Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ο εχθρός εντός των τειχών

Χθες το υπουργικό συμβούλιο πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τα προεκλογικά και μετεκλογικά δακρύβρεχτα «3 ΔΕΝ» για το ασφαλιστικό.
Θα μου πείτε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ μέσα στους έξη μήνες διακυβέρνησης της αναίρεσε ολικά τα όσα είχε υποσχεθεί. Θα αποφύγω οποιαδήποτε περαιτέρω μεμψιμοιρία για την ασυνέπεια των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠαΣοΚ, διότι μοιάζει να πυροβολείς ένα σκιάχτρο.

Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι ένα από τα αίτια του προβλήματος των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού είναι η οικονομική παθογένεια που αφορά τον κλάδο υγείας των ταμείων και τα νοσοκομεία.

Ασφαλώς το γνωρίζουν και οι κυβερνώντες. Η εμπορευματοποίηση της υγείας με τα πολλά φάρμακα, τις χωρίς λόγο χειρουργικές επεμβάσεις, όπως καταγγέλλουν επιφανείς γιατροί, έχει πάρει τεράστιες και επικίνδυνες διαστάσεις.

Είναι απορίας άξιο λοιπόν και θέμα διερεύνησης πολιτικών ευθυνών το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου αδιαφόρησε πλήρως επί μισό χρόνο για τα νοσοκομεία , αφήνοντας τα στην ουσία «ακέφαλα». Μόλις τώρα καλύπτονται οι θέσεις διοικητών νοσοκομείων, μια θέση ιδιαιτέρων απαιτήσεων αν την συνδυάσουμε με την δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Στις διάφορες αιτιάσεις –όλο αυτό το χρονικό διάστημα των έξη μηνών- η κυβέρνηση υποστήριζε ότι έπρεπε να επιλεγούν με αξιοκρατία οι καλύτεροι.
Και τους επέλεξε! Πρώην υπουργοί, βουλευτές και διάφοροι πολιτευτές, συγγενείς και φίλοι, κρίθηκαν (sic!) και άρχισαν να καταλαμβάνουν τις θέσεις.

Το διαζύγιο με την αξιοκρατία , την εθνική ευθύνη και τη λογική είναι φανερό. Για παράδειγμα σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας τοποθετήθηκε διοικητής….σμήναρχος ε.α .
Στο Νοσοκομείο Παίδων & Α. Κυριακού τοποθετήθηκε ….χημικός μηχανικός και στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ …..ηλεκτρολόγος.

Για το Νοσοκομείο Ηρακλείου ως καλύτερος αξιολογήθηκε ….μαθηματικός και στο Νοσοκομείο Γενικό Κρατικό ένας με κάποια συνάφεια με την θέση αφού το επάγγελμα του είναι ….φαρμακοποιός. Πρόκειται όμως ( …όλως τυχαίως) για τον αδελφό του πρ. υπουργού και νυν προέδρου του ΟΛΠ κ. Ανωμερίτη.

Στο Νοσοκομείο Κορίνθου τοποθετήθηκε ….φιλόλογος με κυριότερο προσόν της την συνύπαρξη στις ΕΓΕς και στο Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη με την στενή της φίλη …κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου, η οποία άλλωστε διαμένει ( και δραστηριοποιείται επαγγελματικά) στην περιοχή.

Αν και λίγοι πίστευαν πως αυτή η καινοτόμος πολιτική παραγωγή στελεχών, θα έμενε ανεπηρέαστη από τους κομματικούς μηχανισμούς, εν τούτοις φαίνεται πως η δεξαμενή άντλησης δεν είναι τίποτε άλλο παρά «άτομα σε λίστα αναμονής».

Οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου περί δήθεν αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών ξεχάστηκαν καθώς φαίνεται μετά τη νίκη του ΠαΣοΚ στις εκλογές. Το σύνθημα περί «άριστων και όχι αρεστών» κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων.

Η «περίφημη αξιοκρατία» ήταν τελικά μόνο γι’ αυτούς που διαθέτουν πράσινη κομματική ταυτότητα .
Όλα αυτά όμως τα παράδοξα και πέραν κάθε λογικής στη δεδομένη οικονομική συγκυρία είναι μερικά από τα παραδείγματα της οπερέτας που βιώνουμε και έρχεται να καταδείξει και άλλες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης, που έχουν δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στην οικονομία και την εθνική και πολιτική ανεξαρτησία (… ΔΝΤ).
Politis-gr blog