Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα του Eurogroup


Στο Μαξίμου στις 19:00 Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης που ζήτησαν να είναι παρών και ο Γ. Στουρνάρας

Στο τραπέζι τα μέτρα των 3 δισ. ευρώ


Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα του Eurogroup
Τα αποτελέσματα του Eurogroup θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους κ. Ευ. Βενιζέλο και κ. Φώτη Κουβέλη.
Στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 19:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου θα τεθούν προς συζήτηση και τα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών που θα συμμετέχει στη σύσκεψη επέστρεψε αργά χθες στην Αθήνα, από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στο Eurogroup. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για επιτάχυνση και εφαρμογή των μέτρων. Σε διαφορετική περίπτωση οι Ευρωπαίοι εταίροι διεμήνυσαν ότι θα κλείσει η στρόφιγγα των δόσεων.
Οι δανειστές ζητούν επίμονα την υλοποίηση των μέτρων για το 2012 προκειμένου το πρόγραμμα να τεθεί και πάλι σε τροχιά και η Ελλάδα να πλησιάσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στα 14,8 δισ. ευρώ για φέτος.
Το χρονικό περιθώριο για να λάβει τις σχετικές αποφάσεις η κυβέρνηση είναι περιορισμένο και λήγει στις 24 Ιουλίου, όταν και αναμένεται να επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα.
Δυσαρέσκεια Βενιζέλου
Ενοχλημένος φαίνεται ότι είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την στάση του Γιάννη Στουρνάρα στο Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν έθεσε τελικώς στους δανειστές μας το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης όπως προέβλεπε η κυβερνητική γραμμή, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη δυσφορία των κυβερνητικών εταίρων οι οποίοι αναμένεται να θέσουν το θέμα στη σημερινή συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό και ζήτησε στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών να παρευρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών.
Εκτός από τα αποτελέσματα του Eurogroup οι κυβερνητικοί εταίροι και κυρίως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης αναμένεται να ζητήσουν από τον Γ. Στουρνάρα την υιοθέτηση πιο σκληρής γραμμής στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους.