Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Τι συζήτησαν Βενιζέλος - Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Τι συζήτησαν Βενιζέλος - Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, σε δηλώσεις του, μετά το πέρας των συνομιλιών τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως παρατήρησε ο κ. Νίμιτς, ο υπουργός παρουσίασε με σαφήνεια τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης επί του ζητήματος της ονομασίας, αλλά και επί της τελευταίας πρότασης που είχε υποβάλει στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τον περασμένο Απρίλιο. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν διατυπώθηκε γραπτώς η απάντηση του κ. Βενιζέλου, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι υπήρξε προφορική τοποθέτηση από την πλευρά του Έλληνα υπουργού, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν σαφέστατη.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι, σε κατάλληλο χρόνο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο πλευρών. Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι τέτοιου είδους συνάντηση δεν εντάσσεται στην αποστολή του, καθώς και ότι, από την προσωπική του εμπειρία, γνωρίζει ότι οι δύο πρωθυπουργοί χειρίζονται το θέμα με διαφορετικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφατες επιστολές των δύο πρωθυπουργών, τόνισε ο κ. Νίμιτς, ομιλούν από μόνες τους και δεν χρειάζονται οιονδήποτε σχολιασμό.

Παρατήρησε, επίσης, ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και τόνισε ότι πρέπει και οι δυο πλευρές να κατανοήσουν η μία τις θέσεις της άλλης. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου, όπως είπε, να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας.

Σε άλλη ερώτηση για το εάν η επικείμενη Προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να δώσει ώθηση στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε διστακτικός, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα είναι βαθιά εθνικό και για τις δυο πλευρές και η επίλυσή του δεν εξαρτάται από έναν εναλλασσόμενο θεσμό, όπως η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κληθείς, τέλος, να «αποκαλύψει» περισσότερα για το πλαίσιο των συνομιλιών του με τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Νίμιτς απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Αύριο, ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στα Σκόπια, συνεχίζοντας τις επαφές του στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.