Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Σκόπια: Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να εγγυάται τη «μακεδονική» ταυτότητα


Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να εγγυάται τη «μακεδονική» ταυτότητα, τον πολιτισμό και τη γλώσσα, προτείνει η Ολλανδή βουλευτής της αριστερής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Marije Cornelissen, για να δοθεί λύση στη διαφωνία του ονόματος μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η η Ολλανδή βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες  του Επιτρόπου της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η διαμάχη για το όνομα. Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται ένας πιο ενεργός ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κατά τη συζήτηση ορισμένοι βουλευτές προειδοποίησαν ότι περαιτέρω καθυστέρηση της έναρξης των διαπραγματεύσεων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της χώρας.
Ωστόσο, οι Έλληνες και οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές κατέδειξαν και πάλι τα Σκόπια, ως πηγή των προβλημάτων στις σχέσεις της πΓΔΜ με τις χώρες τους.
Κάλεσαν τα Σκόπια να αποδείξει το ενδιαφέρον για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με σαφείς ενέργειες και να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου έχουν προθεσμία να υποβάλουν τροποποιήσεις στο προτεινόμενο κείμενο ψηφίσματος, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα του Makfax.