Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Τρόικα: Σκληρό παζάρι με φόντο την 5η δόση


Τρόικα: Σκληρό παζάρι με φόντο την 5η δόση

Σκληρό πακέτο μέτρων 28-30 δισ. ευρώ και εκποίηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας ζητεί η τρόικα σε ένα σκληρό παζάρι με την κυβέρνηση με φόντο τόσο την 5η δόση αλλά και νέο δάνειο ύψους 50-60 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, μετά την χθεσινή μακράς διαρκείας συνάντηση με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλείς της τρόικας «φούσκωσαν» τα μέτρα διαπιστώνοντας αποκλίσεις από τους όρους του Μνημονίου.

Σε πρώτη φάση, δείχνει -σύμφωνα με πληροφορίες- να αυξάνει στα 28- 30 δισ. το πακέτο του Μεσοπρόθεσμο Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση καθώς η νεότερη πρόβλεψη η νεότερη πρόβλεψη των τεχνικών κλιμακίων για έλλειμμα 9,5% φέτος απαιτεί μεγαλύτερο πακέτο προσαρμογής (6-7 δισ. αντί για 3 όπως είχε ανακοινωθεί).

«Πωλήστε στο 100% “στρατηγικές” ΔΕΚΟ» λέει η τρόικα

Την εκτίμηση ότι το πακέτο των εισπράξεων από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να αυξηθεί πέραν των 50 δισ. έχουν κάνει στελέχη της τρόικας, οι οποίοι απαιτούν καθολική αποκρατικοποίηση σε «στρατηγικές» ΔΕΚΟ (όπως η ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ) με φόντο τόσο την 5η δόση του δανείου (ύψους 12 δισ. ευρώ) αλλά και την περαιτέρω δανειακή διευκόλυνση με 50-60 δισ. ευρώ κατά την κρίσιμη περίοδο 2012-3.

Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, φαίνεται να εμμένει στη διατήρηση τουλάχιστον ενός ελάχιστου ποσοστού 5% που θα δίνει το δικαίωμα άσκησης βέτο στο κράτος κατά τη λήψη αποφάσεων της κάθε επιχείρησης και όλα δείχνουν ότι το σκληρό «παζάρι» με την τρόικα θα συνεχιστεί στους ίδιους ρυθμούς.

Σκληρότεροι όροι με νέο μνημόνιο

Το νέο δάνειο, πάντως, θα συνοδευτεί και από νέο Μνημόνιο με σκληρότερους όρους, όπως άλλωστε έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένως  την τελευταία εβδομάδα οι δανειστές μας σε Ευρώπη και ΗΠΑ, χωρίς να αποκλείουν και χρονική επιμήκυνση τόσο για την αποπληρωμή όσο και για την εκπλήρωση των στόχων.

http://www.madata.gr/epikairotita/economy/105984.html
Star.gr