Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ Πως η Μόσχα "τύλιξε" σε μία κόλλα χαρτί τον Τ. Κέρι και εξέθεσε το Μ.Ομπάμα

Η Ρωσική διπλωματία εκμεταλλεύτηκε όσο δεν παίρνει το «ρητορικό σχήμα» του Τζον Κέρι για τα χημικά της Συρίας και «τύλιξε» σε μία κόλλα χαρτί τις ΗΠΑ, εγκλωβίζοντας και εκθέτοντας ακόμη περισσότερο τον Μπάρακ Ομπάμα στη διεθνή κοινότητα και την αμερικανική κοινή γνώμη.
Σε πρώτη φάση, η ψηφοφορία στη Γερουσία αναβάλλεται που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη και τίθενται ισχυρότατες πλέον ενστάσεις για το μέλλον τόσο στη Γερουσία όσο και στο Κογκρέσο, απ’ όπου ανέμενε το «πράσινο φως» ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για να «χτυπήσει» τη Συρία.
Από εκεί που θα χρησιμοποιούσε το «επικοινωνιακό όπλο» να πείσει όσους δεν είχε πείσει για μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία βρέθηκε να ακολουθεί στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις τη Μόσχα, που λίγες ώρες πρίν είχε προτείνει και είχε αποδεχθεί η Δαμασκός να τεθούν τα χημικά όπλα του καθεστώτος Άσσαντ υπο διεθνή έλεγχο.
Όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε πώς, «η πρόταση της Ρωσίας για τη Συρία είναι δυνητικά θετική, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί». Δήλωσε επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο συζήτησης με τη Ρωσία και τη Συρία για πιθανή παράδοση του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Άνοιξε δηλαδή το δρόμο για τη Γενεύη ΙΙ και έβαλε τα πολεμικά σχέδια στην άκρη προς το παρόν. Μόνο που πλέον το «πάνω χέρι» έχει η Ρωσία, που έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη «γκάφα»(;) του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρι.
Το ρητορικό σχόλιο του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για το ενδεχόμενο η Συρία να παραδώσει τα χημικά της όπλα ήταν αυτό που πυροδότησε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας και την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης, κατά την οποία ο πρώτος υποστήριξε ότι ο μοναδικός τρόπος για να μην υπάρξει περιορισμένη επέμβαση στη Συρία θα ήταν ο Ασαντ να παραδώσει τα χημικά.
Πρότι ο Κέρι στην ομιλία του στο Λονδίνο ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό και ότι είναι αδύνατο, ο Ρώσος ομόλογός του κάλεσε την Συρία να θέσει τα χημικά υπό διεθνή έλεγχο, πρόταση που δέχτηκε ο Ασσαντ. Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών είπε «ναι» στην πρόταση της Μόσχας να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο.
Συγκεκριμένα ο Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ δήλωσε ότι «η Συρία δέχεται την πρόταση της Ρωσίας, βασιζόμενη στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην ασφάλεια της χώρας» και συνέχιζε λέγοντας «εμπιστευόμαστε τη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει μια αμερικανική επίθεση κατά του λαού μας».
Την πρόταση της Ρωσίας αποδέχθηκε και η Βρετανία.
Για κάποιους η πρόταση του Κέρι μπορεί να μην ήταν γκάφα, σαν και αυτές που συνήθιζε να κάνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπούς ο νεότερος, αλλά η πρόταση του για τα χημικά της Συρίας να ήταν μία βαλβίδα εκτόνωσης και αποφυγής πολεμικής δράσης των ΗΠΑ, που βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο».
Ε, τώρα τα περί «ρητορικού σχήματος» ελέχθησαν για να μην φανεί εντελώς ηλίθιος.
Όπως και να ‘χει πάντως, οι ΗΠΑ έχασαν μία πολιτική-διπλωματική μάχη και έβαλαν τη Ρωσία "μπροστά από το κάρο" στο θέμα της Συρίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr