Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Αύριο Πέμπτη ανακοινώνεται το σχέδιο «Αθηνά»



Την Πέμπτη, ανακοινώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο «Αθηνά» περί συγχωνεύσεων πανεπιστημίων και αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας…

Την Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και θα ενημερώσει για τις λεπτομέρειες του σχεδίου.
Πρόκειται για την τελευταία απο τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων του κοινοβουλίου, προκειμένου να επιδιωχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση στο θέμα της αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν για το θέμα αυτές τις ημέρες είναι πολλά (περιλαμβάνουν πιθανότητα «ομοσπονδιοποίησης» των πανεπιστημίων ανά περιοχή, η ανά επιστημονικό αντικείμενο ή πιο στενή συνεργασία πανεπιστημίων και ΤΕΙ), ωστόσο κανένα δεν επιβεβαιώνεται πλήρως, καθώς τα δεδομένα στο θέμα αυτό αλλάζουν διαρκώς.
Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιο «Αθηνά» θα κινηθεί στη βάση της αρχής ότι δεν γίνεται να υπάρχουν παρεμφερούς επιστημονικού αντικειμένου τμήματα στο ίδιο Ιδρυμα, τμήματα χωρίς μόνιμα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) η τμήματα που παρέχουν υπερεξιδικευμένες σπουδές.
Για τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου εδρεύουν περισσότερα των δύο μεγάλα πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ΤΕΙ μελετώνται πολλά σενάρια, κάποια από τα οποία καταλήγουν σε πιθανές συγχωνεύσεις ανά επιστημονικό αντικείμενο.
Πηγή: agriniopress.gr