Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

IMF>Επικίνδυνες οι εκλογές στην Ελλάδα!




Για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν οι μεταρρυθμίσεις αποτύχουν και αποσυρθεί η βοήθεια προς τη χώρα.

Σύμφωνα με staff report του Ταμείου, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η Αθήνα δεν έχει περιθώρια για διολίσθηση του προγράμματος ή για απορρόφηση δυσμενών οικονομικών σοκ, τα οποία θα ωθούσαν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και θα επιδείνωναν την κατάσταση του χρέους της.

Επισημαίνει ωστόσο ότι εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, θα ήταν«πολύ κοστοβόρο» και η οικονομία της πιθανότατα δεν θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε μια καλή, σταθερή κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ζημιών από δάνεια ύψους 30-35 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών,καθώς και ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στο 14,7%.

Συνολικά δε εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με απώλειες 22 δισ. ευρώ εξαιτίας της ανταλλαγής χρέους, αλλά και ότι η φερεγγυότητα αυτών (των τραπεζών) έχει γίνει ένα οξύ πρόβλημα.

Μάλιστα, «δείχνει» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδοτική ανάγκη της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι οι ανάγκες της χώρας για το 2015-2016 εξαρτώνται από την πρόσβαση της Αθήνας στην αγορά.

Ακόμη, το report του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζει ότι οι ανάγκες για τη συγκεκριμένη περίοδο 2015-2016, αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 8-21 δισ. ευρώ.

Υποστηρίζει δε πως το ρίσκο για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι πιθανό να απαιτήσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, καθώς και ότι οι εκλογές στην Ελλάδα αποτελούν ρίσκο για την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.«Η υλοποίηση αυτών των κινδύνων θα απαιτήσουν πιθανότατα μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τον επίσημο τομέα η οποία αν δεν παρασχεθεί θα οδηγήσει σε χρεοκοπία,» αναφέρει το ΔΝΤ.
Με δεδομένες τις προκλήσεις και το ιστορικό της Ελλάδας στην αποτυχία επίτευξης στόχων στο πλαίσιο του προηγούμενου δανείου, το νέο πρόγραμμα υπόκειται σε «αξιοσημείωτα ρίσκα υλοποίησης» σημειώνει το ΔΝΤ προσθέτοντας πως έχει μικρό περιθώριο για καθυστερήσεις ή για να απορροφήσει πιθανά αντίξοα σοκ τη στιγμή που το χρέος θα παραμείνει υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

http://www.kourdistoportocali.com/articles/10308.htm