Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Μητσοτάκης: Τη συμφωνία δεν την υπέγραψα εγώ, απολύσεις όμως θα κάνω

Μητσοτάκης: Τη συμφωνία δεν την υπέγραψα εγώ, απολύσεις όμως θα κάνω


Σε συνέντευξη του στη βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα «La Libre Belgique» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην Τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο. Χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης είπε «δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα. Πρέπει, λοιπόν, να την εφαρμόσω. Οι απολύσεις θα γίνουν. Πρόκειται για δέσμευση».
Ο τίτλος του άρθρου είναι «το πελατειακό κράτος εξυπηρετούσε πολλούς» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2013.
Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η Τρόικα ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους, οι μισοί αμέσως και οι υπόλοιποι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς και 15.000 απολύσεις ως το 2014.
«Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για μια νέα πρόσληψη για κάθε απόλυση. Η λογική της τρόικας είναι ότι οι απολύσεις αποτελούν εργαλείο ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα. Πρέπει, λοιπόν, να την εφαρμόσω. Οι απολύσεις θα γίνουν. Πρόκειται για δέσμευση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν. Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφ' όσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τέλος αναφερόμενος στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων λέει «σήμερα έχουμε 130.000 δημόσιους υπαλλήλους λιγότερους, σε σχέση με το 2009 και το κόστος των δημοσίων υπηρεσιών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, ως προς την αποτελεσματικότητά τους.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες καταπολέμησης του πελατειακού κράτους, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι δεν γίνεται πλέον καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ και η επιλογή των στελεχών γίνεται ανάλογα με τις δεξιότητές τους.
Ερχεται ενιαίο σύστημα ελέγχου του ωραρίου στο Δημόσιο
Τήρηση του ωραρίου στο Δημόσιο και καθιέρωση ενιαίου συστήματος ελέγχου σε όλες τις υπηρεσίες ζητεί με εγκύκλιό του που εστάλη στους φορείς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τους ζητεί, μάλιστα, να στείλουν τις απαντήσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση orario@ydmed.gov.gr το αργότερο έως και την 8η Νοεμβρίου 2013.
Εξάλλου, μέσω της εγκυκλίου, γίνεται γνωστό ότι για να διασφαλιστεί η τήρηση του ωραρίου εργασίας, επιβάλλεται η καθιέρωση ενιαίου συστήματος ελέγχου σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου.
Επισημαίνεται δε ότι «για τον λόγο αυτό, θα πρέπει οι φορείς, που δε διαθέτουν ηλεκτρονικό-ψηφιακό μηχανισμό σήμανσης, να προχωρήσουν άμεσα στην εγκατάστασή του, δεδομένου ότι αποτελεί το πλέον αξιόπιστο σύστημα ελέγχου, και να ενημερώσουν σχετικά την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου στην ως άνω αναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση».
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η μη τήρηση του ωραρίου από τον υπάλληλο και η παράλειψη του προϊσταμένου να ελέγχει την τήρησή του είναι πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο θέτει τον υπάλληλο αυτοδίκαια σε αργία.
Με άλλη εγκύκλιο ο κ.Μητσοτάκης ζητεί από τα υπουργεία την αποτύπωση της πορείας υλοποίησης των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων υπηρεσιών ή φορέων του δημοσίου τομέα, καθώς και την παροχή στοιχείων περί οικονομικού οφέλους από αυτές τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, η αποστολή της εγκυκλίου εντάσσεται στην ανάγκη για την αποτελεσματική παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των καταργήσεων- συγχωνεύσεων, με τον εντοπισμό τυχόν καθυστερήσεων (όσον αφορά πχ στην ολοκλήρωση της διενεργούμενης εκκαθάρισης και των διαδικασιών τακτοποίησης του προσωπικού, στην αξιοποίηση των ιδιόκτητων κτιρίων και τη λήξη των μισθώσεων των μη ιδιόκτητων, στη διασφάλιση, μεταφορά και αξιοποίηση του κάθε είδους εξοπλισμού κλπ), καθώς και την επιτάχυνση, όπου απαιτείται, των προβλεπόμενων ενεργειών.


Πηγή: Μητσοτάκης: Τη συμφωνία δεν την υπέγραψα εγώ, απολύσεις όμως θα κάνω | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/128213#ixzz2j8LD9ep2