Σάββατο 9 Απριλίου 2011

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τον Παπανδρέου



Ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το δίλημμα, ανασχηματισμός ή εκλογές. 
Η ανταρσία των βουλευτών του κόμματος που φοβούνται πλέον τις αντιδράσεις του λαού και τα άσχημα μαντάτα από το μέτωπο της οικονομίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών στον πρωθυπουργό.
Για αυτό το λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με συμβούλους του και κοντινούς σε αυτούς υπουργούς και βουλευτές,ώστε να καθορίσει την πορεία του τις επόμενες ημέρες.
Κύκλοι του περιβάλλοντός του όπως τονίζουν πως έχουν γίνει δύο ειδών εισηγήσεις στον πρωθυπουργό. 
Η πρώτη να ...προβεί σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ξεκαθαρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει στην οικονομία και τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν υπάρξει έστω και ελεγχόμενη χρεωκοπία. 
Η δεύτερη να ανακοινωθεί δημοψήφισμα ώστε να «αποφασίσουμε όλοι μαζί για το μέλλον» όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Από την άλλη όμως εντείνονται οι πιέσεις από την Τρόικα να ακολουθηθεί το πρόγραμμα του Μνημονίου ως έχει, προειδοποιώντας ότι, ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες ή οποιαδήποτε άλλης μορφής πολιτική κρίση, θα επιφέρει την άμεση παύση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, καθιστώντας άμεσα απαιτητέα τα χρήματα που μας έχουν δανείσει.
Μάλιστα επικεφαλής της Τρόικα που βρίσκονται στην Αθήνα έριξαν στο τραπέζι την ιδέα για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δίνοντας ως παράδειγμα το γερμανικό μοντέλο συγκυβέρνησης των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, όταν η Γερμανία αντιμετώπιζε τη δική της κρίση πριν από χρόνια. Η ιδέα πάντως αυτή απορρίφθηκε από τον υπουργό που δέχθηκε την πρόταση ο οποίος απάντησε πως η κυβέρνηση προσπάθησε αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει τη συναίνεση της ΝΔ σε κοινή κυβέρνηση.
Παράλληλα, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία επαφή του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλιαμε θέμα την προκήρυξη εκλογών ή τη σύγκληση του συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του.
Οποιες αποφάσεις παρθούν από τον Γιώργο Παπανδρέου μετά τα μαύρα σύννεφα εντός και εκτός κυβέρνησης, θα παρθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως τονίζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.