Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Κλείστε τα παιδιά στο σπίτι! Έρχεται η Μέρκελ


Με την ξαφνική επίσκεψη της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ εντός ολίγων ημερών φαίνεται ότι πρποσπαθείται να δοθεί η εντύπωση ότι, η Ελλάδα δεν θα αφεθεί στην τύχη της, και ότι η στήριξη της χώρας θα παραμείνει δεδομένη όπως και αν το εννούν οι Γερμανοί αυτό. Φαίνεται ότι παρόλες τις απειλές περί εξόδου από το ευρώ οι Γερμανοί δεν είναι πραγματικά για κάτι τέτοιο αφού θα προκαλούσαν οικονομικό "μπλακαουτ" στην υφήλιο με την ελπίδα ότι θα επανέφεραν το "ρεύμα" εγκαίρως.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Αθήνα την Τρίτη 9 Οκτωβρίου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.
 
Θα πρόκειται για μια «επίσκεψη εργασίας» στην διάρκεια της οποίας τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι «η κατάσταση στην Ελλάδα, η κατάσταση στην ευρωζώνη, διεθνή θέματα και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Ζάιμπερτ. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυρία Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα απ' όταν ξέσπασε η κρίση χρέους το 2009.


Το θέμα της επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ είχε συζητηθεί κατά την συνάντηση που είχε μαζί της ο κ. Σαμαράς στο Βερολίνο.

Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε για την επίσκεψη: «Χαιρόμαστε για την αποδοχή από την Καγκελάριο κ. Angela Merkel της πρόσκλησης που της είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, που η Καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Ελλάδα. Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ θετική για την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών των δύο κρατών και σίγουρα θα αποτελέσει  ένα περαιτέρω βήμα για τις σημαντικές μελλοντικές  ευρωπαϊκές  αποφάσεις».

Η επίσκεψη έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία το πακέτο των μέτρων δεν έχει ακόμη κλείσει καθώς υπάρχει διάσταση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ-Βερολίνου γύρω από την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Γίνεται δε προσπάθεια από το οικονομικό επιτελείο να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα ώστε στην σύνοδο του Eurogroup να εμφανιστεί πρόοδος των διαπραγματεύσεων ώστε το θέμα της Ελλάδας να τεθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση επείγεται να προλάβει τις προθεσμίες και να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις στην Σύνοδο Κορυφής όπου θα τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η επίσκεψη της κ. Μέρκελ αποτελεί θετική εξέλιξη και ότι θα επισφραγίσει την πρόοδο που έχει γίνει στην αναζήτηση λύσης για την χώρα. Θεωρεί δε επιπλέον ότι θα λειτουργήσει σαν εγγύηση για την εκταμίευση της δόσης ώστε να μπορέσει να φέρει στην Βουλή το σκληρό πακέτο και να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις και των άλλων δύο αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και αρκετών βουλευτών.

Τμήμα ειδήσεων defencener.gr