Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

«Kολλημένος» στο ΥΠΕΚΑ ο χρυσός της Θράκης


«Kολλημένος» στο ΥΠΕΚΑ ο χρυσός της Θράκης
Καθυστερεί η αδειοδότηση της Eldorado για εξορύξεις λόγω των αντιδράσεων
Ο χρυσός στο Πέραμα της Θράκης παραμένει «εγκλωβισμένος». Μπορεί από τον περασμένο Μάρτιο η επένδυση των 189,4 εκατ. δολ. (αρχικά) της Χρυσωρυχεία Θράκης (την ελέγχει η καναδική Eldorado Gold) να έχει ενταχθεί στις διατάξεις του fast track μαζί με άλλα 21 επενδυτικά σχέδια και το υπουργείο Ανάπτυξης να φιλοδοξεί να μπει σε τροχιά υλοποίησης μέσα στους επόμενους δύο μήνες, όμως, οι διαδικασίες αδειοδότησης προχωρούν μάλλον σε… slow motion (αργή κίνηση).

Οι έντονες και αδιάκοπες αντιδράσεις τοπικών φορέων, οικολογικών οργανώσεων και επιστημόνων που εδώ και 14 χρόνια «πολεμούν» ενάντια στα πλάνα της εταιρίας, έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό και επιφυλάξεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το αποτέλεσμα είναι, όπως λένε οι πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός, κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος να καθυστερεί την υπογραφή της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει καταθέσει η διοίκηση του ομίλου, σε μια τελευταία προσπάθεια μήπως και τελικά εκτονωθεί το ήδη φορτισμένο κλίμα στην περιοχή.

Άλλωστε, η προηγούμενη έγκριση της περιβαλλοντικής προμελέτης από το ΥΠΕΚΑ είχε ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων από μια μεγάλη μερίδα οικολογικών φορέων εναντίον του και τώρα τα στελέχη του αναζητούν πιο «ανώδυνους» τρόπους για να περάσουν την τελική έγκριση της ΜΠΕ.

Αρνητικά «μηνύματα»

Τα «μηνύματα» που λαμβάνουν όμως, από την Θράκη, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Οι αντιστάσεις δεν έχουν καμφθεί. Το τελευταίο «επεισόδιο» στο σήριαλ της κόντρας ανάμεσα στην Χρυσωρυχεία Θράκης και την τοπική κοινωνία διαδραματίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του μεγάλου αφεντικού της Eldorado Gold και του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Αριστείδη Γιαννακίδη.

Η ατμόσφαιρα, όπως λένε φορείς της περιοχής, ήταν εχθρική για την επένδυση, σε βαθμό που οι Καναδοί ίσως να κάνουν δεύτερες σκέψεις στο μέλλον για να ρίξουν «γέφυρες» συνεννόησης και προσέγγισης με τους τοπικούς παράγοντες. Μάλιστα, επιχειρηματικοί κύκλοι της Β. Ελλάδος κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια των Καναδών σχετικά με την αντιμετώπισή τους από την τοπική κοινωνία γενικότερα, η οποία έχει μεταφερθεί και στον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κώστα Χατζηδάκη.

Οι πολέμιοι

«Βόμβα» στα θεμέλια του επενδυτικού πλάνου της Χρυσωρυχεία Θράκης αποτέλεσε και το ψήφισμα της 67ης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο τάχθηκε κατά των χρυσωρυχείων.

Το βασικό επιχείρημά του είναι πως «η εξόρυξη και επεξεργασία χρυσοφόρων μεταλλευμάτων σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος θα είναι ετεροβαρής και καταστροφική όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην περιοχή».

Και αυτό επειδή οι «αμφιλεγόμενες για τα αποτελέσματά τους επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού» δεν συνάδουν, αλλά αντιστρατεύονται την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής και των αρχαιολογικών της χώρων.

