Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ακόμη μια θεαματική... κυβίστηση Tσίπρα στις ΗΠΑ: «Εμεις δεν θα σκίσουμε τις δανειακές συμβάσεις!»




Ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί μία αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα ελληνικά το βράδυ της Τρίτης στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ολοκληρώνοντας μία στροφή προς την πολιτική μετριοπάθεια «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρωπαϊκό κόμμα και θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που μας υπαγορεύονται από τούς σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης» υπογράμμισε όμως ταυτόχρονα.

Για την δανειακή σύμβαση, τόνισε ότι θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, ξεκαθάρισε όμως ότι θεωρεί το μνημόνιο της λιτότητας «ήδη νεκρό».

Διευκρίνισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δικαιοσύνης, αναδιανομής του πλούτου και επενδύσεων.

Παράλληλα επιτέθηκε κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που με την πρόσφατη έκθεσή του εξέφρασε άποψη για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ να προβλέψει τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές».

Η ομιλία του κ. Τσίπρα έκανε ιδιαίτερη αίσθηση καθώς ήταν διανθισμένη με τεχνικά στοιχεία, αναφορές στην Μεγάλη Κρίση του 1929 και παραπομπές στον Φρανγκλίνο Ρούζβελτ, τον Χέρμπερτ Χούβερ και τον Μπεν Μπερνάνκε, διοικητή της FED και γενικά έδωσε την εντύπωση ότι θέλησε να καθησυχάσει το αμερικανικό κοινό.

Χαρακτηριστικά και μάλλον εν είδει «απολογίας» και διευκρινιστικών επισημάνσεων είπε ότι «οι κινδυνολόγοι θα σας πουν ότι το κόμμα μας, αν έρθει στην κυβέρνηση, θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θα βγάλει τη χώρα έξω από την ευρωζώνη,  θα διακόψει τους δεσμούς της Ελλάδας με την πολιτισμένη Δύση, ότι η Ελλάδα θα γίνει μια νέα Βόρεια Κορέα. Αυτό είναι κινδυνολογία στα χειρότερά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει τίποτα από αυτά». Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ανέδειξε το γεγονός ότι «το πιστωτικό σύστημα έχει σταματήσει να λειτουργεί και το κράτος αντί να βοηθά υπονομεύει δυνατότητες ανάπτυξης. «Οι τράπεζές μας δεν μπορούν ούτε να δανειστούν ούτε να δανείσουν.

Την ίδια στιγμή, το χρεοκοπημένο κράτος μας δανείζεται χρήματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ εκ μέρους των τραπεζών, αλλά αυτά τα κεφάλαια εξαφανίζονται στις μαύρες τρύπες των τραπεζών…  βιομηχανία μας και ο τομέας των υπηρεσιών μας κείται σε ερείπια ενώ το κράτος επιτίθεται στα μειωμένα εισοδήματα εκείνων που ακόμα εργάζονται για να καλύψουν τα ελλείμματα του».
http://www.lykavitos.gr/2013/01/t_23.html