Εθνικό σχέδιο µέχρι το 2013 θα παρουσιάσει ο Γιώργος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 6 Απριλίου 2011
Εθνικό σχέδιο για την πορεία της χώρας τα επόµενα δύο χρόνια, που αναµένονται εξίσου κρίσιµα µε αυτό που διανύουµε, πρόκειται να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου µε µπαράζ δηµόσιων παρεµβάσεων που θα κάνει την προσεχή εβδοµάδα. Οπως αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να ανακτήσει µε τον τρόπο αυτό την εµπιστοσύνη της κοινής γνώµης, εµφανίζοντας το εθνικό σχέδιο ως τη µόνη διέξοδο για την περαιτέρω πορεία της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα συγκληθούν το Υπουργικό Συµβούλιο, τόσο σε άτυπη συνεδρίαση, όσο και σε τακτική, όπως και η Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατος, χωρίς να αποκλείεται και η σύγκληση κοµµατικών οργάνων. Στη διάρκεια αυτών των δηµόσιων εµφανίσεων ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει συγκεκριµένες παρεµβάσεις σε τέσσερα επίπεδα, ώστε, όπως προαναφέρθηκε, να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε πολιτικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της υπό τον Πρωθυπουργό σύσκεψης, αναφέρθηκε ότι στο εθνικό σχέδιο για τη χώρα από τώρα ώς τις εκλογές του 2013 θα περιληφθούν:
n τα µέτρα δηµοσιονοµικής εξυγίανσης που περιλαµβάνει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας, n οι αποκρατικοποιήσεις ∆ΕΚΟ και η αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας, n µέτρα για την ανάπτυξη και την εξ αυτής ανάκαµψη της οικονοµίας, για την έλλειψη των οποίων η κυβέρνηση δέχεται ισχυρή κριτική όχι µόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, n µέτρα κοινωνικής προστασίας περιορισµένης κλίµακας για κοινωνικές οµάδες οι οποίες έχουν πληγεί από τα όσα µέτρα ελήφθησαν πέρυσι και κινούνται στα όρια της φτώχειας (συνταξιούχοι, χαµηλόµισθοι κ.λπ.).
Αν και ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη φάνηκε να κλίνει υπέρ της ένταξης του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας στο πακέτο που προαναφέρθηκε, του “εθνικού σχεδίου για τη χώρα”, συνεργάτης του δήλωσε χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ» ότι “οριστική απόφαση θα ληφθεί µάλλον την Πέµπτη” και αφού, όπως σηµείωσε, υπάρξουν οι σχετικές συνεννοήσεις και συζητήσεις µε κορυφαίους υπουργούς. ∆εν αποκλείεται µάλιστα να συγκληθεί και νέα σύσκεψη, ίσως µε πιο διευρυµένη σύνθεση από την προχθεσινή, προκειµένου ο κ. Παπανδρέου να ακούσει και άλλες απόψεις, πριν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.
Πάντως, στη σύσκεψη της ∆ευτέρας στην οποία µετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Μεταφορών ∆. Ρέππας, Πολιτισµού Π. Γερουλάνος, ο υφυπουργός Γ. Πεταλωτής οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Χρ.
Πρωτόπαπας και Π. Ευθυµίου, και οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού Ρεγγ. Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης, Κ. Θέος, και Γ. Ελενoπουλος, οι µετέχοντες διχάστηκαν ως προς τη µεθόδευση που πρέπει να ακολουθηθεί.
