Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Haircut 50% στο ελληνικό χρέος για να μειωθεί κατά 100 δισ - Υποθηκεύεται το μέλλον της Ελλάδας - Παραχωρείται εθνική κυριαρχία με μακροχρόνια επιτροπεία και λιτότητα - Στήριξη 30 δισ. στις τράπεζες που αποδεκατίζονται κεφαλαιακά


Haircut 50% στο ελληνικό χρέος για να μειωθεί κατά 100 δισ - Υποθηκεύεται το μέλλον της Ελλάδας - Παραχωρείται εθνική κυριαρχία με μακροχρόνια επιτροπεία και λιτότητα - Στήριξη 30 δισ. στις τράπεζες που αποδεκατίζονται κεφαλαιακά
(upd)Μείζον εθνικό και πολιτικό ζήτημα τίθεται πλέον για την Ελλάδα. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου θα μείνουν στην ιστορία για έναν και μόνο λόγο: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο για την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας.
Tι κέρδισε και τι έχασε η Ελλάδα στη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες; Κέρδισε τη μείωση του χρέους. Το ελληνικό χρέος μειώνεται κατά 100 δισ. ευρώ, με το haircut να κλειδώνει στο 50% και να απομένουν πλέον τεχνικής και νομικής φύσεως ζητήματα να επιλυθούν. Ποιος όπως μπορεί να μιλά για νίκη, όταν ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση μέρους του χρέους, η Ελλάδα τίθεται υπό μόνιμη επιτήρηση και μακροχρόνια λιτότητα; Τι έχασε λοιπόν η Ελλάδα; Την εθνική της κυριαρχία. Στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ρητά ότι τεχνοκράτες θα παρακολουθούν επί μονίμου βάσεως την πορεία της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι η χώρα θα παραμείνει σε καθεστώς σκληρής λιτότητας για τουλάχιστον μια δεκαετία. Η παράμετρος αυτή αναμένεται να σηκώσει πλήθος αντιδράσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή, την ώρα που ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Τι άλλο προκύπτει από τη Σύνοδο Κορυφής; Οι ελληνικές τράπεζες αποδεκατίζονται. Με τις αποφάσεις για haircut στο 50% είναι ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα, σημαντικά κεφάλαια.

Κλειδώνει στο 50% το ελληνικό haircut
Στο 50% έκλεισε τελικά το haircut στα ελληνικά ομόλογα , μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζιτών και του γαλλογερμανικού άξονα. Η μείωση του χρέους θα είναι κατά 100 δις. ευρώ περίπου ή ώστε να φτάσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Επίσης, αποφασίστηκε νέο δάνειο προς την Ελλάδα από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ύψους 100 δισ. ευρώ και επιπλέον 30 δισ. ευρώ που θα δοθούν από τις χώρες της Ευρωζώνης για το πρόγραμμα PSI.
Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, επετεύχθη συμφωνία για την απομείωση του 50% του ελληνικού χρέους ή κατά 100 δισ. ευρώ, οδηγώντας το σε συρρίκνωση στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
H νέα δανειακή σύμφωνα θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2011, προκειμένου το νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το 2012. Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης έχει ορίζοντα το 2014.

Eλληνικές τράπεζες
Για τη στήριξη και την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών δεσμεύονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να είναι σε θέση να απορροφήσουν τις νέες ζημιές από το νέο haircut που θα επιβληθεί στο ελληνικό χρέος.
Στο έγγραφο των συμπερασμάτων της Συνόδου επισημαίνεται ρητά ότι η Ευρωζώνη δεσμεύεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Όπως αναφέρεται μάλιστα, οι Ευρωπαίοι θα παράσχουν πιστωτική αναβάθμιση (credit enhancement) ώστε να διασφαλιστούν τα collaterals των ελληνικών τραπεζών και η άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Ανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών 
Nα σημειωθεί παράλληλα ότι ανακοινώθηκε επισήμως ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 στο 9% έως τις 30 Ιουνίου 2012, περιορίζοντας παράλληλα την καταβολή μπόνους και τη διανομή μερισμάτων.
Στο Ecofin ωστόσο θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης των τραπεζών ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης στην πραγματική οικονομία. Ακριβές ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν ανακοινώθηκε. Οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές και ακολούθως από τις εθνικές κυβερνήσεις. Εφόσον οι δύο αυτές πηγές δεν είναι ικανές να τις ενισχύσουν τότε το EFSF θα παράσχει τα κεφάλαια.

