Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Γαλλία: Αύριο η δικαστική απόφαση για τη Λαγκάρντ...



Aύριο αναμένεται η απόφαση γαλλικού δικαστηρίου αναφορικά με το αν θα διεξαχθεί επίσημη έρευνα για την καταβολή αποζημίωσης από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε επιχειρηματία και... προσωπικό φίλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί όταν η ίδια ήταν υπουργός Οικονομικών.

Εάν οι δικαστές ταχθούν υπέρ του αιτήματος του εισαγγελέα, η υπόθεση ενδέχεται να ρίξει μια βαριά σκιά στην προσπάθεια της Λαγκάρντ να διευθύνει το ΔΝΤ, ένα μήνα αφότου ανέλαβε την ηγεσία του, εν μέσω της συνεχιζόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τη Λαγκάρντ ότι καταχράστηκε την εξουσία της εγκρίνοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 285 εκατ. ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί το 2008. Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε την τράπεζα Credit Lyonnais ότι τον εξαπάτησε στη διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε.

Ο Ταπί -πρώην κεντροαριστερός υπουργός ο οποίος άλλαξε πλευρά και τάχθηκε υπέρ του Σαρκοζί στην προεκλογική εκστρατεία του 2007- είχε χάσει την υπόθεση το 2006 στο ανώτατο δικαστήριο και βρισκόταν στην διαδικασία της έφεσης όταν ο σημερινός πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία.

Η Λαγκάρντ, η οποία διαψεύδει ότι ενέχεται σε οποιαδήποτε αδικοπραγία, αψήφησε τις ενστάσεις από υφισταμένους της στο υπουργείο και πίεσε η υπόθεση να αναπεμφθεί σε επιτροπή επιδιαιτησίας, με το επιχείρημα ότι αυτό χρειαζόταν για να επιλυθεί σε εύλογο χρόνο.

Δεν υπάρχει καμιά υπόνοια ότι η Λαγκάρντ είχε κάποιο προσωπικό όφελος από την τελική ρύθμιση. Όμως δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι είναι πιθανό να αρχίσει έρευνα αφού δύο πρώην στελέχη του υπουργείου Οικονομίας παραπέμφθηκαν σε πειθαρχικά συμβούλια και αντιμετωπίζουν αστυνομική έρευνα.

Το πολυδαίδαλο σύστημα δικαιοσύνης της Γαλλίας σημαίνει ότι η έρευνα ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια, συνεχίζοντας να ρίχνει τη σκιά της στη Λαγκάρντ ενώ εκείνη προσπαθεί να καθοδηγήσει το ΔΝΤ και να κατευνάσει τους επικριτές της ανάδειξής της στη θέση, ειδικά αναδυόμενες οικονομίες που καλούσαν να τερματιστεί η επί έξι δεκαετίες καθοδήγηση του Ταμείου από κάποιον ευρωπαίο.

Η έρευνα μπορεί να χρειαστεί μήνες για να αρχίσει αφού απαιτείται πρώτα η αντικατάσταση του Ζαν-Λουί Ναντάλ, του δημόσιου κατηγόρου που είχε προτείνει την διεξαγωγή έρευνας μετά από αίτημα Σοσιαλιστών βουλευτών αλλά συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούνιο.

Η απόφαση για τη Λαγκάρντ αναμενόταν να ληφθεί στις αρχές Ιουνίου, αλλά οι δικαστές χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να σταθμίσουν τα στοιχεία.

Εάν αρχίσει η έρευνα οι δικαστές θα χρειαστεί να περιμένουν την πλήρη έκθεση για την υπόθεση από όποιον αντικαταστήσει το Ναντάλ.
naftemporiki.gr

http://nonews-news.blogspot.com/2011/08/blog-post_1784.html