Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη για τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ του υποψήφιου περιφερειάρχη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργου Δακή,

Ερώτηση 1η: Κύριε Δακή, είστε ένας από τους πρώτους υποψηφίους περιφερειάρχες που πήρε το χρίσμα από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Κατά την άποψή σας το γεγονός αυτό σχετίζεται με τον τρόπο που διοικήσατε το νομό Κοζάνης επί μια τετραετία;
Απάντηση: Όταν πήραμε την απόφαση να ασχοληθούμε με τα κοινά, με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς βάλαμε υψηλούς στόχους, όπως επιβάλλει η ιστορία και η παράδοση των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας.
Τα χρόνια που βρισκόμαστε στο τιμόνι της ΝΑ Κοζάνης, ως αποτέλεσμα των υψηλών στόχων που είχαμε θέσει, κατεβάλαμε κάθε προσπάθεια για να υπηρετήσουμε τον τόπο, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής των πολιτών. Όπως είναι γνωστό, της προσπάθειας έπεται η αναγνώριση. Εμείς πιστεύουμε ότι ο λαός της περιοχής αποτίμησε θετικά τις προσπάθειες και το έργο που προσφέραμε, όπως προκύπτει από την καθημερινή επαφή που έχουμε με το λαό. Προφανώς αυτό εισέπραξαν και τα αρμόδια όργανα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που μας έκανε την τιμή να στηρίξει την υποψηφιότητά μας, για τη θέση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Ερώτηση 2η: Μετά την Κοζάνη, διεκδικείτε και -στην περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές- θα κληθείτε να διοικήσετε μια περιφέρεια στην οποία παράγεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ενέργειας της χώρας. Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε αυτό το δεδομένο για να επωφεληθούν ακριβοδίκαια οι κάτοικοι της περιοχής από οικονομικής-αναπτυξιακής και οικολογικής άποψης;
Απάντηση: Η Δυτική Μακεδονία ως ενεργειακό κέντρο της χώρας παλεύει διαχρονικά να βελτιώσει όλους τους οικονομικούς – αναπτυξιακούς της δείκτες, επηρεαζόμενη όμως εκ των πραγμάτων πάντα και σε σημαντικό βαθμό, από το πλέγμα των παραγόντων που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας.
Η προσεκτική διαχείριση της επίτευξης μιας ισορροπίας μεταξύ δραστηριοποίησης στην ενέργεια και στους λοιπούς τομείς, αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο στον στρατηγικό επιχειρησιακό σχεδιασμό μας, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί και σε σημαντικές πρωτοβουλίες, διεκδικήσεις ή και στην πρόκληση θεσμικών αλλαγών.
Για την ωφέλεια σε οικονομικό, αναπτυξιακό και οικολογικό επίπεδο από την δράση της ΔΕΗ στην περιφέρεια σκοπεύουμε να κινηθούμε κυρίως και όχι βέβαια περιοριστικά στους εξής άξονες στρατηγικής:
- στην ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας ως «ενεργειακού κέντρου της χώρας» με επένδυση στη γνώση, στις τεχνολογίες, στα μεγάλα ενεργειακά έργα και στις παράλληλες παραγωγικές δραστηριότητες
- στην εισαγωγή του φυσικού αερίου στην περιοχή λόγω της ΔΕΗ Α.Ε. και σαν ενδιάμεσος σταθμός για την Αλβανία
- στην υποστήριξη και προώθηση της συνεργασίας των επιχειρήσεων της Δυτ. Μακεδονίας με τη ΔΕΗ Α.Ε.
- στην ανάπτυξη πλέγματος δραστηριοτήτων πράσινης οικονομίας, με ισχυρή προστιθέμενη αξία και εξειδικευμένη γνώση και ειδικά σε δράσεις παράλληλου ενεργειακού χαρακτήρα
- στην ενίσχυση της προσπάθειας για την αξιοποίηση της τέφρας που παράγεται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ.
- στην αξιοποίηση των τηλεθερμάνσεων πόλεων με παράλληλες παραγωγικές δραστηριότητες (θερμοκήπια, ξηραντήρια κ.λπ.) με την χρήση ατμού από τις μονάδες της ΔΕΗ.
Με την ευκαιρία και ολοκληρώνοντας την απάντηση στο ερώτημα, σας ενημερώνω σχετικά με την εξαιρετικής σημασίας πρωτοβουλία μας, που αποτελεί συντεταγμένη προσπάθεια και διεκδίκηση για να ληφθεί μέριμνα για την τροποποίηση του Άρθρου 9 του Ν.2941/2001.
Το άρθρο αυτό προβλέπει τη δέσμευση από τη ΔΕΗ των αγροτικών εκτάσεων που απαλλοτριώνονται, ενώ εμείς ζητούμε να επανέλθει ο όρος όπως ίσχυε με το Άρθρο 1 του Ν.1280/1982, ο οποίος προβλέπει την επαναπόδοση των εκτάσεων στο Δημόσιο μετά το πέρας της εξόρυξης, χωρίς αντάλλαγμα.
Με βάση το ισχύον καθεστώς, η ΔΕΗ Α.Ε. θα αποτελέσει μελλοντικά το μεγαλύτερο γαιοκτήμονα της περιοχής, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες, που ήδη έχουν πληγή από την απαλλοτρίωση των περιουσιών τους, αλλά και από την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Για το θέμα αυτό έχουμε προσφύγει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα. Εφόσον υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, τα αγροτικά εισοδήματα που θα προκύψουν για τους αγρότες από την αξιοποίηση των εδαφών που θα επαναποδοθούν μετά το πέρας της εξόρυξης, θα είναι τεράστια.