Οι δυο βασικές απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν:
n η πρώτη, να υπάρξει την επόµενη εβδοµάδα ανακοίνωση όλων των µέτρων στη λογική “όλα στο τραπέζι”, ώστε µαζί µε το σοκ που θα υποστεί η κοινωνία από τις περικοπές να εξισορροπηθεί κάπως η κατάσταση από την ανακοίνωση συγκεκριµένου προγράµµατος για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας, καθώς και τα µέτρα προστασίας των ασθενέστερων εισοδηµατικά τάξεων n η δεύτερη, να υπάρξει τµηµατική ανακοίνωση των µέτρων, αρχίζοντας από τα ανώδυνα κοινωνικά (µέτρα κοινωνικής προστασίας), µε θετικό αντίκτυπο (µέτρα για την ανάπτυξη) και συνεχίζοντας µε αποκρατικοποιήσεις, στο τέλος δε της... ηµέρας να υπάρξει ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας. Με βάση αυτήν την εκδοχή το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα µπορούσε να ανακοινωθεί περί τα µέσα Ιουνίου και να ψηφιστεί από τη Βουλή αµέσως µετά. Ο σχεδιασµός αυτός, πάντως, χωλαίνει σε δυο σηµεία: το ένα έχει να κάνει µε την τρόικα: θα πρέπει να συµφωνήσει και εκείνη για να υπάρξει αυτή η δίµηνη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του Προγράµµατος. Και το δεύτερο έχει µε τη Βουλή, της οποίας οι εργασίες θα πρέπει να παραταθούν τουλάχιστον ώς τις αρχές Ιουλίου.
Κεραυνοί βουλευτών για τα 30 δισ. στις τράπεζες
Κεραυνούς για τις εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ που δίνει το κράτος προς τις τράπεζες δέχτηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονοµικών. «Ως κυβέρνηση δεν µε έχετε πείσει. ∆υσκολεύοµαι να απαντήσω στους ψηφοφόρους µας, δώστε µας επιχειρήµατα. Από τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ήµασταν στα κεραµίδια για τα 28 δισ. στις τράπεζες και τώρα κάνουµε κάτι ανάλογο», είπε η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέτεινε πως «χρειαζόµαστε ισχυρό τραπεζικό σύστηµα, αλίµονο αν καταρρεύσουν οι τράπεζες». Για το ίδιο θέµα ο βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόµου διερωτήθηκε: «Γιατί δεν προχωρούν οι συγχωνεύσεις τραπεζών;» προτείνοντας παράλληλα να µην παίρνουν οι τράπεζες επιχορήγηση εάν δεν συγχωνεύονται. «∆εν µπορώ να επιβάλω τις συγχωνεύσεις» ήταν το λακωνικό σχόλιο του υπουργού Οικονοµικών.
Ψηφοφορία - ψήφος εµπιστοσύνης
Σε ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναµένεται να µετατρέψει την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στην κίνηση αυτή, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κινήσεων και πρωτοβουλιών που θα αναλάβει άµεσα, φαίνεται να καταλήγει ο κ. Παπανδρέου σε µια προφανή προσπάθεια αφενός να αµβλύνει τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου να ανανεώσει µε έναν τρόπο την εντολή που έλαβε τον Οκτώβριο του 2009. Αντίθετα δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη να επιζητήσει ευρύτερες πλειοψηφίες (180 ψήφων) στην ψήφιση του Προγράµµατος.
Κατά πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως θα αρκεστεί στις 156 ψήφους της Κ.Ο. επειδή τυχόν άρνηση της Βουλής να παράσχει την ευρύτερη πλειοψηφία θα οδηγούσε τη χώρα αυτόµατα σε πρόωρες εκλογές.
Θύελλα για το «δεν θα πάρουµε νέα µέτρα»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
Μιά ΦΡΆΣΗ του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που συµπυκνώνεται στο «δεν είπα ποτέ πως δεν θα πάρουµε νέα µέτρα» ήταν αρκετή για να δηµιουργήσει χθες, ακόµη µία φορά, εκρηκτική ατµόσφαιρα σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονοµικών του ΠΑΣΟΚ που έγινε στη Βουλή.
Αρχικώς η συγκεκριµένη αναφορά προκάλεσε παγωµάρα στους παριστάµενους βουλευτές και, αµέσως µετά, τις έντονες διαµαρτυρίες τους για την ακολουθούµενη οικονοµική πολιτική. «∆εν είπαµε ότι δεν θα πάρουµε νέα µέτρα, αλλά ότι αυτά δεν θα είναι οριζόντια», φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονοµικών απαντώντας στα επικριτικά σχόλια πολλών βουλευτών, που τον κατηγορούσαν για συνεχείς αιφνιδιασµούς. Πάντως, ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν θα µειωθούν µισθοί και συντάξεις, επέµεινε στον όρο «διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις» που συνιστούν– όπως είπε – µέτρα για τη µείωση τουελλείµµατος και τόνισε ότι «θα κάνουµε κάποιες προσαρµογές. Μέτρα είναι, αλλά αν θέλετε τα βαφτίζουµε προσαρµογές».
