Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Ιδού όλα τα μέτρα του νέου μεσοπρόθεσμου!


Νέα «σφαγή» σε συντάξεις με την υιοθέτηση ανώτατου πλαφόν, μαχαίρι στους μισθούς του δημοσίου αλλά και σε κοινωνικά, προνοιακά επιδόματα, φέρνει το νέο μεσοπρόθεσμο. 
(Του Βαγγέλη Δουράκη)
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει προβλέψεις για κατάργηση θέσεων ευθύνης, «λουκέτο» σε δημοτικές επιχειρήσεις, αυστηρή τήρηση του κανόνα 1 προς 10, ακόμη και για «απόσυρση» υπηρεσιακών αυτοκινήτων!!!   
Από την «μύγα ξύγκι» επιχειρεί να βγάλει η Κυβέρνηση για να κλείσει το «πακέτο» των 11,5 δισ. πριν τις 24 Ιουλίου που θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, βάζοντας εκ νέου στο «μικροσκόπιο» συντάξεις και μισθούς του δημοσίου τομέα!! Όπως διαμηνύουν όμως στελέχη που μετέχουν στην διαδικασία κατάρτισης του νέου μεσοπρόθεσμου «οι όποιες παρεμβάσεις δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα υπάρξει στόχευση».
Η πρόταση που έχει κατατεθεί όμως για θεσμοθέτηση ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις, θα είναι ίσως η μοναδική «οριζόντια» δράση: Τα πρώτα θύματα μιας τέτοιας ρύθμισης θα είναι οι συνταξιούχοι των πάλαι ποτέ «ευγενών» Ταμείων, τα λεγόμενα «ρετιρέ» και κυρίως όσοι λάμβαναν προ Μνημονίου ποσά της τάξης των 2.500 ευρώ το μήνα, μικτά.
Ήδη αυτά τα ποσά έχουν υποστεί συνολικές μειώσεις της τάξης του 26%, ειδικά δε για όσους συνταξιούχους δεν είχαν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, οι περικοπές έφταναν κατά μέσο όρο στο 38%.
Το ποσό της σύνταξης πάντως που θα τεθεί ως ανώτατο όριο αποδοχών δεν έχει ακόμη καθοριστεί οριστικά.
«Χοντρό ψαλίδι» θα πέσει όμως και στους μισθούς του δημοσίου:...
Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στους υψηλόμισθους, κυρίως ανώτατα στελέχη και μετακλητούς υπαλλήλους (συμβούλους). Όμως δεν αποκλείεται να στηθεί από την αρχή ένα νέο μισθολόγιο, που θα «εξορθολογίσει» τις αποδοχές και θα περιορίσει τις ανισότητες φέρνοντας ακόμη και αυξήσεις μισθών για τους χαμηλά αμειβόμενους!!!
Το μεγάλο «ξεσκαρτάρισμα» θα γίνει σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα: Ήδη στα επιδόματα αναπηρίας (όπως για παράδειγμα εκείνα για τυφλούς) καταγράφονται και βγαίνουν εκτός λίστας δικαιούχοι «μαϊμού».
Χωρίς πάσης φύσεως επιδόματα θα μείνουν και όσοι δηλώνουν «υψηλά» εισοδήματα.
Οι απεσταλμένοι των πιστωτών μας θεωρούν πως οι κοινωνικές παροχές όχι μόνον κατανέμονται άνισα ως σήμερα (π.χ. ανάλογα με το Ταμείο που ανήκει ο δικαιούχος) αλλά έχουν και λάθος στόχευση, καθώς το 60% των οικογενειακών παροχών καταλήγει σήμερα στις τσέπες του 40% του πληθυσμού που διαθέτει το υψηλότερο εισόδημα. Υπάρχει μάλιστα και πρόταση της τρόικας για ένα νέο «ενιαίο» επίδομα, που πρέπει να λειτουργεί με βάση ένα σύστημα «ελάχιστου εισοδήματος», ώστε να επιδοτούνται μόνο το 20% του πληθυσμού που ζει με το χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται και αρκετές κοινωνικές παροχές να «κοπούν» ως ..άνευ ουσίας!
Δεκάδες θέσεις ευθύνης σχεδιάζεται να καταργηθούν στο δημόσιο: Γενικές Γραμματείες ή διευθύνσεις θα πάψουν να λειτουργούν, ώστε να περιοριστεί και η γραφειοκρατία, «απελευθερώνοντας» ταυτόχρονα και προσωπικό που θα αξιοποιηθεί σε άλλες θέσεις.
Άλλωστε, ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις στο Δημόσιο θα προβλέπεται στο «πακέτο» των 11,5 δισ. για να επιτευχθεί και ο στόχος απομάκρυνσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του προγράμματος.
Χωρίς να επιβεβαιώνεται από το οικονομικό επιτελείο, στο τραπέζι, μέσω του ΚΕΠΕ, έχει πέσει και η πρόταση για να πληρώνεται ένα μέρος από τους μισθούς των κληρικών από την ίδια την Εκκλησία. Οι δαπάνες μισθοδοσίας των κληρικών προσδιορίζονται στα 200 εκατ.  ευρώ για να καλυφθούν οι αποδοχές περίπου 10.000 κληρικών και 100 αρχιερέων.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει και αναδιάταξη δαπανών των τοπικών αυτοδιοικήσεων (δήμοι, περιφέρειες).
Η τρόικα ζητά επανεξέταση των κυβερνητικών λειτουργιών επειδή θεωρεί ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση είναι πλήρως κατακερματισμένη, οι δομές της παρουσιάζουν επικάλυψη, ενώ στερείται συντονισμού και μηχανοργάνωσης.  Περιμένει να εξοικονομηθούν 1%-3% του ΑΕΠ (2 έως 6 δισ.) από την αναδιάρθρωση υπηρεσιών, το κλείσιμο και τη συρρίκνωση φορέων, την εξωτερική ανάθεση καθηκόντων, αλλά και τον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού. Εκατοντάδες δημοτικές επιχειρήσεις είναι υποψήφιες για λουκέτο.
Προβλέψεις θα υπάρξουν και για το «κομμάτι» των αμυντικών δαπανών που είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη -χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την αμυντική ικανότητα της χώρας. Τον «εξορθολογισμό» των φαρμακευτικών δαπανών, αλλά τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νέο Μεσοπρόθεσμο σχεδιάζεται να περιληφθεί –για την εξοικονόμηση κονδυλίων- μέχρι και η «απόσυρση» υπηρεσιακών αυτοκινήτων!!!


www.matrix24.gr