Ερώτηση 3η: Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εκτός από το Ρουρ είναι και η Ελβετία της Ελλάδος, με τρία χιονοδρομικά κέντρα, τεράστιους ορεινούς όγκους, ποτάμια και τις περισσότερες λίμνες από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της Ελλάδος. Ποιο είναι το σχέδιό σας για την εκμετάλλευση όλων αυτών;
Απάντηση: Κατ’ αρχήν θα διαφωνήσω με τον χαρακτηρισμό Ρουρ της Ελλάδας, διότι ο χαρακτηρισμός είναι υπερβολικός.
Εν συνεχεία θα αναφέρω πως τα τελευταία χρόνια, με τη συνδρομή των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας πήραν πρωτοβουλίες και επένδυσαν σε ιδιωτικές υποδομές εξυπηρέτησης και διανυκτέρευσης των επισκεπτών σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειάς μας.
Ως Περιφέρεια η προσπάθεια μας θα είναι συνεχής για δυναμική βελτίωση αλλά και ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών δημόσιου χαρακτήρα που διευκολύνουν την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή και προσθέτουν αξία στις παράλληλες σημαντικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.
Μεταξύ αυτών που σχεδιάζουμε να κάνουμε είναι τα εξής:
-Ανάδειξη ως ένα ενιαίο τουριστικό προορισμό τα Χιονοδρομικά Κέντρα της Περιφέρειας με ανακατεύθυνση της επιχειρηματικής οργάνωσης του ενιαίου προϊόντος (κατά τα πρότυπα των Αυστριακών Περιφερειών που ομαδοποιούν 3-4 γειτονικά χιονοδρομικά κέντρα)
-Αξιοποίηση των ΣΔΙΤ για την περαιτέρω ανάπτυξή τους
-Εξειδικευμένη εκπαίδευση επιχειρηματιών και εργαζομένων στον τομέα
-Σχεδιασμό και εφαρμογή προγράμματος σήμανσης διαδρομών
-Ανάδειξη και αξιοποίηση παραδοσιακών ορεινών οικισμών της περιοχής, όπως Νυμφαίο, Πεντάλοφος, Καστανοχώρια, Γραμμοχώρια, Σαμαρίνα, Σιάτιστα, Βελβεντός κλπ
-Ανάδειξη παραδοσιακών οικισμών και τοπίων φυσικού κάλους κατά μήκος της της Εγνατίας Οδού
-Υποστήριξη ανάπτυξης του βιομηχανικού τουρισμού στον άξονα Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου – Φλώρινας και
-Πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών με την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, του οικιστικού αποθέματος και του φυσικού περιβάλλοντος κλπ .

