πως έχουν στο πλευρό τους όλους τους εργαζόμενους, τόσο σε ιδιωτικό όσο και δημόσιο τομέα. Μέχρι στιγμής, αλληλέγγυοι στον αγώνα των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν δηλώσει πως είναι οι δάσκαλοι.
Την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων ζητούν τα κόμματα
Συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων είχαν στελέχη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο κ. Κεφαλογιάννης άκουσε τα αιτήματα των καθηγητών, ωστόσο επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως θα πρέπει «να αναστείλουν την απόφαση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στις εξετάσεις –και κατά την διάρκεια της βαθμολογίας των γραπτών– σεβόμενοι την θέληση της κοινωνίας».
Παράλληλα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας να προχωρήσει το ταχύτερο σε ανοιχτό διάλογο με την ΟΛΜΕ, επανεξετάζοντας τις διατάξεις και το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος για τις μεταθέσεις.


Πηγή: Να «σπάσουν» την επιστράτευση ζητούν από την ΟΛΜΕ οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/105405#ixzz2TNYbhSLS