Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Καταργήσεις-συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου - Μετατάξεις χιλιάδων υπαλλήλων




Στο γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται κατάλογος από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 20 οργανισμούς του Δημοσίου, που έχουν παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και τα οποία θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν. Η κυβέρνηση ετοιμάζει την κατάργηση ή συγχώνευση των οργανισμών μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να δείξει στους δανειστές ότι προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει με αυτό τον τρόπο τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, «πιλότος» των εξελίξεων φαίνεται να είναι η συγχώνευση όλων των εκθέσεων σε έναν «Φορέα εξωστρέφειας», που θα αναλάβει παράλληλα και την προβολή της χώρας στο εξωτερικό.
 
 Η εξέλιξη αυτή επιταχύνει τη διαδικασία των μετατάξεων με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 4.000 ανθρώπους που θα μεταταγούν καθώς δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας.

 
 Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης έκανε γνωστό ότι οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις των οργανισμών θα πραγματοποιηθούν σε δυο στάδια:
 •Το πρώτο που θα ξεκινήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες, θα αφορά οργανισμούς από τη λίστα Πάγκαλου που έχει αποφασιστεί ότι πρέπει να κλείσουν.
 •Το δεύτερο θα αφορά εκατοντάδες οργανισμούς, περίπου 200-300 και θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του Αυγούστου.


Το κριτήριο για το ποιοι οργανισμοί θα κλείσουν θα προκύψει από την αξιολόγηση από την ΕΙΣΕΠ, μια ειδική υπηρεσία στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κρίνει το κόστος λειτουργίας του κάθε οργανισμού σε σχέση με το έργο που παράγει.
 
 Ο Αντώνης Μανιτάκης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι μετά από την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά για τη διοικητική μεταρρύθμιση, θα στείλει και ο ίδιος επιστολή ίδιου πνεύματος στους υπουργούς με πιο εξειδικευμένα ζητήματα.
 
 Σε σχετική ερώτηση που του έγινε την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης απάντησε: «Οι αποκρατικοποιήσεις είναι εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση. Αισιοδοξώ, όμως, ότι μέσα στο '12 θα υπάρξουν αποκρατικοποιήσεις». Σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για οργανισμούς του δημοσίου, ο κ. Κουβέλης παρατήρησε: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε σαφές εκδηλωμένο ενδιαφέρον».
 
 Αντίθετος στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής εμφανίστηκε, μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. «Επιμήκυνση του προγράμματος σημαίνει επιμήκυνση της κρίσης και της λιτότητας, άρα δεν αποτελεί διέξοδο», επισήμανε.
 
 Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί πρόκειται να έχουν νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα ειδικά για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr