Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Η σημασία της ψυχρής άρνησης του Ομπάμα στον Πούτιν



Ενώ τα Δυτικά ΜΜΕ περιγράφουν την ακύρωση της συνάντησης κορυφής Obama -Putin ως την πιο σοβαρή διπλωματική κρίση από το τέλος του "ψυχρού πολέμου" και επικροτούν την αποφασιστικότητα του Λευκού Οίκου, ο κινεζικός Τύπος την θεωρεί ένδειξη αδυναμίας εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ρωσίας. Κατά την άποψη του Thierry Meyssan, το όλο ζήτημα ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα των ΗΠΑ, το οποίο προς το παρόν δεν θα έχει καμία επίπτωση στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό άλλων τάσεων… 

Του Thierry Meyssan 
Voltaire Network 
16 Αυγούστου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Το πρωί της Τετάρτης, 7/08, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Barack Obama ακύρωσε το ταξίδι του στη Ρωσία και κάθε προγραμματισμένη διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Putin για τον επόμενο μήνα. Η ανακοίνωση διευκρίνιζε ότι ο Obama θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, αλλά μόνο προκειμένου να παραστεί στην διάσκεψη της G20, χωρίς να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του. Είναι η πρώτη φορά από το τέλος του "ψυχρού πολέμου" που η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της με τη Μόσχα με τόσο εμφανή και άκομψοτρόπο. 

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, οι δύο πρόεδροι απέχουν πλέον τόσο πολύ μεταξύ τους όσον αφορά τα περισσότερα ζητήματα στην ατζέντα, που δεν θα έχουν τίποτε να συζητήσουν. Κάποιοι σχολιαστές θεωρούν τη χορήγηση ασύλου στον πρώην σύμβουλο της NSA Edward Snowden ως τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. 

Και φυσικά – τι ευτυχής σύμπτωση! – μια μέρα πριν την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δημοσιεύθηκε άρθρο του εκδότη των New York Times, εφημερίδας γνωστής για την ιδιότυπη σχέση της με τα κέντρα εξουσίας, το οποίο συμβούλευε ανοιχτά τον Λευκό Οίκο να μποϊκοτάρει τη διάσκεψη κορυφής, ως απάντηση στους χειρισμούς της Μόσχας στην υπόθεση Snowden [1]. Η εφημερίδα κάνει λόγο για την «προκλητική απόφαση» των ρωσικών αρχών να χορηγήσουν άσυλο σε ένα άτομο που δεν διώκεται λόγω «φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή των πολιτικών του πεποιθήσεων», αλλά για «διαρροή απόρρητων πληροφοριών εθνικής ασφάλειας». 

Αναμφίβολα, μια τέτοια αφορμή για την ακύρωση των διμερών αυτών επαφών είναι εξαιρετικά γελοία, αφού υποδηλώνει ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι είναι ικανή να τιμωρήσει τη Μόσχα επειδή η δεύτερη επιχείρησε να αμυνθεί έναντι της κατασκοπείας που γίνεται εις βάρος και της ίδιας και του υπόλοιπου κόσμου. 

Το κατ’ εξοχήν αντικείμενο των επαφών της συνόδου κορυφής θα ήταν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε αμυντικό επίπεδο: μείωση των οπλοστασίων και της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας». Οι δύο μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν μειώσει σημαντικά τα πυρηνικά οπλοστάσιά τους, καθώς διατηρούν αρκετή δύναμη πυρός ώστε να ανατινάξουν τον πλανήτη αρκετές φορές. Παρά τις περικοπές στον αμυντικό τους προϋπολογισμό, οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να καταστρέψουν έστω και μέρος του αποθέματός τους, ενώ η Ρωσία, της οποίας ο συμβατικός στρατός είναι πολύ λιγότερο εφοδιασμένος από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ, έχει κάνει σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση των εξοπλισμών και αρνείται να κάνει διαχωρισμό μεταξύ πυρηνικών και συμβατικών όπλων στις διαπραγματεύσεις της. Όσον αφορά την «πυραυλική άμυνα», η Μόσχα απορρίπτει και καταγγέλλει τον παραπλανητικό αυτό όρο, θεωρώντας ότι πρόκειται για επιθετικό οπλικό σύστημα το οποίο στρέφεται κατά της Ρωσίας. Πιστεύοντας ότι η Ουάσιγκτον θα τηρούσε τον λόγο της, ο Vladimir Putin πρότεινε να τεθεί η «ασπίδα» υπό κοινή διοίκηση, προκειμένου να προστατευθούν οι δύο υπερδυνάμεις και οι σύμμαχοί τους από τυχόν επίδοξους παράφρονες δικτάτορες. Ο Obama απάντησε«Όχι!». Στη συνέχεια, για να διαλυθούν οι αμοιβαίες υποψίες, ο Putin ζήτησε να συνοδεύεται η ανάπτυξη της «ασπίδας» από διπλωματικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί κατά της Ρωσίας. Και πάλι, ο Obama απάντησε "Όχι!". 

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Barack Obama θα φθάσει στη σύνοδο κορυφής με άδεια χέρια, αφού ήταν ιδιαίτερα άβολος με τον Ρώσο ομόλογό του και σε προηγούμενες τέτοιες περιπτώσεις. Έχοντας μόλις επιβάλει δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού για το Πεντάγωνο, δεν έχει περιθώριο να κάνει περισσότερα. Αντί να παραδεχτεί την αδυναμία του, λοιπόν, άδραξε την ευκαιρία που του προσέφερε η υπόθεση Snowden για να προβάλει μια δικαιολογία για να ακυρώσει τη συμμετοχή του στις διμερείς συνομιλίες. 

Οι Global Times, μια εφημερίδα που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως τους New York Times της Κίνας, αφού είναι το επίσημο φερέφωνο του Πεκίνου, αναφέρουν σε κύριο άρθρο τους ότι η Ρωσία έχει αναδειχθεί νικητής στον αγώνα Snowden και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία σημαντική επιρροή για να αλλάξουν την πορεία της. [2] 

Ωστόσο, η ακύρωση των συναντήσεων Obama - Putin μάλλον δεν πρόκειται να έχει καμία επίδραση στην υπόθεση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Πράγματι, την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών συναντήθηκαν ήσυχα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Οι John Kerry και Chuck Hagel δεν έδειξαν να επηρεάστηκαν πολύ από την ακύρωση των επαφών των δύο ηγετών στη σύνοδο κορυφής. Επικεντρώθηκαν με τους ομολόγους τους στη Βόρεια Κορέα και τις εξελίξεις στο Ιράν υπό τη νέα ηγεσία του Sheikh Hassan Rohani. Συζήτησαν κυρίως για τις προοπτικές «κοινών στόχων στο Αφγανιστάν» και μια «πιθανή συνεργασία στη Συρία». 

[1] "What’s the Point of a Summit", πρωτοσέλιδο άρθρο των New York Times, 6 Αυγούστου 2013. 

[2] "Winners and losers in Snowden fiasco", πρωτοσέλιδο των Global Times, 8 Αυγούστου 2013.