Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

WSJ: Μέ τη συγχώνευση η Πειραιώς θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να βελτιώσει την εικόνα της ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

(ΣΣ Η άποψή μας είναι ότι σέ κάποια θέματα δέν πρέπει να εμπιστεύεται κανείς τόν ελληνικό τύπο και τούς Ελληνες δημοσιογράφους. Καθόλου. Γιά τούς πολιτικούς τού βασικού και αναπληρωματικού κόμματος εξουσίας δέν χρειάζεται , πιστεύουμε, κανένα σχόλιο. Δείτε πιό κάτω τα - διακριτικά είναι αλήθεια - σχόλια ξένων αναλυτών )
Wall Street Journal
Η πρόταση προωθήθηκε μυστικά την Τετάρτη το βράδυ,

και έρχεται σε μια στιγμή όπου η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τις συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο εν μέσω ανησυχιών για τη μεσοπρόθεσμη υγεία των τραπεζών της χώρας.

Με τη συγχώνευση, η Πειραιώς αποκτά το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αλλά επίσης της δίνει πρόσβαση στη μεγάλη βάση καταθέσεων του Ταμιευτηρίου. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της Πειραιώς και τη ρευστότητά της και να βελτιώσει την εικόνα της ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές δηλώνουν πως θα υπάρξουν αρκετές προκλήσεις στη συγχώνευση των τριών τραπεζικών δικτύων που έχουν διαφορετική επιχειρηματική κουλτούρα. Μία άλλη ανησυχία είναι ότι οι κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες -και ειδικότερα η ΑΤΕ- αντιμετωπίζουν δικά τους προβλήματα.

«Θεωρούμε ότι η προσφορά της Πειραιώς δεν αντιμετωπίζει κάποιες από τις βασικές προκλήσεις της εποχής - στην πραγματικότητα διπλασιάζει το στοίχημα για την ελληνική οικονομία, καθώς δημιουργεί μία μεγαλύτερη τράπεζα με πιο συστημική σημασία και πιθανώς αποτρέπει ενδεχόμενη προσπάθεια εξαγοράς εναντίον της Πειραιώς», δηλώνει ο κ. Antonio Ramirez, αναλυτής στην Keefe, Bruyette and Woods.

- Financial Times

Η Τράπεζα Πειραιώς, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, προχώρησε στη διατύπωση προσφοράς 701 εκατ. ευρώ για τα κρατικά μερίδια σε δύο ζημιογόνες τράπεζες. Η κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύμα συγχωνεύσεων στον προβληματικό τραπεζικό κλάδο της χώρας, που έχει απολέσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά.

Αξιωματούχος της Πειραιώς δήλωσε πως η τράπεζα είχε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών πριν ανακοινώσει την πρόταση ο κ. Σάλλας, αν και η Ελλάδα δεν έχει διατυπώσει επισήμως πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για τον τραπεζικό κλάδο. Καθώς είναι το μικρότερο από τα τέσσερα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, η Τράπεζα Πειραιώς πασχίζει το τελευταίο διάστημα να χρηματοδοτηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η πρόσβαση στη μεγάλη και σταθερή βάση καταθέσεων του Τ.Τ., η οποία πλησιάζει τα 9 δισ. δολ., αυτομάτως θα έλυνε το πρόβλημα χρηματοδότησης της Πειραιώς», αναφέρει αναλυτής.

http://www.antennaonline.gr/Economy/General/Pages/20107/b1ff790b-2c76-4c47-afcf-5d8cf2d04b44.aspx





(Σκίτσο Ανδρέας Πατρουλάκης απο Καθημερινή)

http://jimmy278.blogspot.com/2010/07/wsj.html#more