EBA: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 106 δις - Οι ελληνικές θα χρειαστούν 30 δις

Ποσό ύψους 106 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).
Σύμφωνα με την ΕΒΑ, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ, τα οποία καλύπτονται από το ισχύον πακέτο διάσωσης.
Αντίστοιχα, οι γερμανικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους 5,2 δισ. ευρώ, οι γαλλικές 8,8 δισ. ευρώ, οι ισπανικές τράπεζες 26 δισ. ευρώ, οι ιταλικές 14,8 δισ. ευρώ, οι πορτογαλικές 7,8 δισ. ευρώ.
Οι ιρλανδικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, σημειώνει η ΕΒΑ.

Ενίσχυση του EFSF στο 1 τρις ευρώ
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτίθενται να αυξήσουν στο 1 τρις ευρώ τους διαθέσιμους πόρους του EFSF.
Κατά τις πληροφορίες αυτές από το σύνολο των κεφαλαίων του EFSF (440 δισ. ευρώ), πλέον θα είναι διαθέσιμα κεφάλαια πέριξ των 250 -275 δισ ευρώ, μετά τα ποσά που αναμένεται να διαθετούν για τη βοήθεια Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, καθώς και για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό το ποσό εκτιμάται ότι θα τετραπλασιαστεί, αγγίζοντας το 1 τρις ευρώ.

