Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

«Σπαράζει» η Αίγυπτος από τον εμφύλιο

«Σπαράζει» η Αίγυπτος από τον εμφύλιο
Στην εκκένωση του τεμένους Αλ Φατχ στην πλατεία Ραμσί του Καΐρου προχώρησαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανέφερε πηγή των σωμάτων ασφαλείας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο και μετέδωσε και η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλοι οι διαδηλωτές, υποστηρικτές του ανατραπέντος από το στρατό ισλαμιστή προέδρου της χώρας Μόρσι, έχουν απομακρυνθεί από το τέμενος, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν συλληφθεί.

Νωρίτερα, σημειώθηκαν ανταλλαγες πυρών έξω και μέσα στο τέμενος, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών.

Παράλληλα, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Αιγύπτου πρότεινε τη νομική διάλυση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει και ο έκπτωτος πρόεδρος Μόρσι.
Στο τέμενος βρίσκονταν  περίπου 700 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι, περικυκλωμένοι όχι μόνο από στρατό και αστυνομία αλλά και από αντιτιθέμενους στον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο. Ανυποχώρητοι οι ισλαμιστές, καλούν σε «εβδομάδα οργής» με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Από την πλευρά της η  Μουσουλμανική Αδελφότητα καλεί τους Αιγύπτιους σε εβδομάδα διαδηλώσεων σε πανεθνικό επίπεδο, έπειτα από τη χθεσινή «πορεία οργής» των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο η οποία βάφτηκε στο αίμα.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν  ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC και το Αl Jazeera, ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας πολλούς πολίτες στην πλατεία Ραμσή στο κέντρο του Καίρου. Οι διαδηλωτές δέχθηκαν και πυρά από αέρος, από τα ελικόπτερα του στρατού που προσπάθησαν να διαλύσουν τις ογκώδεις πορείες.
egypt2

Το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για 50 νεκρούς και 250 τραυματίες. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου οι νεκροί από τα χθεσινά επεισόδια σε ολόκληρη τη χώρα ανήλθαν στους 17 και οι τραυματίες στους  180.
Όπως υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες στο Κάιρο, οι σοροί των θυμάτων έχουν μεταφερθεί σε τέμενος, ενώ τα πτώματα φέρουν τραύματα από σφαίρες.
egypt1
Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός και η αστυνομία διεμήνυσαν ότι θα «αντιμετωπίσουν σθεναρά» οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου. Έχουν δε λάβει την άδεια να ανοίγουν πυρ για να αμυνθούν εάν δεχθούν επίθεση.
Τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται άνδρες να πυροβολούν με καλάσνικοφ από μια γέφυρα του Καΐρου.
Θύματα και εκτός ΚαΐρουΕπεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια και στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου.
Το Reuters μετέδωσε μάλιστα ότι υπάρχουν πέντε νεκροί και 70 τραυματίες σε συγκρούσεις στην πόλη Φαγιούμ και πέντε νεκροί στην Αλεξάνδρεια.
Aκόμη, πληροφορίες κάνουν λόγο  για τέσσερις νεκρούς διαδηλωτές στην πόλη Ισμαηλία, στη βόρεια Αίγυπτο, ενώ οκτώ διαδηλωτές έχασαν επίσης τη ζωή τους στην πόλη Δαμιέτη, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο, σε συγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.
Η Αίγυπτος, είναι βαθιά διχασμένη έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής, καθώς οι ισλαμιστές αρνούνται να αποδεχθούν την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό την 3η Ιουλίου έπειτα από τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του.
egypt3
Οι ισλαμιστές διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και την αποκατάσταση του Μόρσι στην εξουσία.
Οι χθεσινές εξελίξεις έρχονται έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια της Τετάρτης, στα οποία, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 638 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 4.000 τραυματίστηκαν.
ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΕΝ ΨΥΧΡΩ
Ένα πραγματικά σοκαριστικό βίντεο δείχνει την, εκτός ελέγχου, κατάσταση στην Αίγυπτο.
Αόπλοι διαδηλωτές πλησιάζουν με σηκωμένα χέρια ένα τανκ. Αρχίζουν και ακούγονται πυρά και κάποιοι οπισθοχωρούν. Ένας διαδηλωτής συνεχίζει με τα χέρια ψηλά. Τότε, χωρίς λόγο τον πυροβολούν και πέφτει νεκρός.
Δείτε το σοκαριστικό βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου.



Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/336592/ektos-eleghoy-i-katastasi-stin-aigypto#ixzz2cFr9Bf1O