Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Παίζει γερά πλέον το σενάριο πρόωρων εκλογών.

550_334_260727Παίζει πλέον γερά το σενάριο των πρόωρων εκλογών έπειτα από αυτά που είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Διαψεύδοντας στην ουσία τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τον Απρίλιο του 2014, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε ότι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί πριν βγει η τρέχουσα χρονιά. Επίσης επεσήμανε ότι η συζήτηση θα γίνει μόλις υπάρξουν τα αποτελέσματα του ελέγχου της τρόικας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Τότε θα αποφασιστούν τόσο το νέο δάνειο όσο και τα νέα μέτρα λιτότητας που πρέπει να ληφθούν.
Υπενθυμίζουμε πως η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ο κ. Σαμαράς προφανώς θέλει, όσο τίποτε άλλο, να προεδρεύσει της ΕΕ και να περάσει ένα χαλαρό εξάμηνο, ώστε να πάει σε εκλογές τον Ιούνιο του 2014, με αυξημένες πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας. Υπολογίζει να ληφθούν οι δύσκολες αποφάσεις για τα νέα μέτρα, μετά τον Ιούνιο του 2014. Όμως μετά τις γερμανικές εκλογές (σε λίγες μέρες)  θα αντιληφθεί πιστεύουμε και ο ίδιος τι εστί «γερμανικό βερίκοκο».
Υπό το πρίσμα αυτό, είναι σφόδρα πιθανό να έχουμε ξαφνικά εκλογές πριν τα τέλος του έτους. Διαφορετικά η ΝΔ και οι πολιτικές φαμίλιες της θα εξαερωθούν, κάτω από τη λαϊκή οργή, από τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν.
Πέτρος Χασάπης