Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

«Κλείδωσε»: Ποιοι προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς

«Κλείδωσε»: Ποιοι προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς
Κατά 24 ώρες θα παρατείνει τις εργασίες της η Βουλή ώστε να ψηφίσει "κατεπειγόντως" τη νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση θα κατατεθεί την Πέμπτη με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να συζητηθεί την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή και το Σάββατο στην Ολομέλεια, όπου και θα τεθεί σε (ονομαστική πιθανότατα) ψηφοφορία.
Αμέσως μετά η Βουλή θα διακόψει για τις γιορτές και θα επαναλειτουργήσει στις 7 Ιανουαρίου.
Ποιοι προστατεύονται
Υψηλότερα απ' ότι αρχικά προβλέπονταν θα είναι τελικά τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς δεν μιλά για παράταση του σημερινού καθεστώτος απαγόρευσής τους αλλά ορίζει τις εξαιρέσεις από την προστασία, δηλαδή αυτούς που έχουν οικονομική δυνατότητα αλλά δεν καταβάλλουν τις δόσεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr κλείδωσαν τα εξής:
- η προστασία θα αφορά πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να φτάνει τα 35.000 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύησης). Μεικτό φθάνει 50.000 ευρώ.
- Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
- Οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν δόσεις ίσες με 10% του καθαρού εισοδήματος τους εάν αυτό είναι μέχρι 15.000 ευρώ, ενώ από εκεί και έπειτα το ποσοστό θα αυξάνεται στο 20%.


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/383465/kleidose-poioi-prostateyontai-apo-toys-pleistiriasmoys#ixzz2nq5Bu1p0