Αναλυτικά το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
Ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος στήριξης πέραν των περιοδικών ελέγχων που διενεργεί η τρόικα, με τεχνοκράτες ειδικούς που θα συνεργάζονται στενά σε διαρκή βάση με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, προβλέπει για την Ελλάδα το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών της σημερινής Συνόδου Κορυφής.
Η νέα δομή θα βοηθάει την τρόικα στην αποτίμηση της τήρησης των όρων δανεισμού της Ελλάδος, νέος ρόλος που θα αποτυπωθεί και στο Μνημόνιο. Επιπλέον, για τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής χρήσης των ευμεγέθων δανείων ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, θα ενισχυθεί και η διοίκηση του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε συμφωνία με την τρόικα.
Μεταξύ άλλων, συμφωνείται και η μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF, όπως και η αναμόρφωση της συνθήκης ίδρυσης του - διαδόχου του EFSF - Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Οικονομικών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και να τεθεί αμέσως μετά προς έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν την ολοκλήρωση ενός βιώσιμου και αξιόπιστου πολυετούς προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2011, στο πλαίσιο του οποίου θα εφαρμοστεί και η προαναφερθείσα ενισχυμένη εποπτεία.
Οι ηγέτες της ευρω-ζώνης δεσμεύονται να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Υιοθέτηση από κάθε χώρα-μέλος της ευρω-ζώνης μέχρι το τέλος 2012, κανόνων ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, μεταφέροντας στην εθνική νομοθεσία το Σύμφωνο Σταθερότητος και Ανάπτυξης, κατά προτίμηση στο ίδιο το Σύνταγμά τους.
2. Τα εθνικά κοινοβούλια καλούνται να λαμβάνουν υπ' όψιν τους προτάσεις που έχουν υιοθετηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη διεξαγωγή των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα παρασχεθεί επαρκής οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην οικονομική στήριξη της Ελλάδος (PSI). Επίσης, θα γίνει χρήση εργαλείων αναβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητος, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν για την αναμόρφωση της συνθήκης ίδρυσης του - διαδόχου του EFSF - Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.
Αναφορικά με τη μόχλευση του EFSF, αυτή θα πραγματοποιηθεί στη βάση των εξής δύο αξόνων:
1. Μέσω προσφοράς μιας δυνατότητας πιστοληπτικής αναβάθμισης στο νέο χρέος που θα εκδίδουν κράτη-μέλη. Η αγορά αυτής της δυνατότητας επιπλέον εξασφάλισης θα παρέχεται στους ιδιώτες επενδυτές ως επιλογή «ασφάλισης» κατά την πρωτογενή αγορά των τίτλων και θα έχει ξεκάθαρο στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού.
2. Μέσω της μεγιστοποίησης των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του EFSF, με συνδυασμό πόρων από ιδιωτικά και δημόσια χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές, μέσω εταιρικών οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs), αλλά και μέσω στενότερης συνεργασίας με το ΔΝΤ. Η μόχλευση των κεφαλαίων σε αυτήν την περίπτωση, θα αυξήσει τις δυνατότητές του για χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, αλλά και για την αγορά ομολόγων από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά.
Επισημαίνεται, ότι αμφότερες μέθοδοι μόχλευσης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, ενώ γίνεται λόγος για συνδυασμένο αποτελέσμα πολλαπλής («several fold») μόχλευσης.
Μεταξύ άλλων, σε περίπτωση ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για χώρα-μέλος της ευρω-ζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού του συγκεκριμένου κράτους και να θέσουν τις όποιες - προφανώς δεσμευτικές - επιφυλάξεις τους, προ της ψήφισής του από το εθνικό κοινοβούλιο της «αποκλίνουσας» χώρας. Επιπλέον, η Επιτροπή θα επιβλέπει και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα προτείνει, αν χρειαστεί, σχετικές τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά, ότι σε περιπτώσεις «ολισθημάτων» («slippages») κατά την εφαρμογή ενός προγράμματος οικονομικής αναδιάρθρωσης, θα επιβάλλεται αυστηρότερη παρακολούθηση και συντονισμός του.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν, ότι τα τελευταία ελήφθησαν άνευ προηγουμένου μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας χρηματο-οικονομικής κρίσης, ενώ επαναλαμβάνουν την ισχυρή τους βούληση για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σύγκλισης, τη στήριξη χωρών που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, αλλά και την ισχυροποίηση της διακυβέρνησης της ευρω-ζώνης, με σκοπό να οδηγήσει σε βαθύτερη οικονομική ενοποίηση και σε μια φιλόδοξη «ατζέντα ανάπτυξης».
Οι ηγέτες επισημαίνουν, ότι η επικύρωση και από τις 17 χώρες-μέλη της ευρω-ζώνης, της ενίσχυσης των δυνατοτήτων παρέμβασης του EFSF - σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup της 21ης Ιουλίου - ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες της ευρω-ζώνης να αντιδράσει στην κρίση, η οποία δεν έχει τελειώσει, «όπως φαίνεται από τη μεταβλητότητα στις αγορές κρατικού και εταιρικού χρέους». Χρειάζονται περαιτέρω δράσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Η Σύνοδος Κορυφής δεσμεύεται να πράξει οτιδήποτε χρειάζεται για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες δυσκολίες και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Για την Ισπανία, χαρακτηρίζονται ευπρόσδεκτα τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και ληφθεί, αλλά τονίζεται, ότι χρειάζονται επιπλέον παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, ώστε να μειωθεί το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας. Μεταξύ άλλων, απαιτούνται αλλαγές που θα αυξήσουν την ελαστικότητα της αγοράς εργασίας σε επίπεδο εταιρείας, τις δυνατότητες απασχόλησης του εργατικού δυναμικού και άλλες αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα για την επέκταση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα υπηρεσιών.
Για την Ιρλανδία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται ευχαριστημένοι με την πρόοδο της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, το οποίο φέρεται να αποδίδει καρπούς.
Για την Πορτογαλία, διαπιστώνεται πρόοδος, όπως και η αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής βιωσιμότητας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της.
Οι ηγέτες δεν παραλείπουν να επαναλάβουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη σε όλες τις χώρες που έχουν υπαχθεί σε οικονομικό πρόγραμμα στήριξης, μέχρι να επανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση, ότι θα εφαρμόσουν πιστά αυτά τα προγράμματα.
Επιπλέον, χαιρετίζουν την αποδέσμευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα από το Eurogroup, όμως τονίζεται, ότι αναμένουν την ολοκλήρωση ενός βιώσιμου και αξιόπιστου (πιστευτού) πολυετούς προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για τη χώρα, μέχρι το τέλος του 2011.
http://www.bankingnews.gr/
www.bankingnews.gr