Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Παπούλια-Σαμαρά



Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με τον πρωθυπουργό να έχει παράπονα
Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν πλέον οι σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα ο Κάρολος Παπούλιας να μετατρέπεται πλέον σε καθοριστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων για το αμέσως επόμενο, κρίσιμο διάστημα. Η τελευταία συνάντηση των κ.κ. Παπούλια - Σαμαρά στην Ηρώδου Αττικού, στις 27 Αυγούστου, έγινε σε κλίμα ιδιαίτερα ψυχρό, ενώ στο περιθώριό της υπήρξε επικοινωνία του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Κώστα Μπούρα, με τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας, πρέσβη Κωνσταντίνο Γεωργίου, η οποία δεν εξελίχθηκε καλά.

Αλλωστε, και το τετ-α-τετ Προέδρου - πρωθυπουργού στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ έγινε… 20 ολόκληρες ημέρες μετά το ραντεβού με τον Μπαράκ Ομπάμα, γεγονός πρωτοφανές στα μεταπολιτευτικά χρονικά και ενδεικτικό της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί μεταξύ του Μαξίμου και του προεδρικού μεγάρου.

Ανθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις σκέψεις του πρωθυπουργού επιμένουν εδώ και καιρό ότι ο κ. Σαμαράς έχει πολλά και σοβαρά παράπονα από τον κ. Παπούλια για τη γενικότερη παρουσία του εντός και εκτός Ελλάδας.

Σε παλαιότερες επαφές συνεργατών των δύο ανδρών είχε διαμηνυθεί προς την Ηρώδου Αττικού πως σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας ο κ. Παπούλιας θα έπρεπε να επεδείκνυε μεγαλύτερη διεθνή κινητικότητα, για να βοηθήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης. Παράλληλα, εκφράστηκε δυσαρέσκεια για τις κατά καιρούς φιλολαϊκές «κορώνες» του κ. Παπούλια, αλλά και τη διαφαινόμενη προσέγγισή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Δυσφορία προκλήθηκε και επειδή σε μια εποχή διαρκών περικοπών στο κράτος ο κ. Παπούλιας επέμενε να κρατά αστυνομική δύναμη… 250 ανδρών (σ.σ.: όσους διαθέτει ολόκληρη η Βουλή) στην ασφάλεια της Προεδρίας, ενώ όταν ζητήθηκε -με κομψό τρόπο- να απεμπλακούν τουλάχιστον 50 από αυτούς, υπήρξε αρχικά άρνηση και η απάντηση στη συνέχεια ήταν «μπορούμε να διώξουμε μόλις 15».

Τελικά, η Προεδρία υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί, βάζοντας όμως έναν όρο, που εξόργισε ακόμα περισσότερο το Μαξίμου. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών η επαναχορήγηση του επιδόματος των 140 ευρώ μηνιαίως στους υπαλλήλους της Προεδρίας, η καταβολή του οποίου σταμάτησε τον Δεκέμβριο του 2012.

Στη συνάντηση Μπούρα - Γεωργίου την περασμένη εβδομάδα, το θέμα τέθηκε εκ νέου από τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας, αλλά η απάντηση που μεταφέρθηκε από το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δεν ήταν θετική, με αποτέλεσμα να υπάρξει εκνευρισμός στο Προεδρικό.

Η ατμόσφαιρα πάντως και στο περιβάλλον του κ. Παπούλια είναι έτσι κι αλλιώς τεταμένη σε σχέση με την κυβέρνηση, καθώς εδώ και λίγο καιρό μεταφέρονται -σε χαμηλούς τόνους- παράπονα στο πρωθυπουργικό γραφείο για τον αριθμό των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που φτάνουν προς υπογραφή στον Κάρολο Παπούλια. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα τα παράπονα αυτά αρχίζουν να λαμβάνουν τον χαρακτήρα ανοικτής απειλής ότι ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να υπογράψει άλλες τέτοιες Πράξεις εφόσον του ζητηθεί από την κυβέρνηση, παρά μόνο αν κρίνει ότι είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας.

Με αφορμή μάλιστα τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στην Προεδρία ψιθυρίζεται ότι ο κ. Παπούλιας σκέφτεται ακόμα και να μην παραστεί, επικαλούμενος κάποιον τυπικό λόγο ή -κάτι που είναι και το πιθανότερο-, εφόσον τελικά είναι παρών, να μείνει εκεί ελάχιστες ώρες, χωρίς καν να διανυκτερεύσει.

Ενα ακόμα μέτωπο που άνοιξε το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών αφορά τον διορισμό στη θέση του πρέσβη μας στη Μόσχα της «προστατευομένης» του γενικού γραμματέα της Προεδρίας, Δανάης Κουμανάκου, εν αγνοία του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρέσβης Κωνσταντίνος Γεωργίου έχει πολύ στενή σχέση με την κυρία Κουμανάκου και λέγεται ότι εκείνος, αφού κατ’ αρχάς τη διόρισε στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου τον Νοέμβριο του 2012, λίγους μήνες μετά κατάφερε να πετύχει την ανάληψη από μέρους της αυτού του επίζηλου πόστου, παρακάμπτοντας το διπλωματικό γραφείο του κ. Σαμαρά.

Το περίπλοκο αυτό σκηνικό προκαλεί πολύ σοβαρό προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς ο Κάρολος Παπούλιας αποτελεί τον «άγνωστο Χ», ο οποίος είναι σε θέση να δημιουργήσει μεγάλο ζήτημα τουλάχιστον με δύο τρόπους: είτε αρνούμενος να υπογράψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναπέμποντάς την αρμοδίως, είτε -σε μια ακραία εκδοχή- υποβάλλοντας ακόμα και παραίτηση από το αξίωμά του.

Στην πρώτη περίπτωση, εγείρεται μείζον πολιτικό θέμα με απροσδιόριστες συνέπειες, καθώς θα διαταραχθούν σε απόλυτο βαθμό οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Προεδρία, γεγονός που μπορεί να έχει ως πιθανή εξέλιξη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ακόμα πιο βέβαιη πρέπει να θεωρείται μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στο ενδεχόμενο παραίτησης Παπούλια, η οποία θα μπορούσε να υποβληθεί -τυπικώς- για λόγους υγείας από τον 84χρονο Πρόεδρο. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το Αρθρο 32 του Συντάγματος, προβλέπεται διαδικασία εκλογής Προέδρου, που όμως θα χρειαστεί να ψηφιστεί τουλάχιστον από 180 βουλευτές σε τρίτη ψηφοφορία -κάτι που με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ολα αυτά τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου και εξετάζονται οι πιθανές αντιδράσεις, αν και την ίδια ώρα στην Προεδρία ετοιμάζουν κάποια ακόμα ταξίδια του κ. Παπούλια, προφανώς για να «απαντήσουν» στις αιτιάσεις του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος περί «μειωμένης διεθνούς κινητικότητας» του Προέδρου.

Του Νικόλα Ψαρρά, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/624078/Se-oriako-simeio-oi-scheseis-Papoylia-Samara.aspx