Ερώτηση 4η: Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εκτός από την Αιανή, που είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, διαθέτει δεκάδες ή και εκατοντάδες αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που ίσως δεν έχουν αναδειχτεί όσο θα έπρεπε. Ποιο είναι το σχέδιό σας για την ανάδειξη όλων αυτών των μνημείων;
Απάντηση: Θα ξεκινήσω με ένα γενικό σχόλιο, πως στην δημόσια δράση των φορέων όσο και να προσπαθείς, όσα και να επιτυγχάνεις πάντα υπάρχει το καλύτερο και το ποιοτικότερο, που μπορείς να επιτύχεις δυστυχώς μόνο με διαθεσιμότητα πόρων.
Ως προς το ερώτημά σας, που θέτει στη σωστή του βάση το θέμα του αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής, επισημαίνω πως ο τομέας αυτός αποτελεί εκτός από προτεραιότητα και στοιχείο σεβασμού της βαριάς παρακαταθήκης που έχει η περιοχή μας.
Το σχέδιό μας, εκτός από την περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Αιανής, που αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, περιλαμβάνει και τα εξής:
-Την αξιοποίηση του αρχαιολογικού μουσείου της Κοζάνης, που επίσης διαθέτει μια πολύ αξιόλογη αρχαιολογική συλλογή, καθώς και λοιπών των αρχαιολογικών μουσείων της Περιφέρειας ,
-Την αξιοποίηση των Μακεδονικών Τάφων της Εορδαίας
-Την σήμανση, ανάδειξη και βελτίωση της προσβασιμότητας όλων των αρχαιολογικών χώρων της Περιφέρειας
-Την αξιοποίηση των πλούσιων και πολύ αξιόλογων παλαιοντολογικών ευρημάτων σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας
-Την ανάδειξη και αξιοποίηση των βυζαντινών μνημείων της Περιφέρειας, που είναι από τα πολυπληθέστερα και πλέον αξιόλογα σε ολόκληρη την Επικράτεια
-Την προστασία και ανάδειξη της μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Δυτικής Μακεδονίας
-Τη δημιουργία Δικτύου Λαογραφικών Μουσείων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για την καλύτερη ανάδειξη-αξιοποίησή τους.
Τέλος, έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο για τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Πολιτιστικών Συλλόγων, με σκοπό την ενίσχυση, την αγαστή συνεργασία και προβολή της δράσης όλων των πολιτιστικών συλλόγων της Περιφέρειας, που αποτελούν ζωντανά κύτταρα και εργαστήρια λαϊκού παραδοσιακού πολιτισμού.
Με λίγα λόγια, σε κάθε περίπτωση ο Πολιτισμός είναι για μας ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Ερώτηση 5η: Στους τέσσερις νομούς της περιφέρειας κατοικούν ντόπιοι, Ηπειρώτες, Βλάχοι, Πόντιοι, Καππαδόκες, Μικρασιάτες, αλλοδαποί, που όλοι μαζί -ιδιαίτερα όταν συνεργάζονται αρμονικά- συνθέτουν ένα πολύχρωμο και πανέμορφο μωσαϊκό. Η εικόνα αυτή γίνεται πολύ άσχημη όταν αντί για συνεργασία και αδελφοσύνη, υπάρχουν διακρίσεις και διαχωρισμοί. Ποια θα είναι η πολιτική σας στον τομέα του Πολιτισμού, που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος σε όλα αυτά τα στοιχεία;
Απάντηση: Όπως ανέφερα και πιο πάνω, στον σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται η δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Πολιτιστικών Συλλόγων, που έχει ως στόχο την ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές και τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας. Για μας ο λαϊκός πολιτισμός είναι ένας ενιαίος πίνακας και οι εθνοτοπικές ιδιαιτερότητες αποτελούν τους χρωματισμούς αυτού του πανέμορφου πίνακα. Στόχος μας είναι η αγαστή συνεργασία όλων στον τομέα του Πολιτισμού.
Και φυσικά, τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι για μας η κοινωνική συνοχή είναι το ζητούμενο, υπογραμμίζοντας ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε έννοια διαχωρισμού ή διακρίσεων μεταξύ των πολιτών της Περιφέρειας. Η ισονομία, η ισοπολιτεία, η ισηγορία, η δίκαιη μεταχείριση προς όλους και οι χρηστές αρχές διοίκησης αποτελούν αξιώματα τα οποία καθορίζουν την αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική που ακολουθούμε διαχρονικά. Και αυτό οι πολίτες το γνωρίζουν πολύ καλά.

Ερώτηση 6η: Η περιφέρεια που θα κληθείτε να διοικήσετε, είναι μια από τις τρεις περιφέρειες που συνορεύει με δυο γειτονικές χώρες. Πώς σκοπεύετε να χειριστείτε τη γειτνίαση αυτή;
Απάντηση: Στο πρόγραμμα και στον σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται σε σχέση με την διασυνοριακή συνεργασία η αξιοποίηση και η μετεξέλιξη του Κέντρου Διαβαλκανικής Συνεργασίας (Κ.Δ.Σ.) για τη στήριξη της διαβαλκανικής επιχειρηματικής δράσης των επαγγελματιών της Περιφέρειάς μας.
Επίσης ως Περιφέρεια θα αξιοποιήσουμε το τρέχον πρόγραμμα Interreg, στους τομείς που προβλέπει και αφορούν συνεργασίες στην επιχειρηματικότητα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον κλπ
Τέλος, στα διοικητικά θέματα που άπτονται της διακίνησης οικονομικών μεταναστών και ανήκουν στις αρμοδιότητας της Περιφέρειας, προφανώς και θα εφαρμόσουμε τις θεσμικές εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες, με στόχο να υπάρχει πάντα η επιθυμητή παροχή διοικητικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες που κατοικούν νόμιμα στην Δυτική Μακεδονία.

