Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Προϋπολογισμός 2011: Προβλέπει μέτρα 13 δισ. ευρώ για να μειωθεί στο 7,4% το έλλειμμα - Ταμειακά διαθέσιμα 14 δισ. ευρώ επιτρέπουν στην Ελλάδα να καθυστερήσει με την τρίτη δόση

Σε έλλειμμα 7,4% ή 16,850 δις. ευρώ στοχεύει ο προϋπολογισμός του 2011 που καταθέτει σήμερα στην βουλή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η κυβέρνηση σκοπεύει  να  λάβει μέτρα που συνολικά θα φθάσουν τα 13 δις. ευρώ .
Από αυτά τα 9,15 δις. ευρώ προβλέπει ήδη το Μνημόνιο ενώ τα υπόλοιπα 3,8 δις. ευρώ  είναι τα πρόσθετα μέτρα που απαίτησε η τρόικα μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4%  οδηγώντας το αντίστοιχο μέγεθος του 2010 στο 9,4% του ΑΕΠ.
Το νέο πακέτο λιτότητας αποτέλεσε χθες αντικείμενο διαπραγμάτευσης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της Τρόικας. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο οικονομικό σύμβουλος του Πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος.
Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μέτρα που θα εστιάζουν περισσότερο στις εξοικονομήσεις δαπανών παρά στην ανεύρεση νέων δεξαμενών φορολογικών εσόδων.
Η τρόικα θεωρεί  επιτυχημένη την συνταγή περιορισμού των κρατικών σε σχέση με αυτή της αύξησης των φορολογικών εσόδων και μάλιστα σε ένα έτος όπως αυτό του 2011 που το ΑΕΠ θα σημειώσει νέα υποχώρηση στα 229 δις. ευρώ από 232 δις. ευρώ που θα διαμορφωθεί το 2010.
Στο πλαίσιο αυτό νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, λειτουργικές δαπάνες είναι οι τομείς από τους οποίους η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες – γενναίες – περικοπές δαπανών.
Η πρόοδος που θα επιδείξει η Ελλάδα στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος καθώς και στις υπόλοιπες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα καθορίσει την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 9 δις. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας τον Ιανουάριο αντί τον Δεκέμβριο που έπρεπε κανονικά.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν ανησυχούν γι΄ αυτή την καθυστέρηση ( σ.σ. το ποσό της δόσης από το ΔΝΤ θα δοθεί κανονικά) λόγω των ταμειακών διαθεσίμων που έχει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Πρόκειται για ένα μαξιλάρι εσόδων ύψους 13 – 14 δις. ευρώ που ισχυρίζονται στο υπουργείο Οικονομικών  ότι διαθέτουν τα κρατικά ταμεία από προηγούμενα προγράμματα δανεισμού.
Το ποσό αυτό προκειμένου να μην  «περάσει» στο  χρέος θα το χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο.
ο Αναλυτικότερα όμως, το νέο πακέτο λιτότητας,  που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011 εστιάζει:
*Στην δραστική περικοπή των δαπανών στις ΔΕΚΟ που θα φθάσει το 1,5 δις. ευρώ. Από αυτό το ποσό 500 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις μισθολογικές δαπάνες, ενώ 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε απολύσεις εργαζομένων στις ΔΕΚΟ,  όπως της εισηγούνται οι «σκληροπυρηνικοί» για να μειωθεί το έλλειμμα των 16,850 δις. ευρώ που θα έχει του χρόνου ο κρατικός προϋπολογισμός.            
*Σε νέες περικοπές αποδοχών στο δημόσιο τομέα μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου. Τα υπάρχοντα σχέδια κάνουν για μείωση συνολικών αποδοχών μέσω της ενσωμάτωσης των ειδικών απολαβών και των επιδομάτων.
* Σε μειώσεις των δαπανών στα Νοσοκομεία κυρίως μέσω του περιορισμού της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης που μπορούν να φθάσουν ακόμη  και το 1,8 δις. ευρώ το 2011.
* Σε νέο «κόψιμο» των καταναλωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ, πέραν  των 300 εκατ. ευρώ που έχει γίνει στις λειτουργικές δαπάνες.
* Σε νέα «καρατόμηση» των πόρων του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων. Εκτός των κονδυλίων  των  1,3 δις. ευρώ που έχουν ήδη κοπεί ο σχεδιασμός για φέτος  είναι να μαζευτεί ακόμη  κατά 300 εκατ. ευρώ. Έτσι το ΠΔΕ για το 20009 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,7 δις. ευρώ από 9 δις. ευρώ. Οι περικοπές του ΠΔΕ θα συνεχιστούν και το 2011 κατά 400 εκατ. ευρώ ακόμα με το τελικό ποσό να πέφτει στα 8,3-8,4 δις. ευρώ. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία η οποία και το νέο έτος θα σύρεται στην ύφεση το ποσοστό της οποίας υπολογίζεται να αγγίξει το  3% ( -2,6% ήταν η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης).
* Από το πακέτο μέτρων δεν θα απουσιάζουν και οι φόροι, που θα αφορούν σε αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 12-13% με μετάταξη των πολυτελών προϊόντων στο 23% και των τροφίμων στο 6-6,5%, καθώς και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  σε τσιγάρα και ποτά.
* Στην  εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με  το κίνησης. Από την εφαρμογή του μέτρου υπολογίζονται να αυξηθούν οι  εισπράξεις κατά 300 εκατ. ευρώ. 

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr