Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Εγκρίθηκε ο "γάμος" της Εθνικής με τη Eurobank

ImageΤο απόγευμα της Παρασκευής εγκρίθηκε η ένωση της Εθνικής με τη Eurobank από τα διοικητικά συμβούλια δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια υπερτράπεζα, που θα αποτελεί έναν ισχυρό κρατικό πυλώνα, στην Ελλάδα, αλλά και έναν ισχυρό τραπεζικό "παίκτη" στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με παρουσία σε 12 χώρες.

Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει ένα πιστωτικό ίδρυμα με συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2012, χορηγήσεις 109,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις στα 87,9δις ευρώ.

Η νέα τράπεζα θα έχει στην Ελλάδα δίκτυο 944 καταστημάτων με 18.835 εργαζόμενους σύμφωνα με στοιχεία 2011.

Να σημειωθεί επίσης ότι η έκθεση της κάθε μιας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιστοιχεί σε εγγυήσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ για την Εθνική και 4,2 δισ. για την Eurobank.

Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο οποίο οι δύο τράπεζες κατέχουν ποσοστό πάνω από 6% εκάστη, συνολικά δηλαδή περί το 13%.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank ξεκαθάρισαν προς το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν προτίθενται να μπουν σε μάχη διεκδίκησης, εάν το ΤΤ δεν ανακεφαλαιοποιηθεί με κάποιο τρόπο πριν την πώλησή του.

Οπότε οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΤΤ θα υπάρξουν αφού οριστικοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5δις ευρώ.

Όπως είναι γνωστό στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΤΤ, στο οποίο το ελληνικό δημόσιο κατέχει ποσοστό 44,5% συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού 10% που έχουν τα ΕΛΤΑ.

Επίσης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τρόικα επιμένει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΤΤ, και ακόμα θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο και για αυτό θα πρέπει να "σπάσει" στα δύο, δηλαδή σε καλή και κακή τράπεζα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=57462&Itemid=160