Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Απριλίου 7, 2011
Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα, σε μια αναμενόμενη κίνηση, για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, βάζοντας τέρμα στο φθηνό χρήμα στην Ευρώπη.
Πλέον το βασικό επιτόκιο ανέρχεται στο 1,25%, από το 1% που βρισκόταν από το Μάιο του 2009.
Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα ενισχύσει τις πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που ήδη έρχονται αντιμέτωπα με μείωση του εισοδήματός τους και αύξηση φόρων, καταδικάζοντας τις συγκεκριμένες οικονομίες σε παρατεταμένη ύφεση.
Οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα είναι σημαντικές, καθώς ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων.
Παράλληλα, η μείωση του επιτοκίου κατά 1% που πέτυχε η κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου για την επιμήκυνση του δανείου της τρόικας πλέον είναι μικρότερη και διαμορφώνεται στο 0,75%.
Η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% που ανακοίνωσε η ΕΚΤ συμπαρασύει προς τα πάνω όλα τα επιτόκια δανείων που είναι συνδεδεμένα με αυτό.
Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Δηλαδή το 40% όσων έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο.
Τι σημαίνει όμως, για την τσέπη μας;
Παίρνουμε ως παράδειγμα ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, με χρονική διάρκεια 20 ετών που μέχρι σήμερα είχε επιτόκιο 3,75% και δόση 593 ευρώ.
Τώρα το επιτόκιο θα αυξηθεί αυτόματα στο 4% και η δόση θα πάει στα 606 ευρώ που σημαίνει 156 ευρώ παραπάνω το χρόνο.
Φυσικά όσο αναβαίνει το ποσό του δανείου, αντίστοιχη θα είναι και η αύξηση των δόσεων.
Η αύξηση αυτή θα φέρει και αναπροσαρμογές προς τα πάνω και στα επιτόκια του euribor ενώ θα γίνουν ακριβότερα και τα νέα δάνεια.
Οι αναλυτές πάντως, προειδοποιούν ότι μέσα στο 2011 η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δυο ή ακόμα και τρεις αυξήσεις των επιτοκίων, ανεβάζοντάς το στο 1,75% – 2%, ξεκινώντας μάλιστα από τον Ιούνιο.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ. Κλόντ Τρισέ είπε σήμερα, ότι η ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία ενιαία αγορά, και αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες είναι η αύξηση των επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι μία μικρή μερίδα χωρών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) δεν μπορούν να διαμορφώνουν τη νομισματική πολιτική ολόκληρης της ζώνης.
Η κίνηση αυτή έγινε για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, καθώς βρίσκεται πάνω από όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.
(Σας είχαμε πει από το πρωί ότι το www.olympia.gr θα σας ενημερώνει συνεχώς για τα 5 πράγματα που θα συμβούν μέχρι τη Δευτέρα λόγω της 4ήμερης απεργίας των δημοσιογράφων. Πατήστε εδώ για να δείτε τα υπόλοιπα τέσσερα)