Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Στόχους στο έδαφος της Συρίας έπληξε η Τουρκία


Οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού στόχους μέσα στη Συρία το απόγευμα της Τετάρτης σε απάντηση στον βομβαρδισμό τουρκικού χωριού στη μεθόριο ο οποίος προκάλεσε το θάνατο πέντε μελών μίας οικογένειας, ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα.
Όπως διευκρινίστηκε, το πυροβολικό έπληξε στόχους «σε σημεία στη Συρία που εντοπίστηκαν με ραντάρ, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής».
Η οβίδα από το συριακό έδαφος και μάλλον από τις κυβερνητικές δυνάμεις έπληξε κατοικία στη μεθοριακή κωμόπολη Ακτσάκαλε στη νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώνοντας μία μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της.
Η κωμόπολη πλήττεται τακτικά το τελευταίο διάστημα από αδέσποτες σφαίρες και οβίδες που εκτοξεύονται στις μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Μπασάρ αλ- Άσαντ και των Σύρων αντικαθεστωτικών κοντά στη μεθόριο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν θύματα.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι συνεδριάζει εκτάκτως η τουρκική ηγεσία υπό τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για να εκτιμήσει την κατάσταση ενώ προς τη μεθόριο κινούνταν στρατιωτικές μονάδες, όπως ανέφερε στο δικτυακό της τόπο η Hurriyet
Είχε ακόμη ενημερωθεί και το ΝΑΤΟ το οποίο συμφώνησε, μετά από τουρκικό αίτημα, να συνέλθει έκτακτη σύνοδος των μελών του με αφορμή το περιστατικό.
Η τουρκική διπλωματία κινήθηκε ταχύτατα μετά το περιστατικό.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, που σύστησε αυτοσυγκράτηση αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, και τον διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία Λακχντάρ Μπραχίμι.