Ως προς αυτό το τελευταίο σκέλος, αμφιβολίες είχαν δημιουργηθεί και από μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου μέσα στον Δεκέμβριο, καθώς αναβλήθηκε τότε η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της Χρυσωρυχεία Θράκης για να ανάψει «πράσινο» όμως, λίγο αργότερα. Παρά το γεγονός ότι ο μεταλλειολόγος- χημικός, προϊστάμενος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Επαμεινώνδας Τολέρης έχει «ομολογήσει» ότι η αποκατάσταση του τοπίου μετά τις εξορύξεις, δεν θα είναι πλήρης.

Και μπορεί η ΜΠΕ να «πέρασε» από την κρίση του ΚΑΣ, όμως, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Γιώργος Μαρκόπουλος θα έχει δύσκολη «αποστολή» απέναντι σε δημάρχους, νομάρχες και οικολόγους.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, η οποία αναφέρεται στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επένδυση της Χρυσωρυχεία Θράκης για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία, λόγω της ύπαρξης στην περιοχή 11,5 τόνων κυανούχου τέλματος σε δεξαμενές ύψους 90 μ., αλλά και για τις αρχαιότητες λόγω της χρήσης δυναμίτη.

Ωστόσο ο κ. Μαρκόπουλος επιμένει ότι «η εταιρία ακολουθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως προς την χρήση κυανίου για την εκχύλιση του χρυσού, που θα είναι ελάχιστο και στο πέρασμα του χρόνου θα διαλυθεί, ενώ δεσμεύτηκε πως μετά το πέρας των εξορύξεων θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με φύτευση μαύρης πεύκης».

Παρά ταύτα η τοπική κοινωνία δεν φαίνεται να πείθεται ούτε από αυτή την εξήγηση, ούτε και από τις υποσχέσεις της εταιρίας για την δημιουργία 1.300 θέσεων εργασίας , ενώ σε ορίζοντα πενταετίας θα επενδυθούν κεφάλαια 1 δισ. ευρώ γι’ αυτό και το ΥΠΕΚΑ είναι επιφυλακτικό σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Στην ουσία «ζητά» χρόνο μήπως και κατευναστούν οι όποιες αντιδράσεις.

Κάτι τέτοιο όμως, μάλλον είναι δύσκολο, αφού όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, η εκστρατεία που έχει «εξαπολύσει» η Χρυσωρυχεία Θράκης για προβολή του έργου και την δημιουργία θετικού κλίματος, ξοδεύοντας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 40 εκατ. ευρώ σε διαφήμιση, χορηγίες, δωρεές κλπ., δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

ΚΑΙ ΤΟ DER SPIEGEL «ΑΠΕΝΑΝΤΙ» ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ
Παράδειγμα προς… αποφυγή η Kitilla;
,
Πολλές φορές η Χρυσωρυχεία Θράκης για να πείσει τους «πολέμιους» της επένδυσής της στο Πέραμα, έχει επικαλεστεί το παράδειγμα της Kitilla στην Φινλανδία. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2011 η εταιρία διοργάνωσε και ταξίδι στην περιοχή, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, μελών της τοπικής κοινωνίας και στελεχών του ΥΠΕΚΑ για να ενημερωθούν για τις μεθόδους εξόρυξης.
Όμως, ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Der Spiegel (τεύχος 44 με τίτλο Kitilla Φινλανδίας: παραπληροφόρηση από την Χρυσωρυχεία Θράκης) ανατρέπει τα δεδομένα. Όπως γράφει, οι επισκέπτες δεν εμβάθυναν σε τεχνικές λεπτομέρειες λειτουργίας του μεταλλείου και της παραμόρφωσης του τοπίου. Το Der Spiegel επικαλείται μάλιστα, πληροφορίες από την Φινλανδία που παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα από της εταιρίας.
«Το τελευταίο ατύχημα στις 4 Νοεμβρίου στον χώρο εναπόθεσης μεταλλευτικών τελμάτων στο μεταλλείο στη Β. Φινλανδία αποτελεί ένα πρόσφατο παράδειγμα περιβαλλοντικής καταστροφής» τονίζει το δημοσίευμα.
dealnews.gr