Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Η Μόσχα έστειλε στην Ουάσινγκτον το σχέδιό της για τα χημικά όπλα

Η Μόσχα έστειλε στην Ουάσινγκτον το σχέδιό της για τα χημικά όπλα
Η Ρωσία παρέδωσε στις ΗΠΑ το σχέδιό της για τον έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας από τη διεθνή κοινότητα, το οποίο θα συζητηθεί την Πέμπτη στη Γενεύη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, όπως αναφέρει μια πηγή την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δώσαμε στους Αμερικανούς το σχέδιό μας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο. Σκοπεύουμε να το συζητήσουμε στη Γενεύη», δήλωσε η πηγή αυτή της ρωσικής αντιπροσωπείας.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη, είχε δηλώσει την Τρίτη ότι ο τελευταίος αναμενόταν να του στείλει την πρόταση της Ρωσίας για να την εξετάσει η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Εντωμεταξύ σε άρθρο τους για το διάγγελμα Ομπάμα για τη Συρία οι Financial Times το χαρακτήρισαν γεμάτο αναπάντητα ερωτήματα και όχι ιδιαιτέρως εύστοχο. Αν και ο συντάκτης Έντουαρντ Λιους παραδέχεται ότι ο Ομπάμα κάλυψε αρκετό έδαφος μέσα σε 15 λεπτά ομιλίας, τονίζει ότι τα λεγόμενά του σίγουρα μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στους αμερικανούς πολίτες.
«Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι δεν έχει πρόθεση να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στη Συρία. Κι όμως, παρομοίασε τον Μπασάρ αλ Άσαντ με τους χειρότερους δικτάτορες του 20ου αιώνα. Επέμεινε ότι τα αμερικανικά στρατιωτικά χτυπήματα θα είναι περιορισμένα και θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να προκαλέσουν μια απάντηση. Αλλά δεσμεύτηκε ότι θα είναι αποτελεσματικά. Είπε ότι η Αμερική δεν είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας. Κι όμως μόνο οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τους διεθνείς κανόνες», εξηγεί.
Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2008, Τζον ΜαΚέιν σε δηλώσεις του στο Al Jazeera είπε πως τα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπορούν να μετατραπούν σε «ακραία στοιχεία αν τους εγκαταλείψουμε»
Ερωτηθείς για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης στη χώρα, απάντησε πως ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Ασαντ «θα έπρεπε να τιμωρηθεί με στρατιωτική επέμβαση».


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/345027/i-mosha-esteile-stin-oyasingkton-to-shedio-tis-gia-ta-himika-opla#ixzz2eeFzoU1T