«∆εν γίνεται να λέµε ότι δεν θα πάρουµε νέα µέτρα και να παίρνουµε συνεχώς επειδή για παράδειγµα δεν µπορούµε να πατάξουµε τη φοροδιαφυγή», σχολίασε δηκτικά η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σοφία Γιαννακά. Επίσης ζήτησε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να απαντήσει αν, βάσει της δήλωσης υπουργού (Ανδρέας Λοβέρδος), «αληθεύει ότι δεν λέµε την αλήθεια στον λαό για την οικονοµία». Ο υπουργός Οικονοµικών απέφυγε να απαντήσει στο ερώτηµα και αναρωτήθηκε: «Αν δεν πάρουµε µέτρα πώς θα πέσει το έλλειµµα;».
Οι βουλευτές αναφέρθηκαν και σε άλλα θέµατα όπως για παράδειγµα οι αποκρατικοποιήσεις.Υπέρ της πώλησης της δηµόσιας περιουσίας τάχθηκε ο Χρήστος Μαγκούφης, «αρκεί να συνοδεύεται από διαφάνεια», ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης πρότεινε τη συγχώνευση της ΚΕ∆ µε την ΕΤΑ. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Β’ Αθηνών Κώστας Γείτονας είπε δηκτικά: «Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι, παρότι σε αυτό τον τοµέα έχει 3-4 υπουργούς».
Το πρόγραµµα δεν βγαίνει, είπε στην παρέµβασή της η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου. «Για µαςείναι καλύτερα ναγίνει τώρα η αναδιάρθρωση – αυτό δεν σηµαίνει µόνο κούρεµα, θα µπορούσε να είναι και επιµήκυνση – αφού η κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά.Παίρνουµε συνέχεια µέτρακαι µπαίνουµε σε φαύλο κύκλο. Χρειάζεταιαλλαγή πολιτικής. Βρισκόµαστε σε συλλογική κατάθλιψη». Ο υπουργός Οικονοµικών αντέτεινε πως «η αναδιάρθρωση έχει περισσότερα προβλήµατα από πλεονεκτήµατα». Εδώ παρενέβη έντροµος ο Κώστας Γείτονας ζητώντας να κλείσει η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, «γιατί θατινάξουµε τη χώρα στον αέρα». Πάντως, ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αµοιρίδης στη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης είπε: «Fear is here» («Ο φόβος είναι εδώ») και πρόσθεσε: «Time is over» («Ο χρόνος έχει τελειώσει»).
Σε τρεις πυλώνες το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα
Σε τρεις πυλώνες θα στηριχτεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για να αντλήσει 24 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2015 ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για µείωση του ελλείµµατος στο 1%.
Κατά τον κ. παπακωνσταντίνου στη σύσκεψη της ∆ευτέρας υπό τον πρωθυπουργό το Μεσοπρόθεσµο πρόγραµµα θα στηριχτεί:
n στην κατάρτιση και πλήρη εφαρµογή του ενιαίου µισθολογίου σε όλο τον δηµόσιο τοµέα n στην ευρεία κατάργηση φοροαπαλλαγών επί τη βάσει κοινωνικών και οικονοµικών κριτηρίων n στην κατάργηση κοινωνικού χαρακτήρα επιδοµάτων τα οποία του λοιπού θα δίνονται µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια.
ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέµα για νέες οριζόντιες περικοπές µισθών και συντάξεων, ούτε για την επιβολή νέων φορολογιών σε είδη και υπηρεσίες. υποστήριξε ότι υπάρχουν “µικρές παρεκκλίσεις” στα έσοδα αλλά και στις δαπάνες αναφορικά µε τους στόχους του Μνηµόνιου, όµως εµφανίστηκε αισιόδοξος ότι “θα υπάρξει διόρθωση της πορείας”.
Για τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε “σχεδόν έτοιµος” και άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει ακόµη καταλήξει στο οριστικό πρόγραµµα για το τι θα κάνει µε τις ∆ΕΚΟ τύπου ∆ΕΗ.