Ερώτηση 7η: Μιλήσαμε για βουνά, λαγκάδια, λίμνες, μνημεία, εργοστάσια, πολιτισμό. Ο άνθρωπος, ο πολίτης, ο κάτοικος της Δυτικής Μακεδονίας, τί θέση έχει στην ατζέντα σας; Θα λειτουργήσετε ως ένας καθαρά κομματικός Περιφερειάρχης;
Απάντηση: Τόσο όσον αφορά στη φιλοσοφία σχεδιασμού όσο και στην πρακτική μας λειτουργία ως ΝΑ Κοζάνης μέχρι σήμερα και αύριο ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έχουμε τον άνθρωπο – πολίτη – κάτοικο της περιοχής, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Η ατζέντα και η πολιτικής μας τόσο στο στρατηγικό της τμήμα όσο και στην καθημερινότητα στοχεύει στην αξιοπρεπή και ταυτόχρονα ποιοτική διαβίωση των συμπολιτών μας.
Για μας τα βουνά, τα λαγκάδια και όλα όσα αναφέρετε στην ερώτησή σας έχουν αξία, όταν υπηρετούν και υπηρετούνται ισορροπημένα από τον άνθρωπο, ο οποίος όπως προείπαμε είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας.
Έχουμε συγκροτημένο σχέδιο για τους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της δημόσιας διοίκησης, του πολιτισμού και της εξυπηρέτησης του πολίτη, για κάθε πόλη, χωριό και οικισμό της Περιφέρειάς μας. Και σας διαβεβαιώ ότι στο λεξιλόγιο και στην πρακτική μας, δεν υπάρχει η λέξη κομματισμός. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι της ΝΑ Κοζάνης και θα έχουν την τύχη να το γνωρίζουν και όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από την επομένη των εκλογών.
Σύνθημά μας είναι το εξής: Δεν μας χωρίζει τίποτα, μας ενώνει το συμφέρον και η πρόοδος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Πατρίδας.

Ερώτηση 8η:Κλείνοντας τη συνέντευξη θα θέλαμε να κάνετε μια ευχή για τη Δυτική Μακεδονία και μια ευχή για την Ελλάδα.
Απάντηση: Ευχή και όραμα μας για την Περιφέρεια είναι να έρθει η στιγμή που η ανεργία θα πάψει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ειδικά γα τους νέους που αποτελούν την παρακαταθήκη για το μέλλον.
Επίσης, ευχή και όραμα μας είναι να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας σε Εθνικό επίπεδο, να αναπτύξουμε την επιχειρηματικότητα που θα τονώσει τον κοινωνικό ιστό, να προστατέψουμε το κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον, να δώσουμε την ευκαιρία στους αγρότες να παράγουν και να ζουν στον τόπο τους δίνοντας ζωντάνια στην ύπαιθρο της Δυτικής Μακεδονίας.
Θέλουμε τα άτομα με αναπηρίες και ειδικές δεξιότητες να αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, η ποιότητα ζωής των πολιτών να είναι αυτή που δικαιούμαστε όλοι και τέλος, να έλθει η στιγμή, ή καλύτερα να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τη στιγμή που θα ζούμε σε μια Περιφέρεια που μας αξίζει.
Για την χώρα, για την Πατρίδα μας, ευχή μου είναι να διαμορφωθούν άμεσα οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στους πολίτες να ανακτήσουν την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα, αφού οι σκληρές συνθήκες επιβίωσης που έχουν επικρατήσει μετά την υπογραφή του Μνημονίου, αφαίρεσαν την αισιοδοξία, την αυτοπεποίθηση και το χαμόγελο από το χείλη του Έλληνα πολίτη.
Εύχομαι λοιπόν να ξαναβρούμε πολύ σύντομα την Ελπίδα και την Εθνική μας αυτοπεποίθηση.
Πηγή: Νέα της Δυτικής Μακεδονίας

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_1179.html#ixzz12tGIhINU
http://olympia.gr/2010/10/20/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5/