Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΥΠΟΙΚ σε παροξυσμό για είσπραξη χαρατσιών! Αλαλούμ με τους λογαριασμούς ΔΕΗ



Να εισπράξει μαζεμένα όσα δεν εισέπραξε τους προηγούμενους έξι τουλάχιστον μήνες επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση, μετά τις πιέσεις της Τρόικα πως... «πρώτα εκτελούμε και μετά βγαίνουμε παραπονούμενοι» (κατά την στρατιωτική ορολογία) ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση. Με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό, πρέπει να εισπραχθούν τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ φόροι μέχρι το τέλος του έτους. Τους επόμενους μήνες μέχρι τον Μάρτιο κάθε φορολογούμενος θα καλείται να πληρώνει κάθε μήνα δύο, τρεις ή και τέσσερις (!) φόρους και χαράτσια στην εφορία.

Τι θα γίνει με τη ΔΕΗ
Πλήρες μπάχαλο έχει προκληθεί στην κυβέρνηση όσον αφορά το πότε και για ποιους θα ισχύσουν οι δόσεις και οι εκπτώσεις για το χαράτσι στα ακίνητα. Μετά τη σύσκεψη των αρχηγών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ.Φώτης Κουβέλης μιλούσε για «δόσεις που θα εκταθούν και πέραν του 2012 και θα φτάσουν μέχρι τους πρώτους μήνες του 2013.
Παρασκηνιακά όμως, την ίδια ώρα που ο κ. Κουβέλης μιλούσε για εξαιρέσεις από το χαράτσι ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών έτρεχε «να σβήσει την φωτιά» λέγοντας πως οι όποιες εξαιρέσεις, θα ισχύσουν από του χρόνου (!), ξεχνώντας όμως και το ίδιο ότι από το 2013 θα μπει «ενιαίος φόρος» που υποτίθεται πως θα καταργήσει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Μιλούσαν δηλαδή για εξαιρέσεις που αφορούν το νέο φόρο για τα ακίνητα, χωρίς να ξέρουμε ακόμα πώς και ποιος θα είναι αυτός.
Δεν είναι σίγουρο πάνως και πως θα συμφωνήσει η Τρόικα στη μετάθεση των εισπράξεων του ΕΕΤΗΔΕ πέραν του Φεβρουαρίου αφού ό,τι εισπράξει το κράτος μετά την 1η Μαρτίου, διαγράφεται από τα έσοδα του 2012 και υπολογίζεται πλέον σαν έσοδο το 2013.
Η πρώτη από τις πέντε δόσεις για το ενιαίο τέλος ακινήτων θα αποσταλεί στους ιδιοκτήτες στις 28 και 29 Ιουλίου, ενσωματωμένο με τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Θα πρέπει να το πληρώσουν μέσα στον Αύγουστο (μισό χρόνο δηλαδή μετά τον Φεβρουάριο που προέβλεπε το Μνημόνιο).
Έτσι, αν σε κάποιον αναλογούν πχ 378 ευρώ φόρου για σπίτι 90 τμ σε περιοχή με τιμή ζώνης 1000 ευρώ, στους επόμενους λογαριασμούς και κάθε δίμηνο μέχρι τον Μάρτιο του 2013 θα του έρχεται στο λογαριασμό  να πληρώσει και επιπλέον 75 ευρώ για το χαράτσι.
Με μειωμένο συντελεστή θα πληρώσουν και φέτος οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι. Άνεργοι και οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να απευθυνθούν στον έφορό του προκειμένου να εξαιρεθούν, αλλά αν θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, εντός 15 ημερών από την λήψη του λογαριασμού.
Όσοι πάλι σκεφτούν να κόψουν το ρεύμα στο εξοχικό τους ή από ένα δεύτερο διαμέρισμα που κατέχουνπροκειμένου να απαλλαγούν από το χαράτσι, μάλλον άργησαν και θα κληθούν να το πληρώσουν κανονικά.
Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησής του Τέλους πάντως, οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να το πληρώσουν φέτος δεν θα απειλούνται πια με διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς το μέτρο αυτό  κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας και καταργήθηκε.
Και 4 φόροι σε ένα μήνα!
Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αποστέλλει μαζικά τα «τριπλά» εκκαθαριστικά φόρους εισοδήματος (μαζί με έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος), εκ των οποίων τα 8 στα 10 είναι χρεωστικά. Οι περισσότεροι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση τον Αύγουστο  και τα υπόλοιπα Οκτώβριο και Δεκέμβριο (πάλι μαζί με το χαράτσι της ΔΕΗ). Αν τελικώς η κυβέρνηση πετύχει συμφωνία με την Τρόικα για να γίνει η πληρωμή τους με εννέα ή περισσότερες δόσεις, οι λυπητερές θα εξακολουθούν να έρχονται αλλά με αισθητά μικρότερα ποσά.
Όσοι καθυστερήσουν κι άλλο να στείλουν δήλωση, θα πληρώσουν μαζεμένο το φόρο τους σε δύο ή και μία δόση μόνο αντί για τρεις, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο (ή μόνο τον Νοέμβριο ολόκληρο το ποσό).
Αλλά τα χαράτσια δεν τελειώνουν εκεί. Ειδικά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο τα ραντεβού με την εφορία θα είναι απανωτά!
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει και νέα άγρια φοροεπιδρομή σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων,  ζητώντας τους να πληρώσουν φέτος επιπλέον φόρους –παλαιούς και νέους- για το σπίτι, το εξοχικό ή και όποιο άλλο ακίνητο διαθέτουν.
-  την ερχόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (ΓΓΠΣ) θα ταχυδρομήσει και την τελευταία παρτίδα με τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΤΑΚ που έπρεπε να έχει εισπραχθεί το 2009, ώστε να πληρωθεί Αύγουστο ή Σεπτέμβριο.
-   τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο καταφθάνουν και τα σημειώματα για να πληρωθεί «μια και έξω» (εφάπαξ) ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που εκκρεμεί από το 2010.
-   για Νοέμβριο ή Δεκέμβριο υπολογίζεται να αποσταλεί και το εκκαθαριστικό ΦΑΠ του 2011 για να πληρωθεί σε δόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο.
-   το ΦΑΠ του 2012 λογικά δεν προλαβαίνει να εισπραχθεί φέτος, αλλά θα σταλεί στις αρχές του 2013, όταν θα τελειώνουν οι δόσεις για το χαράτσι στα ακίνητα. Δεν αποκλείεται όμως να καθυστερήσει κατά ένα ή δυο μήνες η πληρωμή του ΦΑΠ 2011 και συνακόλουθα και αυτή του ΦΑΠ του 2012.
Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα πληρώνουν και εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων τα τέλη κυκλοφορίας, χωρίς να συνυπολογίσει κανείς και τις εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένων που έχουν ήδη υπαχθεί σε κάποιο διακανονισμό για να πληρώνουν τμηματικά μήνα με το μήνα, παλαιότερα χρέη και χαράτσια που έχουν ρυθμίσει στην εφορία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr